Tri vaje za dober spanec

Roland Liebscher-Bracht priporoča tri vaje, ki jih napravimo zvečer pred spanjem. S temi vajami bomo sprostili večino napetosti v telesu in lažje bomo zaspali in tudi spanec bo spokojnejši.

Prva vaja

Najpomembnejše pri tej vaji je, da bomo z njo raztegnili vse okoli medenice. S tem bomo eliminirali vse tiste napetosti, ki so se tekom dneva pritihotapile v telo.

Raztezanje boste začutili v dimljah, v zgornjem delu stegen, morda v trebuhu in tudi v hrbtu.

Vse, kjer zateza in nekoliko boli, je dobrodošlo. Toda naj ne boli preveč, le toliko, da lahko raztezno napetost in morebiti bolečino še dobro prenašamo. Pravzaprav naj bo ta občutek raztezne bolečine prijeten.

Raztezanju se prepustite čimbolj sproščeno.

Liebscher-Bracht Mojca Zelenko

Postavite se pred steno. Roki položite nanjo in se začnite z medenico počasi spuščati proti steni pri tem popek pomaknete nazaj.

Liebscher-Bracht Mojca Zelenko

Ko raztezna napetost v dimljah nekoliko popusti, nadaljujte s spuščanjem medenice proti steni, dokler čutite, da je raztezna napetost še ugodna. Če ni, potem se ustavite in počakajte, da popusti.

Liebscher-Bracht Mojca Zelenko

Med raztezanjem medenice počasi iztegnite nazaj tudi glavo in vrat. Če tega ne zmorete, držite glavo pokonci. Vendarle pa večkrat poskušajte iztegniti glavo nazaj in nekega dne to ne bo več težko.

Druga vaja

Po zaključeni prvi vaji hoče telo kar samo naprej in sedaj bomo to tudi naredili. Začnite se raztezati, kot je opisano pod slikami.

Počasi se z lastno težo vse bolj spuščajte navzdol. Pod določenim kotom boste opazili, da se spodnji del hrbta lepo in prijetno razteza. Morda boste to zaznali šele sčasoma, ko boste vajo dovolj sproščeno izvajali.

Cilj bi bil, da se nekega dne s prsti dotaknete tal. Vendar je resnično povsem vseeno, do kod pridete. Pomembno je, da se raztezate v lastnem tempu in dosežete sproščujoč občutek.

Sedaj lahko začnete malo napenjati nasproti. Primite se za gležnje (ali tam, do koder ste prišli) in skušajte dvigniti trup. Popustite in spet dvignite, a se pri tem ne premaknite.

Na koncu se poskušajte skloniti, kolikor gre in potem počasi vstanite.

Liebscher-Bracht raztezna vaja

Udobno se rahlo razkoračite, iztegnite kolena in se sklonite v predklon, pri čemer se z rokama lahko dobesedno naslonite na kolena. Če v tem položaju še ne začutite raztezne napetosti, se sklonite še nižje. Kolena so ves čas iztegnjena!

Liebscher-Bracht raztezna vaja

Ko raztezna napetost nekoliko popusti, se sklonite še nižje. Roki ob tem drsita po golenici. Objemite meča (ali del noge, do koder ste prišli) z rokama in se v tem položaju spet naslonite na roke. Kolena so iztegnjena.

Liebscher-Bracht raztezna vaja

Če se v času vaje ne morete toliko raztegniti, da bi dosegni tla, ni to nič hudega. Pomembno je, da ves čas čutite raztezno napetost na zadnji strani nog. Z raztezanjem vedno nadaljujete le, ko raztezna napetost nekoliko popusti.

Tretja vaja

Poiščite kot in se postavite vanj.

Z eno nogo stopite malo naprej, z drugo malo nazaj tako, da udobno stojite. Roki dvignite za 30 stopinj navzgor in položite na steno.

Z zgornjim delom trupa se vse bolj spuščajte v kot. Raztezano napetost boste občutili v prsih, v obeh lopaticah, v nadlakteh in komolcih, v podlakti in tudi v prstih.

To je dobro, kajti vsa ta mesta se bodo sedaj sprostila in spanec bo bolj sproščen.

Goboko vdihnite in globoko izdihnete in se spet malo spustite naprej v kot.

Za konec napravite tri globoke vdihe in izdihe in zaključite vajo.

Naredite par korakov, stresite roke in užijte ta osvobajajoči občutek.

Artrosana Liebscher-Bracht

Postavite se v kot tako, da stojite z eno nogo rahlo naprej, z drugo pa nazaj. Sedaj položite roki na steno in se s trupom spustite proti kotu. Če raztezna napetost postane neudobna, se ustavite.

Artrosana Liebscher-Bracht

Ko raztezna napetost malo popusti, nadaljujete s spuščanjem zgornjega dela telesa v kot. Roki pri tem rahlo zdrsita po steni.

Artrosana Liebscher-Bracht

Po približno minuti raztezanja z obema rokama sočasno pritisnite na steno in nato popustite in se spuste še bolj v kot. Idealno je, če ob izdihu pritisnete roki ob steno, ob vdihu pa se spustite v razteg. To nekajkrat ponovite.