Tri orodja psihe: mentalna higiena, cilji in rutine

Rolanda Liebscher-Brachta, izumitelja učinkovite naravne metode za odpravo bolečin in povrnitev gibljivosti, velikokrat vprašajo, kako ohranja svoje zdravje in zakaj je videti tako mladosten.

Pravi, da je za zdravje in mladosten videz pomembno zavestno in aktivno delovanje na treh področjih: psiha, gibanje in prehrana.

Tokratni prispevek se osredotoča na področje psihe in je prevod in priredba dela Rolandovega video posnetka, v katerem je odstrl svoje osebne vsakodnevne aktivnosti za zdravo življenje in dobro počutje.

Roland Liebscher-Bracht Roland Liebscher – Bracht

»Pregledal sem svoje osebne aktivnosti in jih sistematiziral v tri področja, ki jih osebno štejem za najbolj pomembna za zdravo življenje in dobro počutje. Trikrat lahko ugibate, katera so ta področja, saj jih pogosto omenjam. To so: psiha, gibanje in prehrana.

Če ta tri področja izboljšamo, lahko zase potegnemo tisto najboljše iz popotnice za življenje na tem planetu.

Ta tri področja vsebujejo devet orodij. Teh devet orodij je tisto, kar jaz osebno redno počnem. V nekem obdobju dajem večji poudarek enemu orodju, v nekem drugem obdobju pa drugemu in kako stvar iz meseca v mesec ali iz leta v leto malo spremenim ali zamenjam.

Da boste lažje videli, katero stvar bi uporabili zase – lahko boste rekli, da kakšna stvar za vas ni pomembna – vam bom pač povedal o vseh po vrsti in se boste lahko sami odločali, kaj iz povedanega boste želeli preizkusiti, in česar ne.

Tri orodja psihe za zdrav življenjski slog

Mentalna higiena

Meditacija sodi k mentalni higieni.

Najenostavnejša varianta meditacije je: zaprite oči, osredotočite se na svoje dihanje, delajte vedno daljše vdihe in izdihe in opazili boste stvari, ki si jih sploh niste mogli predstavljati.

Ali, zrite v svečo, jo vizualizirajte in se izklopite. Ali pa razmišljajte med meditacijo.

Postavljajte si prava vprašanja o smislu življenja, o filozofiji resničnosti – o tem, kaj je resničnost. Lahko vam dam dober nasvet: »diamantna pot« (*1) je prastara budistična filozofija, ki ima veliko opravka z nastajanjem resničnosti in je zelo praktična, saj nam govori o tem, kako lahko vodimo svoje življenje in kako lahko uresničujemo svoje cilje. Zelo zanimivo in resnično priporočam.

In potem nenazadnje tudi molitev. Enostavno molite. Če verjamete v neko višjo instanco, jo kontaktirajte in se idejno povežite z njo.

Cilji

Nisem več med najmlajšimi in sem v svojem življenju srečal res veliko ljudi. Pri mnogih sem opazil pomanjkanje ciljev.

Ne gre za velike cilje. Gre za majhne vsakodnevne cilje, na primer začeti nekaj trenirati ali delati raztezne vaje. Postavim si recimo cilj, kaj želim danes s to vajo doseči, kaj bom danes jedel, kaj moram danes storiti, da bom v življenju šel naprej; kaj bi rad storil, da se izboljšam.

Potem to razširim na teden, potem na mesec, na tri mesece, na leto, na desetletje. Najti je potrebno neko pot v življenju in ne pluti kot jadrnica: če piha veter iz te smeri, grem sem, če piha z druge, pa tja. Seveda je treba biti pozoren na to, od kod piha veter. Toda, treba je vedeti, kam si želim iti. Šele takrat lahko cilje uresničimo.

Morda še en nasvet: lepo je imeti veliko ciljev. Toda, če jih imamo preveč, nam za njihovo uresničitev ne bo ostalo dovolj moči. Bolje je delati na najpomembnejših ali le na enem najpomembnejšem cilju in usmeriti vso energijo v ta cilj. Ko je ta dosežen, se lotim naslednjega. To je moja filozofija.

Da ne pozabim, do cilja vodi pot. In ta pot je zame duhovna prožnost. Duhovna prožnost je izjemno pomembna še zlasti, ko postanemo starejši. Treba je razmišljati inovativno, najbolje se je obdati z mladimi ljudmi. Ni lepšega, kot mladostno razmišljati. Doživel sem veliko starejših ljudi, ki so prenehali razmišljati tako. Mlado razmišljanje je pospeševalni faktor mentalnega premika naprej.

Bolje je delati le na najpomembnejših ciljih ali na enem najpomembnejšem. Ko je ta dosežen, se lotim naslednjega.

Rutine

Rutine in moč volje

Prosim, vzemite rutine resno. Nikoli jih ne morete dovolj resno jemati. Nujno jih uporabljajte. Življenje je sestavljeno iz dejavnosti. Vedno počnemo stvari, ki niso vedno lahke in enostavne, ampak zahtevajo trud, koncentracijo in akcijo. In za to potrebujemo voljo. Moč volje prinese napredek. To, kar čutimo v glavi, nas potisne naprej.

Toda moč volje – tega večina niti ne ve – se iztroši enako kot mišična moč. Zjutraj je moč volje veliko večja kot pozno popoldne ali zvečer, ker smo je preko dneva že veliko porabili.

V protibolečinski terapiji pravimo, da so fascije navade mišic. Enako lahko rečemo, da so rutine navade naših dnevnih dejavnosti. Z močjo volje lahko varčujemo.

Poglejmo telesno vadbo. Vsi vemo, kako težko nam je vsak dan izvajati vaje, ki so tako pomembne za svobodo brez bolečin in zdravje. Zato predlagam, da si nastavite rutino. S tem mislim, da si rečete recimo: zjutraj ob 8. uri bom 15 minut delal svoje vaje. In zadevo izpeljete.

Moč volje

Porabili boste 100% svoje moči volje za izvedbo, saj jih drugače ne bi mogli narediti. Lenoba je namreč genetsko vgrajena v nas kot zasidran program za varčevanje z energijo. Torej, neka nova aktivnost zahteva in porabi 100% moči volje.

Če nekaj počnete dva ali tri dni, bo potem potrebno recimo le še 95% moči volje za izvedbo vaj. Kajti zaradi ponavljanja se že začne dogajati samo od sebe, zaradi prve majčkene rutine, ki se že začenja kazati.

Vedno pravim, da po 2 do 4 tednih – odvisno od posameznika – že začne iti vse bolje od rok.

Raziskave pravijo, da je potrebnih 6 do 8 tednov, da se razvije rutina. Toda po mojih izkušnjah gre tudi hitreje, recimo 4 tedne, če res nekaj izvajate dnevno ali 6 krat tedensko in ste ob nedeljah prosti.

Če vztrajate in redno delate, potem potrebujete po 4 tednih mogoče le še 30% moči volje. Nikoli ne gre čisto samo od sebe, vedno je treba vložiti nekaj volje. Ampak pri rutini sedaj ni več novosti in delamo to, kar smo se že navadili početi.

Torej, sedaj, ko imamo na eni strani že prihranjeno moč volje zaradi vgrajene rutine, lahko postanemo pozorni na to, ali so razne stvari, ki jih počnemo, sploh vredne rutine.

Nova aktivnost zahteva 100% naše moči volje. Ko postane rutina, pa morda le še 30%.

Kako najlažje pridobiti rutino

Novo navado navežite na obstoječo rutino

Toda največji problem večine ljudi, da bi redno počeli nekaj, za kar mentalno vedo, da bi bilo prav in tega ne uspejo, je pomanjkanje rutine. Kajti moč volje prej oslabi. Zaradi tega so potrebne rutine.

Naj dam namig: rutino boste lažje ustvarili, če boste novo dejavnost navezali na nekaj, kar je medtem že postalo rutina.

Najboljši primer je jutranje vstajanje. To je rutina. Torej navežite vaje na vstajanje, ali na jutranjo toaleto ali na kopalnico. V tem smislu povežite umivanje zob s stanjem na zagozdi za kolena (L&B pripomoček za raztezanje).

Vsako novost lahko navežemo na nekaj, kar dnevno že počnemo. Umivanje zob je tako trdna rutina. In, če bomo novo aktivnost navezali recimo na umivanje zob, bo to postalo celota in to dvoje bomo potem lažje izvajali kot novo enoto – rutino.

Obstajajo moduli za olajšanje uveljavljanja rutine, recimo čas. Počnite to, kar naj bi redno počeli, vedno ob istem času dneva, če je le mogoče. Na istem mestu, v enakem oblačilu, ob isti glasbi, na isti podlagi. Koliko več teh stvari bo enakih, toliko večjo moč bo pridobila ta rutina in nenazadnje tega ne boste mogli več odmisliti.

Po mojih izkušnjah in mojem občutku je rutina celo zmožna opraviti s programom za varčevanje z energijo (z lenobo), da se ta ne več ne izraža, da je več ne zaznamo.

Uporabljajte rutine, saj boste z njimi v življenju dosegli veliko več za svoje zdravje in na splošno, kakor brez njih.

Rutino najlaže pridobimo tako, da novo navado navežemo na obstoječo rutino.«

(*1) Več informacij o diamantni poti lahko najdete na spletni strani: https://budizem-diamantne-poti.si

Prispevek: 10 minutna jutranja rutina za telo