Liebscher & Bracht raztezne vaje 

Z Liebscher & Bracht vajami raztezamo skrajšane mišice in sprijeto vezivno tkivo. S tem se posledično razširi sklepna špranja ali zev in tako nastane več prostora za sklepno tekočino – sinovijo. V sinoviji so nujna hranila za hrustanec. Obenem pa le-ta tudi »maže« sklep. Prav tako se tudi hrustanci ne bodo več neposredno trli drug ob drugega, saj bo v sklepu nastalo dovolj prostora, da bodo ob premikih lahko gladko tekli.

Z Liebscher & Bracht vajami ponovno vključimo v uporabo vse možne kote naših sklepov, za katere so genetsko prevideni. S tem omogočimo, da se hrustanec stiska in sprošča po vsej svoji površini. Več prostora v sklepu ter stiskanje in sproščanje hrustanca po vsej površini omogoča, da se lahko hrustanec spet začne prehranjevati. Tako smo ustvarili pogoje  za njegovo regeneracijo. O tem, kako se prehranjuje hrustanec, več v prispevku: Artroza je ozdravljiva.

Liebscher&Bracht vaje so koncipirane tako, da mišično moč krepimo v njihovem iztegnjenem položaju  in ne v skrajšanem kot to počnemo v svojem vsakodnevnem življenju.

Liebscher & Bracht fascijalna masaža

Fascijalno masažo ali masažo vezivnega tkiva izvajamo z valji in žogicami, ki so razviti in patentirani posebej za prizadete z artrozo. Liebscher & Bracht valji in žogice so na površini voljni, zato so prijetni za kožo. Njihova sredica pa popolnoma trdna, da z masažo lahko dosežemo globino. So tudi izjemno lahki tako, da lahko tisti prizadeti, ki zaradi bolečin ne zmorejo valjanja na tleh, le-to izvajajo ob steni.

S temi pripomočki in pravilnim enakomernim valjanjem dosežemo vezivno tkivo v globini in tako poživimo presnovo. S fascijalno masažo premikamo medcelično tekočino tudi ob kosti (od sklepa do sklepa), česar z drugimi metodami ne moremo učinkovito doseči.

Te pripomočke je vsaj začasno in v solidni meri možno nadomestiti s predmeti iz našega doma (teniška žogica, plastenke za vodo ipd).

Koliko časa potrebujemo za izvedbo vaj?

Za to, da se rešimo bolečin in si spet povrnemo gibljivost ter regeneriramo hrustanec, potrebujemo le kakih 15 minut časa na dan. Vendar pa je treba vaje izvajati redno vsak dan in najbolje vse življenje.

Prizadeti si lahko postopoma povrne polno gibljivost in se reši bolečin brez protibolečinskih sredstev, toda vaje in fascijalno masažo mora izvajati vsak dan.

Kako pravilno izvajamo vaje in fascijalno masažo in katera hrana je najbolj učinkovita zoper artroze nasploh, najdete v priročniku z naslovom Laž o artrozi.

Kdo je tandem Liebscher & Bracht?

Roland Liebscher-Bracht je strojni inženir in mojster azijskih  borilnih veščin. Dr. med Petra Bracht je zdravnica in naturopatinja z lastno zdravniško prakso in strastna raziskovalka prehrane. Več kot 30 let sta raziskovala in razvijala metodo, ki bi pomagala ljudem pri obrabljenih sklepih in bolečinah. Izhajata iz tega, da se bolečine in obraba pojavijo zaradi previsokih mišično fascijalnih napetosti, ki nastajajo v telesu zaradi neposrednih in posrednih dejavnikov. Neposredni dejavnik je naš vsakdanji gibalni profil. Posredni dejavniki pa so prehrana, stres in vplivi okolja.

Odkrila sta, kako se je možno ne glede na leta na povsem naraven način rešiti bolečin. In ne le to:  odkrila sta način, kako se lahko hrustanec spet začne obnavljati. To pa pomeni polno gibljivost sklepov v visoko starost in s tem polno kakovost življenja. Prizadeti se zaradi tega lahko izognejo operacijam, za katere se ve, da ne rešijo problema.

V Nemčiji v Bad Homburgu je sedež njune dejavnosti. Že več kot desetletje izobražujeta tudi terapevte drugih smeri, zdravnike in laike za uporabo njune metode. Sta avtorja številnih knjig o gibanju in prehrani. V Liebscher & Bracht terapevtsko mrežo je danes v Nemčiji, Avstriji in Švici vključenih že okoli 3.500 za njuno metodo licenciranih terapevtov. V Sloveniji je na tej poti Zavod Artrosana.

Znanstvena potrditev metode

Njuna metoda je dobila znanstveno potrditev v neodvisni raziskavi nizozemske Univerze v Utrechtu, v kateri je skupina znanstvenikov pod vodstvom dr. Simona Mastbergna dokazala, da lahko že močno obrabljeni hrustanec (4.faza obrabe hrustanca kolenskega sklepa) ponovno zraste in se obnavi, le ustrezne pogoje za to mora imeti. Več o tem v prispevku Ali se hrustance obnavlja?

Ustrezni pogoji pa so prožno vezivno tkivo ali fascija tako, da ni več previsokega pritiska na sklep in je sklepna špranja ali zev toliko prostorna, da je v njej na voljo dovolj sinovije za prehrano hrustanca in »mazanje« sklepa. Seveda pa to dosežemo z uporabo vseh sklepnih kotov, kar omogočajo raztezne vaje po Liebscher & Bracht metodi.

Kako si pri bolečinah in artrozi dejansko pomagamo sami, vam natančno prikaže knjiga Laž o artrozi. O vsebini knjige – TU.

Nazaj na Bolečine v ramenih