Artroza ramenskega sklepa – omartroza

Ramenski sklep je najbolj gibljiv sklep v telesu, toda od vseh sklepov njegove številne genetsko predvidene sklepne kote najmanj izkoriščamo. V resnici uporabljamo komaj 2 odstotka kotnih nastavitev ramenskega sklepa. To je naravnost katastrofalno.

Če dobro razmislite, lahko tudi sami vidite, da naše roke večinoma kar visijo ob telesu. Ali pa jih premikamo približno do kota 45ᵒ, kadar delamo za pisalno mizo. To je dnevni gibalni domet rok in ramen večine ljudi.

Posledice so neprijetne saj se skrajša in sprime fascija v prsnem predelu. Poleg tega ima ramenski sklep v primerjavi z drugimi sklepi zelo majhno sklepno ponvico in obremenitev te površine je razmeroma visoka in potisne sile takoj vplivajo neposredno na sklep. Posledično ima tudi največji del površine hrustanca sklepne glavice manj stika s sklepno ponvico in hrustanec se ne more prehraniti.

Pojavijo se bolečine mišic rotatorne manšete. Kadar gre za artrozo ramenskega sklepa, se bolečine pojavljajo okoli ramen in se odražajo tudi v prsih, lopaticah in rokah. Lahko nastanejo še dodatni neprijetni občutki kot je občutek gluhosti v prstih in zaradi stisnjenih žil lahko ponoči zaspijo roke.

Več o tem, kako delujejo sklepi in kako se prehranjuje hrustanec v članku : Artroza je ozdravljiva.

Z Liebscher & Bracht metodo je problem obrabe ramenskega sklepa naravno rešljiv. Redno izvajanje specialnih vaj in masaže vezivnega tkiva ter upotevanje nekaterih prehranskih nasvetov vas bodo pripeljali v situacijo, ko protibolečinska sredstva in operacija ne bodo več potrebni.

Kako si lahko pomagamo z Liebscher&Bracht metodo, da se rešimo bolečin in ponovno pridobimo polno gibljivost?

V priročniku z naslovom Laž o artrozi so s fotografijami opremljena natančna navodila, ki vas korak za korakom pripeljejo na pot svobode brez bolečin. Vsebina knjige Laž o artrozi – tukaj.

Strnjen opis, katere cilje dosežemo z Liebscher&Bracht razteznimi vajami in masažo vezivnega tkiva, ter kdo je tandem Liebscher & Bracht, pa najdete v prispevlku Kako delujejo  Liebscher & Bracht raztezne vaje in fascijalna masaža?