Bolezni, ki si jih povzročimo sami – t.i. civilizacijske bolezni

Ali res moramo zboleti zaradi »civilizacijskih bolezni«? Koliko fizičnega trpljenja moramo še pravzaprav prestati? Ali smo zanj odgovorni sami? Kaj je tisto, zaradi česar zbolevamo dandanes? Je civilizacija res vzrok t.i. civilizacijskih bolezni? Odgovore na ta vprašanja lahko najdete v današnjem članku.

Piše Petra Bracht, dr.med.

Trditev, da je naša civilizacija tista, ki nas dela bolne, smo sprejeli kot splošno veljavno resnico. Toda ali to drži? Sama gledam na to z drugega zornega kota. Za številne bolezni ni odgovorna naša civilizacija, ampak pomanjkanje zdravstvene vzgoje velikega dela prebivalstva.

Da bi preprečili ta primanjkljaj znanja, bi bilo treba že v otroštvu začeti učiti ustrezno osnovno znanje. Toda, ko gre za zdravo prehrano, tudi konvencionalno usposobljeni zdravniki pogosto nimajo osnovnega znanja. Saj tega znanja ne podajajo ne v vrtcih ali šolah, niti pri študiju medicine.

Po mojem mnenju je izraz »civilizacijske bolezni«, ki je tako trdno uveljavljen v naši družbi, napačen.  Zazvoniti bi nam moral alarm, saj gre v vresnici za pretvarjanje. Pretvarjanje je v tem, da naj bi se morali preprosto sprijazniti z določenimi boleznimi, da bi lahko živeli »prijetno civilizacijsko« življenje.

Kar ostane prezrto, pa je dejstvo, da zbolimo in umremo zaradi sodobnega načina življenja. Vendar civilizacija sama po sebi ni vzrok za to.

Prehrana – najpomembnejše področje za naše življenje in zdravje

Želim si, da bi se tudi najmlajši v naši družbi naučili več o prehrani. Zaenkrat so tukaj stvari videti slabo.

Namesto da bi politika ustvarila transparentnost in podprla raziskave neodvisno od ekonomskih motivov, se za to sploh ne meni. Zato nastaja prava džungla nasprotujočih si prehranskih priporočil in ljudje vse bolj izgubljajo kompas.

Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima. V tej situaciji se dobička veselijo cele industrijske panoge v živilskem sektorju, ki se na ta račun sladko mastijo. Prehranska industrija ima zaradi nedejavnosti politike na področju prehrane prebivalstva ogromno gospodarsko moč. In »varna« delovna mesta, kar pa je argument, ki na žalost vodi v slepoto in v negativni razvoj dogodkov.

Če se na področju, ki je najpomembnejše za naše življenje in naše zdravje, ne moremo zanesti na politiko, potem moramo prevzeti odgovornost v svoje roke. Zato pa je potrebno osnovno znanje, informacije in razumevanje.

Priporočam vam, da se informirate. Iščite relevantne informacije tudi mimo glavnih medijev.

Ne verjemite nekritično, da so kravje mleko in drugi mlečni izdelki zdravi, da je meso nepogrešljiv vir beljakovin ali da industrijska hrana nima slabih posledic.

Posledice tovrstnih “priporočil” propagandnega stroja živilske industrije lahko vidite vsak dan, če ste le pripravljeni odpreti oči in pogledati okoli sebe. To, kar vidite, so t.i. civilizacijske bolezni.

Zagotavljam vam, da lahko kljub temu uživate v življenju v tej civilizaciji, a se obenem še vedno zdravo starate. Postavite si »stop znak« pred t.i. civilizacijskimi boleznimi. Zaščitite se pred njimi, kajti nobena teh bolezni  »ne pade z neba”.

Najpogostejše civilizacijske bolezni

Bolezni srca in ožilja so vzrok smrti številka 1; sladkorna bolezen, demenca, nekatere vrste raka in naraščajoče anksiozne motnje, depresija, izčrpanost in izgorelost.

Vsem je skupno to, da bi jih v veliki večini primerov preprečili z zdravim načinom življenja. Tudi hipotiroidizem (zmanjšano funkcijo ščitnice) ali avtoimunske bolezni, kot je multipla skleroza, lahko preprečimo ali pozitivno vplivamo zoper njih.

Vzrok za vse to ni civilizacija sama po sebi, ampak vaše lastne vsakodnevne izbire.

Znanje je na voljo, pridobite ga!

Dobre navade ali Kako zdravo in trajno shujšati