Hallux valgus – ko se palec na nogi nenehno ukrivlja

Avtor: Roland Liebscher-Bracht

Hallux valgus (ukrivljeni palec na nogi) je izraz za napačno poravnavo palca. Nožni prst se obrača navznoter, medtem ko se sklep palca pomika vse bolj navzven. Navzven štrli glava členka, ki se drgne ob čevlje in je pogosto rdeča. Sčasoma lahko zaradi neskladnosti položaja kosti postane boleč vsak korak, še posebej, če na zunanji strani palca nastanejo otekline in mehurji.

Kako lahko najbolje pomagate sebi in svojemu palčnemu sklepu?

Običajno to neskladnost odpravljajo z ortopedskimi čevlji, z vložki ali blazinicami za prste, ki jih vstavljate v čevlje. Predlagajo vam tudi opornice ali pa operacijo za preprečevanje deformacije.

Na prvi pogled se vsekakor zdi smiselno razbremeniti palec na nogi, ga potegniti v osnovni položaj z ortozami ali celo kirurško popraviti. Toda veliko bolj učinkovita, predvsem pa trajna rešitev je, kadar te učinke dosežete s ciljno usmerjenimi vajami za mišice in fascije noge.

Napačen položaj palca na nogi je običajno posledica prekomerne napetosti v mišicah stopala.

Tetive iztegovalke in upogibalke niso vzporedne s palcem (hallux), ampak potekajo diagonalno čez stopalo.

Hallux valgus

Tetive iztegovalke in upogibalke niso vzporedne s palcem (hallux), ampak potekajo diagonalno čez stopalo.

Če je gibanja premalo ali je enostransko, na primer v tesnih čevljih in visokih petah, se lahko mišice stopala in fascije skrajšajo. Posledično se v stopalu razvije nenaravno visoka napetost, tako da kite vlečejo palec vedno bolj v stran. Sprednji del stopala postaja širši, stopalka se izboči in pojavijo se lahko bolečine, predvsem v prstih, na izbočenem stopalu in na spodnji strani metatarzalne kosti (stopalnica).

Sedaj je res že skrajni čas, da bi začeli vajami Liebscher&Bracht in ustavili napredovanje neskladnosti.

Simptomi: kako prepoznamo hallux valgus

Hallux valgus lahko prepoznate, ko se vaš palec na nogi upogne v smeri ostalih prstov. Na notranji strani stopala se razvije tudi boleča izboklina – psevdoeksostoza (neprava kostna tvorba). Tu se pogosto vname glava prvega členka palca. Simptomi se pogosto pojavijo na obeh nogah, vendar niso enako izraziti.

 • Približno 23 %odraslih ima hallux valgus. Vendar pa ženske zbolijo veliko pogosteje kot moški.
 • Neskladnost prstov sama po sebi ni boleča. Otekanje in zunanji pritisk (čevlja) ter napetost v stopalnih mišicah pa pripeljejo do bolečine v palcu.
 • Če je hallux valgus hud, ukrivljen palec pogosto premakne manjše prste. To lahko privede do nadaljnjih neskladnosti, kot so kladivasti ali krempljasti prsti.
 • Posledično omejeno gibanje pogosto vodi do spremenjenega vzorca hoje, ker prizadeti ne morejo več uporabljati celega stopala.

Žal mnogi prizadeti začnejo zdravljenje šele, ko ne morejo več nositi običajnih čevljev. Hallux valgus je mogoče odkriti že zgodaj, na primer vedno bi morali biti sposobni dvigniti in spustiti palec na nogi.

Zadebelitev na sklepu palca na nogi je prvi znak otekline. Tam se obutev drgne ob stopalo in palec se upogiba vstran. Med pregledom bo zdravnik ugotovil tudi skrajšanje mečnih mišic. Natančno diagnozo je mogoče postaviti z rentgenskimi slikami.

Deformacija palca - Hallux valgus

Vzroki za nastanek izbokline palca na nogi

Otekline se pogosto pojavijo, ker stopalo ni postavljeno uravnoteženo. Pojavijo se previsoke mišično-fascijalne napetosti, kite stopalnih mišic pa so trajno v svojem najkrajšem položaju. Zaradi tega se lahko razvijejo previsoke natezne napetosti. Te napetosti bodo potegnile palec in stopalnico na eno stran.

Različni vzroki lahko prispevajo in spodbujajo razvoj otekline – Hallux valgus

 • Pomanjkanje vadbe je eden najpogostejših vzrokov previsoke mišično-fascijalne napetosti v stopalu. Ta lahko preveč poveča natezne sile v tetivah in povzroči hallux valgus.
 • Šibko vezivno tkivo povzroča, da stopalne kosti izgubijo svoj pravilni položaj. To vpliva tudi na fascijo, ki je pravzaprav elastični del vezivnega tkiva.
 • Napačno poravnana stopala, kot je ploska noga, lahko spodbujajo nastanek hallux valgusa.
 • Tesni ali čevlji z visoko peto na dolgi rok omejujejo svobodo prstov in obremenjujejo mišice stopala. Enostranska ali pomanjkljiva obremenitev stopal lahko dolgoročno povzroči hallux valgus.
 • Poškodbe kosti ali stopalnih mišic so tudi možni vzroki za zadebelitve/otekline.
 • Nekateri geni so lahko odgovorni tudi za dedno nagnjenost, če je hallux valgus pogostejši v nekaterih družinah.

Na splošno je zaradi naravne strukture stopal palec na nogi dovzeten za to anatomsko anomalijo.

V večini primerov pa našim stopalom preprosto manjka pravilnega gibanja. Pravilno v tem primeru pomeni raznoliko in redno.

Zdravljenje Hallux valgusa

Danes obstaja več kot 150 različnih operacij za ravnanje palca na nogi. Pogosto se govori in mnogi verjamejo, da je operacija edini izhod. Vendar to velja le v nekaj primerih. Bolečini in omejeni gibljivosti se je mogoče izogniti tudi na nežen način z uporabo drugih možnosti zdravljenja.

 • Čeprav se hallux valgus lahko pojavi v zgodnjih fazah življenja, se hude deformacije v sklepu palca na nogi pogosto pojavijo šele po petdesem letu starosti.
 • Kirurgi popravijo hude deformacije pri hallux valgusu z operacijo učvrstitve (artrodeza). Premaknjena stopalnica sklepa palca se zravna in trajno fiksira. Zaradi tega postane palec manj prožen.
 • Če je hallux valgus blažji, se pogosto priporoča operacija konverzije (osteotomija). Med osteotomijo kirurgi prerežejo stopalnico in jo ponovno sestavijo.
 • Ker so zapletene operacije stopal danes v mnogih klinikah vsakdanjik, se že pojavljajo obtožbe, da zdravniki prezgodaj operirajo hallux valgus.
 • Hitro pomoč pri hallux valgusu zagotavljajo široki čevlji, v katerih imata širok prednji in srednji del stopala dovolj prostora. To pomeni, da na boleča mesta nič več ne pritiska.
 • Vložki, ortoze (npr. opornice) ali povoji lahko tudi olajšajo vsakdanje življenje. Vendar pa ortopedski pripomočki ne odpravijo vzroka napačnega položaja palca na nogi. Ortoze ne odstranijo previsokih mišično-fascijalnih napetosti, ki vlečejo palec na stran. Zato niso trajna rešitev in bolečina lahko napreduje.
 • Na začetku lahko blažji hallux valgus dobro zdravimo s ciljno usmerjenimi vajami za stopala. Študije kažejo, da lahko zmanjšate obseg oteklin, prav tako pa se zmanjša tudi kot štrleče stopalnice.

Liebscher&Bracht vaje vam pomagajo normalizirati prav tiste napetosti v stopalnih mišicah, ki vlečejo vaš palec na stran. Če začnete dovolj zgodaj in vaš hallux valgus še ni prehud, si lahko pogosto prihranite druge postopke zdravljenja.

Vaje za odpravo vzrokov za Hallux valgus

Dve preprosti vaji najdete v posnetku Liebscher&Bracht tu: Videoposnetek