Indijski kari z jajčevcem

Sestavine za 2 – 3 osebe

  • 2 jajčevca
  • 1 čebula
  • 2 – 3 stroke česna
  • 1 čž kurkume
  • ¼ žč popra (beli je bolj pikanten od črnega)
  • 1 čž garam masala
  • 1 čž kumine
  • 1 JŽ mletega koriandra
  • 500 ml kuhanih in pasiranih paradižnikov
  • 250 ml kokosovega mleka
  • Oljčno olje ali kokosova mast, sol,
  • Svež peteršilj (nekateri imajo rajši sveži koriander)
  • 2 JŽ ali pest sesekljanih orehov

Postopek

  • Na oljčnem ali kokosovem olju prepraži čebulo in dodaj strt česen.
  • Premešaj in dodaj na kockice narezane neolupljene jajčevce ter jih 5 minut med mešanjem praži.
  • Dodaj paradižnik, kokosovo mleko in vse začimbe.
  • 20 minut pokrito kuhaj na srednji temperaturi.
  • Potresi s svežim peteršiljem in sesekljanimi orehi.

Običajno h karijem postrežejo riž. Sama sem preizkusila kombinacijo z ajdovo kašo. Res je malo neobičajna, a se vendarle tudi kaša odlično prilega.

Indijski kari z jajčevcem

Sestavine za indijski kari z jajčevcem

In še različica istega recepta:

Kari s sladkim krompirjem in grahom

Sestavine

Sestavine so iste kot navedeno zgoraj, le da namesto melancan uporabi 2 srednja gomolja sladkega krompirja* in dodaj skodelico graha.

Indijski kari s sladkim krompirjem

Indijski kari s sladkim krompirjem in grahom

Postopek

  • Na olju zarumeniš čebulo in dodaš strt česen. Ko ta zadiši, dodaj zamrznjen ali svež grah. Premešaj in dolij nekaj žlic vode, da se bo grah lažje zmehčal. Dušiš 5 minut.
  • Nato dodaš na kocke narezan sladki krompir. Če so gomolji lepi, jih ni treba lupiti, pač pa jih le temeljito operi in nareži na kak cm velike kocke. Dodaj grahu in vse skupaj pokrito dušiš nadaljnjih nekaj minut.
  • Sedaj dodaš paradižnik in kokosovo mleko ter vse začimbe. Kuhaš na zmerni temperaturi kakih 15 – 20 minut. Sladki krompir je užiten tudi surov, zato ga ni treba skuhati do razpadajočega stanja, ampak naj kar ostane še malo čvrst.

Tokrat sem kari postregla z riževimi rezanci.

* Sladki krompir (Ipomoea batatas) spada v družino slakovk (Convolvulaceae) in ni v nikakršnem sorodu z razhudniki in nam dobro poznanim krompirjem (Solanum tuberosum ).

Kari (ang. curry) je splošen izraz za številne jedi iz indijske kuhinje. Izraz kari se običajno uporablja za jedi, pripravljene v omakah, ki so za naš okus dokaj pekoče. Pri nas pod tem izrazom sicer bolj poznamo mešanico osmih začimb.

Leča s polento