Kako se lahko v 10 minutah sami rešite bolečine

Roland Liebscher-Bracht vam v video posnetku pokaže, kako se lahko znebimo bolečine od pet do kolkov z eno fascijalno masažo, dvema vajama in pritiskom na točko, ki vas osvobodila bolečine v kolenih, stegnih in v spodnjem delu hrbta.

Nadaljevanje tega zapisa je funkcionalni prevod video posnetka. Povezava do video  posnetka se nahaja pod tekstom.

Govori Roland, Ina demostrira vaje, vi pa lahko vadite skupaj z njo.

Fascijalna masaža

Pripravimo si mali in srednji valj, ali nekaj ustreznega, kar imamo doma (na primer dozo od laka za lase, ovito z mehkim tekstilom ali 1,5 l plastenko z utorom napolnite z vodo).

Set za fascijalno masažo

Osnovni set za fascijalno masažo

1. masaža  –  valjanje podplata od prstov preko pete

Najprej vzamemo mali valj.

Pod prste stopala podstavite valj, peta je na tleh in s prsti zagrabite valj. Taki zdrsi (kot se je pripetil Ini na posnetku) se pač zgodijo, niso pa zaželjeni. Prste morate valjati počasi.

Počasi, milimeter za milimetrom s kar največjo težo valjajte podplat. Peta ostane na tleh. Pazite na to, da bo pritisk karseda močan.

Bolečina, ki jo začutite, naj ne preseže stopnje 10. Peta naj ne lebdi v zraku, ampak je na tleh.

Ko pridete do sredine podplata in rahlo upognete koleno navznoter, boste začutili precej večji pritisk na notranji strani podplata.

Ko ste privaljali do tik pred peto, je trenutek, da peto dvignete in date prste na tla.

Počasi valjajte preko pete do njenega roba s kar največjim pritiskom. Ko ste pred robom, pazite, da ne zdrsne peta z valja in počasi z vsem pritiskom valjajte do konca.

2. masaža – valjanje zadnje strani noge od pete do zadnjice

Sedaj vzamemo srednji valj.

Sedite na tla in valj podstavite pod rob pete (na mesto, kjer smo nehali valjati z malim valjem). Ustvarite kar največ pritiska.

Imejte v  mislih, da bomo to medcelično tekočino, ki smo jo predtem porinili do roba pete, sedaj porivali še naprej po nogi navzgor. Predstavljajte si, da morati razvaljati velik kos testa.

Valjate počasi s kar največ in kar najbolj enakomernim pritiskom. Za večji pritisk lahko položite drugo nogo preko te, ki jo valjate.

Med valjanjem se ne ustavljajte, ves čas se morate počasi premikati. Le v primeru, ko pridete na posebej občutljivo mesto, lahko na njem za trenutek postanete.

Valjajte preko kolenskega pregiba do zadnjice.

1. raztezna vaja 

Potrebujete srednji valj in stol, Roland na posnetku namesto stola uporabi kar veliki valj

S prsti obeh nog stopite na valj in se za boljšo stabilnost primete za stol pred seboj. Namesto valja lahko položite tudi nekaj knjig (višina cca 10 cm).

Kolena morajo biti popolnoma iztegnjena in počasi se pripogibate tako, da ob tem uleknete križ. To je čudovita vaja za raztegovanje meč.

Stopnjujte raztezanje s čedalje večjim pripogibom. Vzdržujte uleknjen križ. S tem dosežete raztezanje po vsej nogi in zadnjici. V kolenskem pregibu občutite precej neprijetno raztezno bolečino, ki pa naj ostane pod 10.

Bolečina naj bo med 8 – 9,5, to je toliko, da sicer že zelo boli, vendar še vedno lahko sproščeno dihate med vajo. Sproščeno pomeni, da ne stiskate čeljusti ali napenjate česarkoli v telesu zato, da bi bolečino vzdržali.

V območju bolečine 8 – 9,5 se doseže najboljši raztezni učinek.

Raztezajte dobro minuto, nato pa se počasi dvignite iz razteznega položaja in lezite na trebuh.

2. raztezna vaja 

Potrebujete neraztegljiv trak (pas, šal)

Trak za raztezanje

Tridelni trak za raztezanje

Lezite na trebuh in dajte stopali obeh nog v trak. Pod koleni podstavite srednji valj. Z rokama primite trak.

Ko ste se namestili v položaj, bodite pozorni na to, da bodo dimlje na tleh. Ko so dimlje na tleh, takrat pričnite POČASI vleči noge k zadnjici.

Trak naj objema členke prstov na nogah zato, da bomo poleg stegna spredaj razbremenili tudi golenico, torej znižali previsoke mišično-fascijalne napetosti po celi nogi od stopal do kolkov in se bo bolečina počasi razblinila.

Glavno delo pri tej vaji ni to, da vlečete stopala k zadnjici; glavno delo je to, da dimlje ostanejo ves čas na tleh. S tem raztezanjem bo občutek po vaji veličasten. To vam lahko že sedaj zagotovim.

Raztezajte minuto in pol.

Zatem počasi popustite raztezanje in zapustite položaj.

Pritiskanje na točko – Liebscher&Bracht lahka osteopresura

Potrebujemo Liebscher&Bracht pritiskač s prirezano konico ali nadomestek kot je plutovinasti zamašek.

Pritiskači za laično osteopresuro

Pritiskači za laično osteopresuro

Pritiskali boste na točko, ki bo osvobodila koleno, kolk in spodnji del hrbta.

Lezite na hrbet in poiščite točko pritiska: počasi tipajte po robu medenice in tam, kjer ima medenica ovinek – vi boste morda dobili občutek, da se tam konča – tam je kolčni trn (črevnična ost).

Ko ta ovinek zatipate, pojdite kak centimeter ali dva diagonalno navznoter v smeri razkoraka. Sedaj pazljivo tipajte, dokler ne začutite rahle izbokline pod kožo, ki pa že zna biti občutljiva. Prav na to mesto položite pritiskač z vrha pravokotno navzdol in začnite ustrezno pritiskati.

Roland: Kolikšno bolečino občutite, Ina?

Ina: 8

Roland: Lahko še malo bolj pritisnete.

Sledi Rolandovo povabilo k njegovemu on-line programu.

Pritiskajte kako minuto in začutili boste, da se bolečina postopoma razblinja.

Ves čas sproščeno in umirjeno dihajte.

Nato poiščite točko še na drugi strani telesa, torej od kolčnega trna 1-2 cm diagonalno navznoter v smeri razkoraka. Pritiskajte na rahlo izboklino pod kožo, ki je praviloma že občutljiva. Pritiskajte toliko časa, da se bolečina spusti na stopnjo 7, a ne dlje kot dve minuti.

(Začnite s pritiskom do bolečine 9,5 in nikakor ne več kot 10 po bolečinski lestvici. Če med pritiskanjem ne morete sproščeno dihati in se trudite vzdržati bolečino, potem ste najverjetneje že prekoračili dopustno stopnjo bolečine.)

Za vse te korake boste potrebovali vsega dobrih 10 minut.

Liebscher&Bracht-Artrosana

S klikom na sliko do video posnetka