Metoda Liebscher & Bracht

V več kot 90% primerov lahko bolečine uspešno ozdravimo sami brez zdravil ali operacij.

Metoda Liebscher & Bracht

V več kot 90% primerov lahko bolečine uspešno ozdravimo sami brez zdravil ali operacij.

Metoda Liebscher & Bracht za odpravo artroze in bolečin

To je metoda za naravno zdravljenje degenerativnih stanj sklepov ali artroze in naravno odpravo bolečin. S to metodo dosežemo ponovno rast že obrabljenega hrustanca, si povrnemo gibljivost, predvsem pa se rešimo bolečin. Najpomembnejše je dognanje, da si lahko artrozo in bolečine pozdravimo sami.

Liebscher & Bracht izhodišča

Kar smo pritrenirali, lahko tudi odtreniramo!

 • Sklepni hrustanec se prehranjuje tako, da se pri gibanju stiska in ponovno sprošča.
 • Zaradi sodobnega načina življenja, pri katerem uporabljamo le 5 do 10 odstotkov možnih sklepnih kotov, deli hrustančnih površin niso obremenjeni. Tam je hrustanec podhranjen in se obrablja prekomerno.
 • Veliko premajhna uporaba sklepnih kotov in akumulirana kontrakcija mišičnih vlaken sočasno vodita k povišanju napetosti mišic ter skrajševanju in sprijemanju fascije.
 • Visok pritisk na sklepni hrustanec kot posledica naraščajočega odpora mišic in fascije povzroča pretirano mehansko obrabo.
 • Ko telo preko svojih receptorjev oceni, da je obraba večja od obnovitvene sposobnosti, možgani pošljejo opozorilno bolečino. Ta »blokira« gibanje, ki bi vodilo do previsoke obrabe.
 • Opozorilna bolečina še dodatno omeji gibalni kot, tako da se nerabljena in zaradi tega podhranjena hrustančna površina vse bolj veča.
 • Hrustanec se bo torej mehansko zaradi nefiziološkega visokega drgnjenja uničeval, obenem pa zaradi podhranjenosti razgrajeval.
 • Matične celice, ki bi želele popraviti hrustanec, ne morejo opraviti svoje vloge, kajti začeta obnova bo zaradi opisanih učinkov izničena.
 • To negativno spiralo, ki jo spremljajo trajne bolečine in se večinoma konča s popolnim uničenjem sklepa, povsem obrnemo s protibolečinsko terapijo Liebscher&Bracht.
 • Izravnava previsoke mišične napetosti, »razfilcanje« in raztezanje fascije povzročijo zmanjšanje previsokega pritiska na sklepni hrustanec in s tem hitrejše zmanjšanje ali odpravo bolečin.
 • Postopno povečanje gibalnega kota sklepa, ki je sedaj brez bolečin, in obnovitvena sposobnost matičnih celic vodita k ponovnemu oživljanju in prehranjevanju hrustančnih ostankov ter obnovi hrustanca.
 • Če uničenje še ni doseglo skrajne mere, se lahko sklep regenerira v 6 do 18 mesecih. Pogoji za to so redni trening, vaje in optimirana prehrana.

Velika večina kirurških posegov na sklepih se opravi zgolj zaradi bolečin. Toda, izkazalo se je, da ne rešijo problema. Prav tako ga ne rešijo protibolečinska sredstva. 

Če uničenje še ni doseglo skrajne meje, se lahko sklep regenerira v 6 do 18 mesecih. Pogoji za to so redni trening, vaje in optimirana prehrana.

Metoda Liebscher & Bracht v praksi

Protibolečinske vaje

Za vsak sklep posebej so prilagojene usmerjene raztezne vaje, ki mišice raztegnejo in jih krepijo. Mišici neprestano sledi fascija in tako oboje treniramo oziroma programiramo za naš novi gibalni profil. Sočasno omogočamo tudi ponovno razširitev sklepne špranje ali zevi. Z vajami ponovno aktiviramo doslej zanemarjene sklepne kote in hrustanec se spet lahko stiska in sprošča po vsej svoji površini in se zaradi tega spet prehranjuje. Matičnim celicam s tem omogočimo pogoje, da se lahko razvijejo v hrustančne celice.

Fascijalna masaža

Z masažo fascije (globinskim valjanjem vezivnega tkiva s posebnimi pripomočki) se zmanjšajo previsoke mišične napetosti in stimulira presnova. Oživljena presnova bo lahko spet normalno izločala celične odpadke in toksine in tako lažje razporedila nujno potrebna hranila za celice.

Fascijalna masaža bo hkrati povzročila, da bo vezivno tkivo postalo voljnejše. Obenem pa bodo fibroblasti v kombinaciji z vsakodnevnimi vajami dobili navodilo, koliko prožno fascijo naj spletajo.

L & B osteopresura

V primeru dolgotrajnih in močnih bolečin uporabljamo Liebscher & Bracht osteopresuro, ki jo izvaja terapevt.

Pri L&B so razvili tudi t.i. láhko ali laično osteopresuro, ki jo prizadeti lahko izvaja sam. Za ta namen so izdelali posebne pripomočke – pritiskače z nastavki za pritiskanje na različne točke na telesu. Z lahko osteopresuro in z nekaj vaje si lahko sami pomagamo zmanjšati bolečino. Tako bomo potem lažje izvajali raztezne vaje, s katerimi si bomo sčasoma lahko pritrenirali trajno svobodo brez bolečin.

Optimirana prehrana

Poleg tega, kaj jeste, je pomembno tudi kdaj in kako jeste. Kakovostna in pretežno rastlinska hrana je eden glavnih temeljev zdravja. Preveč beljakovin živalskega izvora zakisa celice in sproža vnetne procese in posledično bolečine. Rafinirani sladkor je še posebej nevaren fasciji, saj jo dobesedno karamelizira in ta postane dovzetna za poškodbe. Intervalni post je ena od priporočenih oblik dnevnega prehranjevanja: vse obroke pojemo v roku 8 ur, v preostalih 16 urah pa lahko telo prične postopek autofagije ali samozdravljenja telesa.

Roland Liebscher-Bracht

Brez bolečin na naraven način!

Roland Liebscher-Bracht in dr. med. Petra Bracht sta utemeljila revolucionarno protibolečinsko metodo, imenovano Liebscher&Bracht.

Roland Liebscher-Bracht (1956), po izobrazbi strojni inženir, se je že v rani mladosti ukvarjal z azijskimi borilnimi športi. Kot mojster azijskih borilnih veščin je imel dolga leta tudi svojo šolo borilnih veščin.Že od nekdaj ga zanima, zakaj nekateri ljudje dobijo artrozo in trpijo bolečine, drugi pa ne.

dr. med. Petra Bracht

Petra Bracht (1956), doktorica medicine in naturopatinja, je specializirana za prehransko medicino. Svojim pacientom svetuje, kako lahko s prehrano odpravijo napetosti v telesu, lajšajo vnetja, zdravijo bolezni in se ščitijo pred bolečinami. V raziskavah sodeluje tudi s priznanim nemškim znanstvenikom na prehranskem področju, Clausom Leitzmannom, s katerim je soavtorica knjige z naslovom »Klartext Ernährung« (Jasno o prehrani – lahko bi prevedli tudi v »O prehrani brez dlake na jeziku« –prevoda knjige v slovenščino še nimamo). Vodi pa tudi prvi veganski zdravstveni center v Bad Homburgu v Nemčiji.

Roland in Petra sta v svojem raziskavanju vse bolj spoznavala, da konvencionalna medicina ne zna rešiti problema artroze in iskala sta načine, kako vendarle, predvsem pa na naraven način rešiti problem, ki se je zdel nerešljiv. Pri tem ju je vodilo vprašanje »Zakaj nekateri ljudje dobijo artrozo in bolečine, drugi pa ne?«

To vprašanje lahko v resnici zastavimo tudi za vse druge bolezni: Zakaj nekateri ljudje zbolijo, drugi pa ne? V raziskave in razvoj sta vložila več kot tri desetletja svojih prizadevanj in Roland je na osnovi svojih gibalnih izkušenj in tehničnega znanja skupaj z ženo Petro razvil protibolečinsko metodo, ki v zdravljenje bolečin postavlja nova merila. In na novo razmišlja o zdravju nasploh.

Pri Liebscher & Bracht tudi izobražujejo terapevte za delo po njihovi metodi

Od leta 2007 dalje je Roland tudi mentor pri izobraževanju novih terapevtov po tej metodi. Skupaj z ženo sta ustvarila obširno terapevtsko mrežo v Nemčiji, Avstriji in Švici, v katero je sedaj vključenih že okoli 3.700 terapevtov, ki pomagajo ljudem zdraviti artrozo na naraven način.

Roland Liebscher-Bracht je danes v Nemčiji protibolečinski specialist številka 1. Petra in Roland sta avtorja in soavtorja številnih knjig in člankov, s katerimi pomagata ljudem na poti njihovega lastnega zdravljenja sklepov, odprave bolečin in k boljšemu zdravju nasploh.

Njuno temeljno delo je knjiga z naslovom Laž o artrozi. S slovenskim prevodom te knjige Zavoda Artrosana je naredila metoda Liebscher&Bracht prve korake tudi v Sloveniji.

Knjige Liebscher&Bracht

Poleg knjige Laž o artrozi so v slovenščino prevedene še njune knjige: Intervalni post, Koleno-odpravite bolečine sami in Hrbet – odpravite bolečine sami, ki so izšle pri Mladinski knjigi.

Povezave do Liebscher&Bracht strani in You tube

 1. Spletna stran:  https://www.liebscher-bracht.com/
 2. You tube kanal z vajami  sinhronizirano v angleščino: Liebscher&Bracht – The Pain Specialists 
 3. You tube kanal z vajami v nemškem jeziku: Liebscher&Bracht – Die Schmerzspezialisten
 4. dr. med. Petra Bracht – nasveti v nemškem jeziku: So geht Gesundheit
 5. Liebscher&Bracht trgovina: https://shop.liebscher-bracht.com/