Avtorja: Roland Liebscher-Bracht in dr. med. Petra Bracht

Kdaj pride v poštev ublažitev bolečin s pomočjo toplote?

  • Bolečine v ramenih, ki so sicer že leta prisotne, so spet postale tako hude, da komaj še premikate roke.
  • »Usekalo« vas je v križu.
  • Prebudili ste se z otrdelim vratom.
  • Tekli ste, a po nekaj kilometrih zaradi bolečin v kolenu niste več mogli nadaljevati.

Pri tem pa se to najraje pripeti, ko nimate časa poiskati terapevta. Ali pa ste nekje na dopustu in ne veste, kam se obrniti. Pa tudi energije, da bi sami valjali fascije, nimate in še manj je imate za raztezne vaje.

Prav v takih primerih pa si lahko pomagate s toploto. Toplota vas bo sprostila točno tam, kjer je najbolj nujno in v veliki meri odpravila bolečino. Tako boste tudi izvedeli, da je bolečino dejansko povzročila previsoka mišično-fascijalna napetost.

Pri akutnih bolečinah zlezite v kad tople vode ali pojdite pod tuš.

S toploto bo popustila mišična napetost. Popustila bo zlasti v predelih, ki so odgovorni za bolečine in s tem bo popustila tudi opozorilna bolečina. Poleg tega se bo povečala prekrvavitev, s tem pa se stimulira tudi presnova in odpadne snovi se bodo lahko izločile.

Kopel bo pomagala tudi pri mentalni sprostitvi še zlasti, če boste v kopeli uporabili eterična olja.

Na kaj je treba paziti

Ne pozabite, da je uporaba toplote mišljena zgolj kot takojšnja pomoč v situacijah, ko iz kakršnihkoli razlogov niste v stanju izvajati naše fascijalne masaže in razteznih vaj ali obiskati terapevta/zdravnika, predvsem pa ne želite vzeti protibolečinskih sredstev.

S toplotnimi kopelmi si pomagajte le toliko časa, dokler niste v stanju pričeti z masažo fascij ali še bolje z razteznimi vajami. Kajti le to dvoje vas bo trajno osvobodilo bolečin.

Kdaj se toplota ne uporablja

Kaj storiti, kadar toplota ne deluje

Kadar zaznate, da vam toplota ne pomaga ali celo okrepi bolečine, takoj prekinite s kopeljo. Prav tako ne uporabljajte toplote, kadar ste poškodovani, imate udarnine, nateg ali modrice.

V teh primerih morate ustrezna mesta kolikor hitro mogoče ohladiti, da ostanejo notranje krvavitve karseda majhne in da poškodovano mesto preveč ne zateče. Po potrebi dovolite, da vam poškodbe pojasni zdravnik.

Kakšen dan kasneje pa lahko spet pričnete s toploto, saj boste tako pospešili proces zdravljenja.

Toplota se ne uporablja pri vnetjih

Načeloma ne smete toplote nikoli uporabljati pri akutnih vnetjih. Kako pravzaprav prepoznate »pravo« vnetje?

Trije znaki vam ga bodo pomagali prepoznati: mesto vnetja je vroče, rdeče in otečeno. Pogosto je bolečina utripajoča in mesto je občutljivo že z rahlim dotikom kože.

Če še vedno niste prepričani za kakšno vnetje gre, se vprašajte, ali bi vam bolj prijala toplota ali hlad. Običajno si lahko na to vprašanje spontano pravilno odgovorite. Če pa še kljub temu niste gotovi, vprašajte svojega zdravnika ali zdravilca.

Kako izvajamo toplotne kopeli

Tuš ali kopalna kad

Ali boste uporabili tuš ali kopalno kad je odvisno od tega, kje čutite bolečine in od tega, kakšne možnosti imate v svoji kopalnici.

Sprostitveni učinek bo v kopalni kadi zanesljivo večji, saj je višji temperaturi izpostavljeno celotno telo. Prednost tuša pa je v tem, da lahko usmerjeno vplivate na določene telesne predele ali sklepe. Preizkusite sami, kaj vam bolj prija.

Če nimate kopalne kadi, pa bi kljub vsemu radi udobno sedeli, potem namestite v tuš stol iz umetne snovi.

Prava temperatura

Nastavite temperaturo tako, da bo voda prijetno vroča. Samo topla voda bo imela premajhen učinek, preveč vroča pa bo zopet povzročila še večjo napetost mišic. Pravo temperaturo boste prepoznali po tem, da se ravno prav prijetno počutite in se ne trudite, da bi vzdržali vročino. Ob stiku z vodo se morate povsem sprostiti.

Eterična olja stopnjujejo učinek

Sprostilni učinek kopeli boste še povečali, če boste v vodo kanili nekaj kapljic pravega eteričnega olja. Najbolje se obnesejo limona, jasmin, koromač, sivka, melisa in vrtnice. Pazite pri tem na dobro in najbolje biološko kontrolirano kakovost.

Eterična olja stopnjujejo učinek

Ciljna uporaba toplote

S tušem lahko toplotni curek usmerjate na željena mesta. Vodni curek naj bo mehak in ne agresiven. Vodo morate občutiti kot prijetno in sprostilno. Zatem se izdatno obrišite (s tem boste dodatno dosegli še učinek masaže) in se toplo oblecite.

Bolečine glave, grla in vratu

Začnite z izdatnim tuširanjem področja vratu, nato usmerite curek v glavo, na območje grla in za konec še v obraz. Okoli in okoli pregrejte te predele.

Bolečine v ramenih, rokah, komolcih, zapestjih in dlaneh

Tuširajte najprej področje ramen vključno z lopaticama in prsmi, zatem usmerite curek v nadlakti spredaj in zadaj, na komolec z notranje in zunanje strani in končno še v podlakti in dlani spredaj in zadaj. Zadošča, če ogrejete le prizadeto stran.

Bolečine v prsih, zgornjem delu hrbta in pri dihanju

Začnite na hrbtu od vratu navzdol, do ledvenega dela hrbtenice, zatem greste spredaj od grla do popka. Predvsem tuširajte tudi vzdolž rebrnega loka. Okoli in okoli pregrejte trup.

Bolečine v trebuhu, v spodnjem delu hrbta, v kolku, dimljah in zadnjici

Začnite tuširati na notranji strani stegen na območju dimelj, potem s curkom izdatno obdelajte dimlje in trebuh do rebrnega loka. Spodnji del trupa ogrejte okoli in okoli.

Bolečine v stegnih, okoli kolen, meč, goleni, v Ahilovi tetivi, gležnju in stopalu

Začnite tuširati stegna, zatem usmerite curek v kolena in kolenski pregib, izdatno ogrejte meča in zatem golenico, nato pa pregrejte še vse področje gležnja in stopala.

Osnovni gradniki za trajno odpravo bolečine

Ne smemo pa pozabiti na tiste ukrepe, ki so pogoj za trajno odpravo bolečin. Napetosti v mišicah in fascijah je namreč potrebno normalizirati in mišice na novo programirati.

To pa dosežemo z osnovnimi gradniki za trajno odpravo bolečin:

  • Fascijalna masaža, ki zmanjšuje previsoke mišične napetosti in stimulira presnovo
  • Protibolečinske vaje, ki mišice raztegnejo, jih krepijo in na novo programirajo za trajno svobodo brez bolečin.
  • Usmeritev posrednih dejavnikov zoper bolečine: prehrana, psiha in okolje.

Prispevek: Prehrana zoper bolečine in artrozo