Leča s polento

Ta recept je preprost za pripravo in tudi navedene sestavine so v zimskem času praviloma standardna zaloga v kuhinji.

Sestavine za 2 osebi:

Za omako iz leče:

  • 200 g kuhane leče
  • 1 velika rdeča čebula
  • 1 sveža rdeča paprika
  • 1 rumen korenček
  • 10 cm debelejšega pora
  • 1/2 cm rezine gomolja zelene
  • 1 čili
  • 1 JŽ mlete rdeče paprike
  • 1 JŽ paradižnikovega koncentrata
  • 3 – 4 stroke česna
  • peteršilj
  • oljčno olje
  • 1 dl belega suhega vina (lahko poskusite tudi s 0,3 dl belega balzamičnega kisa)

Priprava

Najprej skuhajte polento in jo pustite počivati medtem ko pripravljate lečo.

V ponvi na olju segrevajte strok čilija in nato dodajte narezano čebulo in svežo papriko ter prepražite. Zatem lahko odstranite čili. Dodajte stisnjen česen, mleto papriko in paradižnikov koncentrat ter premešajte. Sedaj dodajte narezano ali nastrgano zeleno, korenček in por.  Premešajte in zalijte z vinom. Ko vino povre, dodajte še lečo. Dolijte nekoliko vode in na zmernem ognju pokrito dušite 15 minut oziroma toliko časa, da se zelenjava malo zmehča in okusi prepletejo. Po potrebi dolivajte še vodo, da je leča videti nekoliko omakasta. Na koncu dosolite in jed posujte s svežim peteršiljem.

Servirajte skupaj s kuhano polento.

Zakaj je stročnice je smiselno skuhati vnaprej?

  • pravilna priprava stročnic zahteva nekaj truda in časa: predhodno namakanje, zatem kuhanje v dveh vodah ter uporabo zelišč kot so lovor, šetraj in cela kumina, s čimer zmanjšamo napenjanje na najmanjšo možno mero,
  • jedi, pri katerih uporabimo kuhane stročnice, so zelo hitro pripravljene,
  • kuhane stročnice se v hladilniku obdržijo do štiri dni in tako jih imamo pri roki za pripravo različnih jedi,
  • stročnice iz konzerv so nadomestek v sili, saj niso niti po okusu, še manj pa po kakovosti primerljive s sveže pripravljenimi.

Več o koristi stročnic za zdravje si preberite tu: Stročnice in učinek drugega obroka