Nevarnosti v restavracijah

Zase želite narediti nekaj dobrega in lepega in se odločite iti v restavracijo. Greste v restavracijo, uživate v večeru in jedeh. Toda ali res veste, kaj je na vašem krožniku?

Številne restavracije uporabljajo skrivne trike, da bi hrano pocenili in obdržali dlje. Na žalost gre to pogosto na račun vašega zdravja.

In zdaj vam bom pokazala pet nevarnih stvari in če vam je kaj do svojega zdravja, jih ne boste nikoli naročili.

Ponovno uporabljeno olje za cvrtje

Številka ena in absolutno nevarno je ponovno uporabljeno olje za cvrtje. To je prava strupena past.

V mnogih restavracijah uporabljajo isto olje za cvrtje vedno znova in znova, seveda zaradi prihranka stroškov.

Toda težava je v tem, da ponavljajoče segrevanje ustvarja škodljive transmaščobe in proste radikale, ki spodbujajo vnetja v telesu in s tem naravno povečujejo tveganje za bolezni srca in ožilja.

In študije kažejo, da ponovno uporabljeno olje vsebuje tudi rakotvorne snovi, kot je akrilamid, ki so prav tako odgovorne za hitrejše staranje.

Moj nasvet: ko greste v restavracije, izogibajte se ocvrti hrani ali pa vprašajte, ali vsakič uporabijo sveže olje ali ne.

Nebarnosti v restavracijah

Skriti dodatki in ojačevalci okusa

Nevarnost številka dve so skriti dodatki in ojačevalci okusa. Številne restavracije se zanašajo na umetne dodatke, kot so glutamat, konzervansi in barvila ter ojačevalce okusa, da izboljšajo okus hrane in podaljšajo rok uporabnosti. Te kemikalije lahko povzročijo glavobole, prebavne težave in dolgoročno tudi kronično vnetje. Sumi se tudi, da glutamat spodbuja zasvojenost in zmanjšuje občutek sitosti.

Zato rajši izbirajte jedi s svežimi sestavinami in se izogibajte močno predelani hrani. In seveda lahko tudi vprašate, ali restavracija uporablja MSG (mono natrijev glutamat).

Preveč soli in sladkorja

Nevarnost številka tri je vsekakor presežek soli in sladkorja. Hrana v restavracijah je pogosto preobremenjena s soljo in sladkorjem. Zakaj? Za izboljšanje okusa. Tako preprosto je to. In seveda zadovoljiti stranko.

Visoka poraba soli lahko zviša krvni tlak, medtem ko sladkor poveča tveganje za sladkorno bolezen in debelost.

Slaba higiena in skriti mikrobi

Vse restavracije ne upoštevajo strogih higienskih standardov. Nepravilno shranjevanje, nehigienska kuhinjska praksa in premalo kuhana hrana lahko vsebujejo nevarne bakterije, kot sta Salmonella in E. coli.

Bolezni prebavil so ena najpogostejših posledic nepravilne priprave hrane. Zato, ko greste v restavracijo, bodite pozorni na čistočo.

I seveda tudi, ali uporabljajo sveže sestavine. Pojdite na splet in si oglejte ocene drugih gostov.

Poceni sestavine

Nevarnost številka pet je, da restavracije pogosto uporabljajo poceni sestavine z nizko vrednostjo hranil. Seveda zaradi prihranka stroškov. Vedeti pa morate, da so slabše sestavine onesnažene s pesticidi, antibiotiki ali rastnimi hormoni. Predvsem mesni izdelki pogosto vsebujejo ostanke zdravil, ki lahko dolgoročno negativno vplivajo na vaše zdravje.

Zato izberite restavracije, kjer se osredotočajo na regionalne in organske sestavine.

Na kaj morate biti pozorni, ko boste šli jest v restavracijo, da boste jedli varno in se prijetno počutili?
  1. Vprašajte po sestavinah. Ne bojte se vprašati, od kod prihajajo sestavine njihovih jedi in ali uporabljajo dodatke.
  2. Svežina je ključnega pomena. Izberite restavracije, ki ponujajo sveže, sezonske pridelke.
  3. Izogibajte se preveč predelani hrani. Jedi z dolgimi seznami sestavin so pogosto problematične.
  4. Poglejte ambient restavracije. Čista restavracija z odprto kuhinjo pogosto kaže na visoke standarde. In spet: preberite kritike in ocene. Spletni pregledi nudijo popolne pokazatelje kakovosti in higiene.

Seveda obstaja še več značilnosti, ki vam lahko pomagajo prepoznati kakovostno restavracijo. Dobre restavracije so vedno pregledne glede svojih sestavin in porekla. Pozorni morate biti tudi na metode priprave v restavracijah. Uporabljajo naj nežne metode kuhanja, kot je kuhanje na pari ali rahlo dušenje ali celo kratko pečenje na žaru ali cvrtje. To je pogosto bolj zdravo.

Vprašajte, kaj uporabljajo. Ali uporabljajo cela zrna in sveža zelišča? To je tudi znak zavestnega pristopa k prehrani.

Torej, ne dovolite, da vam obisk v restavraciji uničuje zdravje. To je lahko pravi izziv, a z nekaj znanja in pravimi izbirami se boste zagotovo lahko varno razvajali tudi, ko jeste zunaj.

Preizkusite omenjene nasvete in videli boste, da boste postali ozaveščen gostinski poznavalec. Večina ljudi rada hodi ven jest, toda naj bodo obiski restavracij prijetna in lepa izkušnja.

Vir Dr. Petra Bracht: https://www.youtube.com/watch?v=0-uS5WwFw2s

Indijski kari z jajčevcem