O alkoholu – v razmislek

Piše: Dr. Petra Bracht

Vedno znova opažam, kako zelo je razširjeno mnenje, da kozarec vina ali piva na dan naj ne bi škodoval vašemu zdravju. Nasprotno: majhne količine alkohola pogosto celo razglašajo za zdravju koristne! Zlasti v majhnih količinah naj bi alkohol pozitivno vplival ​​na kardiovaskularni sistem. Nekatere študije so to tudi potrdile.

Za marsikoga je kozarec rdečega vina ali steklenica piva del vsakodnevne večerne rutine po težkem delovnem dnevu. V mnogih primerih se ga konzumira za lažje spanje in način sprostitve ob zaključku dneva. Predvidoma tudi sami veste, kako prijetno je zaključiti dan s prijatelji ob kozarcu vina. Toda, le v redkih primerih ostane samo pri enem kozarcu.

Argumente za zdravstveni vidik večinoma najdemo v kulturah južnejših držav Evrope, ki redno, vendar zmerno, uživajo alkohol – večinoma je to vino iz tradicionalne pridelave: Francija, Italija, Španija – zdi se, da vodijo sredozemske države. Tam ljudje v povprečju živijo bolj zdravo in dlje kot na primer Nemci.

Poudarek je predvsem na zelo cenjenih sestavinah vina. Verjetno ima odločilno vlogo antioksidant resveratrol, sekundarna rastlinska snov, ki jo najdemo v grozdju, slivah in tudi v arašidih.

Resveratrol se nahaja v grozdju, slivah in tudi arašidih.

Resveratrol se nahaja tudi v grozdju, slivah in arašidih.

Resveratrol nudi zaščito pred prostimi radikali in deluje protivnetno na telo. Toda ali so res te sestavine v alkoholnih pijačah tiste, ki v teh kulturah podaljšujejo življenje? Dvomim. Menim, da bi bilo bolje naučiti se kaj iz njihovega še vedno manj stresnega življenjskega sloga.

Vse pogosteje opažam, kako se omalovažuje škodljivi vpliv alkohola na naš organizem.

Alkohol ni izdelek za užitek.

V resnici lahko govorimo o strupu za užitek.

Ob vseh ostalih drogah, ki še niso legalizirane, pa je alkohol razmeroma hitro postal družbeno sprejemljiv.

Po mojem mnenju je njegov škodljivi učinek drastično podcenjen. Telo mora namreč vsak vaš požirek spet razgraditi in to je breme še zlasti za jetra.

Med postopkom razgradnje alkohola nastane vmesna snov, acetaldehid, ki je zelo strupen in je odgovoren za tako imenovanega “mačka” in glavobol naslednji dan. Prav tako povzroča napetost mišic okrog vratu in glave, kar lahko povzroči tipične glavobole in celo migrene.

A to še ni vse: alkohol ne uniči samo jeter in možganskih celic, ampak uničuje tudi lastno “energijsko peč” našega telesa, to je mitohondrije v celicah. To ima lahko zelo uničujoče posledice, saj le-ti določajo raven naše energije in s tem tudi živost.

Toda, zelo redko lahko srečate ljudi, ki sploh ne pijejo alkohola, najsi bo to na prireditvah, družabnih večerih s prijatelji ali sodelavci. Okus alkohola je namreč dober, razveseli vas, sprva sprosti in ima socialno komponento.

S tem člankom vas želim opozoriti, da dobro premislite, preden se odločite za redno uživanje alkohola.

Ob res posebnih priložnostih je bolje zaužiti ​​majhen kozarček ali pol kozarca. Vsekakor pa pijte veliko vode in telesu pomagajte pri odstranjevanju toksinov.

Na srečo se lahko naša telesa znebijo strupov preko organov za razstrupljanje kot so jetra in ledvice.

Ne smete pa pozabiti, da so med izločanjem alkohola ostali presnovni procesi blokirani, saj se izločanje alkohola ne more dogajati sočasno z izločanjem drugih odpadnih snovi.

Tako obremenjujete svoj presnovni sistem. Trajno preobremenjen sistem pa dolgoročno vodi v resne bolezni.

Če že imate sladkorno bolezen, visok krvni tlak ali raka, vam nujno svetujem, da takoj prenehate z uživanjem tega strupa za užitek.

Med izločanjem alkohola so ostali presnovni procesi blokirani. Izločanje alkohola se namreč ne more dogajati sočasno z izločanjem drugih odpadnih snovi.

Kadarkoli imate razlog za praznovanje, si postrezite z zdravo hrano in raje spijte kozarec naravnega grozdnega soka, ki nima negativnih učinkov na vaš organizem.

Prevod: Mojca Zelenko

Ali res moramo zboleti zaradi civilizacijskih bolezni?