Grenčine v hrani so za zdravje

Prispevek: dr. Petra Bracht

Dr. med. Petra Bracht

Naravne grenčine ali grenke snovi v hrani so nadvse dragocene za naše zdravje.

Žal so naravne grenčine v naši sodobni prehrani vse redkejše in tudi vse manj priljubljene. Te grenke snovi namreč podpirajo naše telo pri številnih presnovnih procesih. Dokazano vplivajo predvsem na prebavo. Spodbujajo prebavne sokove in stimulirajo organe za razstrupljanje telesa, kot so jetra.

Kaj so grenčine in zakaj bi jih morali jesti več

Nekoč je bila prehrana sestavljena prav iz zelenjave z veliko vsebnostjo grenčin kot so na primer stročnice, prav tako tudi vrste sadja z vsebnostjo grenkih snovi. Povedati pa vam moram, da prehranska industrija želi vse kaj drugega, saj zavestno vpliva na spremembo okusa ljudi. Industrija ponuja hrano, ki je sladka, kisla, slana ali »umami« *, ne pa grenka.

Izraz umami prihaja z Japonske in pomeni močno začinjenost in ta okus se nahaja sedaj v mnogih industrijsko pripravljenih jedeh. Prehranska industrija ga doseže z dodajanjem ojačevalca okusa glutamat.

Na srečo v azijskih državah še vedno velja za posebej dragoceno prav hrana z vsebnostjo naravnih grenčin in je visoko cenjena prav zlasti zaradi njihovih številnih pozitivnih zdravstvenih učinkov. Še posebej so priznana zlasti zelišča z vsebnostjo grenčin, in ne le v ajurvedski medicini.

Tudi sama se spomnim, da je moj stari oče pripravljal lastno švedsko grenčico in dnevno spil majčken kozarček tega napitka s koncentriranimi grenčinami. To je počel zato, ker je opazil, kako so ravno te grenke snovi zanj pomembne. Da boste razumeli: te grenčine so pravzaprav sekundarne rastlinske snovi iz skupine saponini.

Kaj so saponini?

Če damo te grenke snovi, te saponine skupaj z vodo v kozarec in stresemo, nastane milna pena. Ta postopek ustvarjanja pene imenujemo emulgacija in je soodgovorna za mnoge zdravilne lastnosti saponinov oziroma grenčin.

Rastlina v naravi razvija grenčine za lastno obrambo, da se ščiti pred tistimi, ki bi jo želeli pojesti. Na tak način razvija antibakterijske, antivirusne in antimikotične (antiglivične) lastnosti.

Kaj se dogaja pri kmetijski pridelavi rastlin?

Konvencionalno kmetijstvo uporablja obsežne odmerke snovi za zaščito rastlin pred okužbami. Rastlinam sedaj ni treba več razvijati lastnih zaščitnih sredstev. Zaradi take pridelave postanejo rastline manj grenke.

Zdaj boste rekli, kaj pa je slabega, če so manj grenke?

Odgovor je zelo enostaven:  te grenke sekundarne rastlinske snovi imajo tudi za nas ljudi ogromno zdravilno nalogo in pomen. Izjemen pomen imajo za naš celoten prebavni trakt in s tem za celotno prebavo.

Takoj, ko grenčine pridejo v stik s slino v ustih, nastanejo zelo pomembni prebavni sokovi, zaradi česar imamo seveda boljšo prebavo. Ne brez razloga je nastal pregovor Grenkoba v ustih – zdrav želodec (orig.:»Bitter im Mund macht das Magen gesund«).

Grenčine regulirajo želodčno kislino

Poleg tega grenčine regulirajo želodčno kislino in prepričana sem, da bi zaradi hrane z več grenčinami postale tablete za zaviranje želodčne kisline nepotrebne.

Morda poznate pelin, ki je zelo znana zdravilna rastlina in so jo kot čaj redno pili pred obroki, kadar so imeli težave z želodcem. Tudi druge težave se dajo z grenčinami odlično odpravljati. Na primer napenjanje, zgaga, občutek vzdraženosti črevesja in prebavnega trakta ter tudi zamaščenost jeter sodijo k tistim težavam, ki jih lahko z grenčinami zmanjšamo ali celo povsem odpravimo.

Grenčine najdete v biološko pridelanih rastlinah in pestrost le-teh je večja kot si mislite. Naštela bom le nekaj rastlinskih živil, kjer se nahajajo grenčine: v zeleni listnati zelenjavi, kot je endivija, špinača, zelje, brokoli, radič in rukola. Tudi v sadju kot je grapefruit, potem oljke, divji šparglji, temna čokolada in stročnice, potem seveda v zeliščih kot so ingver, kurkuma, sladki koren. Toda, to je le majhen izbor rastlin, v katerih se nahajajo grenke snovi.

Jiaogulan

Jiaogulan je robustna rastlina, ki ni zahtevna za pridelavo.

Jiaogulan

Danes bi vas rada seznanila z zelo posebno rastlino, ki ima izjemno visoko vsebnost saponinov, to je Jiaogulan (nem.izgov. čiagulan). Znan je kot zelišče nesmrtnosti. Sliši se neverjetno, toda vsebuje prek 800 saponinov, torej več kot 800 različnih grenčin. Te grenčine stimulirajo izgradnjo imunskih celic, kar pa lahko razumemo tudi kot preprečevanje rastli rakastih celic.

Jiaogulan je enostavno uporabljati kot čaj, lahko ga dnevno konzumiramo tudi svežega v solatah. Ima rahel okus po janežu in seveda zaradi vsebnosti grenčin je tudi grenkljatega okusa.

Jiaogulan je zelo robustna rastlina in z nekaj vode in dovolj toplote lahko uspeva v vsakem vrtu ali balkonu.

Poskusite se privaditi na malo bolj grenko hrano. Kmalu ne boste več razmišljali o tem, pač pa boste vzljubili grenkljat okus. Spoznali boste, kako je ta »grenka« izkušnja koristna za vaše zdravje.

Če se boste odločili ponovno vzljubiti te grenke okuse, potem vam danes ponujam tri moje najljubše recepte.  Lahko si pripravite okusno in enostavno solato, čokoldani mousse in tu je še recept za osnovno različica humusa.

Povezava na Petrine recepte

* Umami – peti okus

Na jeziku poleg kislega, sladkega, slanega in grenkega zaznamo tudi peti okus, t.i. umami. To je okus, ki ga v telesu povzroča aminokislina glutamin, zaznavajo pa ga receptorji, ki se nahajajo na površini jezika, v želodčnem tkivu in trebušni slinavki.

Prehranska industrija pa umetno spodbuja okusnost hrane z ojačevalcem okusa, imenovanim mononatrijev glutamat (MSG). Ta umetni ojačevalec okusa prelisiči možgane in ustvari iluzijo o bolj intenzivnem in polnem okusu. Toda ta umetni ojačevalec okusa je zdravju dolgoročno škodljiv

Več o okusu umami si lahko preberete na blogu Malinca: https://www.malinca.si/blog/umami-skrivnostni-5-okus-matcha

Prevod video posnetka in priprava prispevka: Mojca Zelenko