Naš limfni sistem – vrhunski čistilni filter

Piše: dr.med. Petra Bracht

Poleg krvnega obtoka je limfni sistem drugi najpomembnejši obtok v našem telesu. Mlečno vodena tekočina, imenovana limfa, kroži po lastnem žilnem sistemu. To je naš limfni sistem. Naše telo vsak dan proizvede do dva litra limfne tekočine.

Limfni sistem je transportni sistem, ki mora biti stalno v toku, v neprestanem gibanju, saj je njegova najpomembnejša funkcija odstranjevanje presnovnih končnih produktov in toksinov ter vseh drugih snovi, ki kdaj pridejo v naše telo. Na žalost je pomen funkcije tega čistilnega sistema še vedno podcenjen. Okoli 600 bezgavk v našem telesu opravlja izjemno filtrirno delo. Limfa vsak dan prehaja skozi majhne vozličke bezgavk, ki jo očistijo. Vozlišča tako delujejo kot nekakšen varovalni sistem.

Če so posamezne bezgavke otekle, kar se pogosto zgodi pri prehladu ali drugih bakterijskih in virusnih boleznih, nam to pokaže, da je naš imunski sistem izredno aktiven. Kadar limfa več ne teče in se nabira, je rezultat tega oslabljen imunski sistem, saj je funkcija čiščenja bolj ali manj onemogočena. Takrat imajo onesnaževalci, celični odpadki in nakopičeni toksini iz hrane ali našega okolja lahko delo in neprestano krožijo po našem telesu. Pogosta posledica so potem vnetne reakcije kot način telesa za lastno zdravljenje in druge, večinoma skrite težave ali okužbe.

Le s pomočjo učinkovitega limfnega sistema lahko onesnaževalce odstranimo in izločimo skozi naše organe za razstrupljanje, to je jetra in ledvice.

Če se limfni tok ustavi, moramo zagotoviti, da se limfna tekočina čim prej ponovno zažene. Vsak od nas mora postati svoj lasten strokovnjak za limfni sistem in poskrbeti, da se zdravilna moč limfe nenehno spodbuja. Kadar to ne deluje, lahko nastane zastoj v tkivu, tako imenovani limfni edem.

Kaj lahko storite za ohranitev zdravega limfnega sistema

  • Za ohranitev limfe so nujno potrebni: zadostna količina čiste vode brez onesnaževalcev, zdrava prehrana z veliko sadja in zelenjave – po možnosti ekološke, saj pesticidi obremenijo tudi limfni sistem in ga mora ta najprej razstrupiti.
  • Zadostna, predvsem pa raznolika vadba spodbudi našo celotno cirkulacijo. Za razliko od krvnega obtoka, limfnega sistema ne podpira črpalka, kot je srce, zato moramo z gibanjem zagotoviti ohranjanje pretoka limfe in uravnavo vodnega ravnovesja.
  • Redno valjanje vezivnega tkiva (fascijalna masaža) stimulira limfni sistem in pomaga odstraniti telesu tuje snovi.
  • Pred tuširanjem si vedno suho ščetkajte celotno telo z ustrezno masažno krtačo.
  • Knajpanje (izmenična kopel z  vročo in mrzlo vodo) spodbuja krvni obtok in limfni sistem. Vroč in hladen tuš izmenjujte v 60 -sekundnih intervalih. Mrzel tuš naj vedno gre od okončin do srca. Na tak način trenirate celotno tkivo vključno z limfo.
  • Izogibati se je treba slani hrani, zlasti v že pripravljenih izdelkih, kjer nimate nadzora nad količinami.
  • Prav tako se morate izogibati alkoholu in nikotinu. Ker vse, kar pride v naš obtočni sistem, obremenjuje tudi limfo, zlasti med razstrupljanjem.

Kadar skrbimo za svoje zdravje in smo pozorni na najosnovnejše gradnike, kot so zdrava prehrana ter zadostna in raznolika vadba, lahko preprečimo večino bolezni in ohranimo delovanje našega največjega lastnega čistilnega sistema.

******************************************************************

Naš limfni sistem - vrhunski čistilni filter

Artrosana – fascijalna masaža ali globinsko valjanje vezivnega tkiva po Liebscher & Bracht metodi

Kako si pri spodbujanju limfnega sistema pomagamo z Liebscher&Bracht masažnimi pripomočki

Liebscher&Bracht fascijalna masaža oziroma valjanje vezivnega tkiva je že v svoji osnovi namenjeno prav globinski poživitvi presnove.

Pomembno: na splošno je treba valjati počasi, čvrsto in enakomerno ter le v eno smer – proti srcu.

Kako masiramo z Liebscher& Bracht žogicami?

Žogico primemo z obema rokama in z njo valjamo po liniji tako, da pri tem delamo majhne krožne gibe – majčkene spirale. S tem načinom rahlo razširimo področje valjanja.

Kako masiramo z Liebscher&Bracht valji?

L&B valj prav tako primemo z obema rokama in počasi in globoko valjamo v eno smer. Valj tudi podložimo pod nogo, hrbet ali roko in se s telesom premikamo tako, da valjamo v smeri srca in izkoristimo pri tem lastno težo za intenzivno in enakomerno globinsko masažo.

Kadar želimo isto območje še enkrat valjati, nastavimo valj ali žogico spet na začetek, kjer smo začeli že prvič. Torej: NIKOLI ne valjamo »sem in tja«!

Kako naj masiram, če nimam Liebscher&Bracht pripomočkov?

Te pripomočke je možno nadomestiti tudi z domačimi predmeti. Namesto male žogice lahko uporabimo teniško žogico, namesto srednje (premer cca 10 cm) lahko uporabimo tršo otroško ali gladko pasjo žogo. Srednji valj (premer cca 9 cm) lahko nadomestimo z okroglo 1,5 litrsko plastenko za vodo, mali valj pa s 0,5 litrsko okroglo plastenko in ju napolnimo z vodo.

Več o pripomočkih za fascijalno masažo in samo izvedbo boste izvedeli v priročniku za samopomoč pri obolelih sklepih z naslovom Laž o artrozi – tu.