Trije priljubljeni recepti Petre Bracht

  1. Sveža solata

Ena mojih trenutno najljubših solat je res zelo enostavna za pripravo in zelo okusna.

Sestavine za dve osebi:

2 čebulici komarčka

1 srednje velika glava radiča

2 pomaranči (1 olupimo, drugo stisnemo v sok)

1 limona

oljčno olje,

sol, poper

Postopek

Koromač narežemo na tanke rezine, glavo radiča narežemo na kocke (posamezne liste na kvadratke), eno pomarančo olupimo ter razdelimo na krhlje in vse skupaj damo v stekleno skledo. Dodamo sok druge pomaranče in sok limone ter dve žlici ekstra deviškega oljčnega olja, malo soli in poper. Vse skupaj dobro premešamo in nato lepo razporedimo po krožniku. Lahko dodamo tudi cvetove in liste kapucinke, ki prav tako vsebujejo dragocene grenčine.

Jejte počasi in dobro prežvečite, saj se v trenutku, ko se grenčine dotaknejo ustne sluznice, začnejo zdravilni učinki.

 2. Humus

Iz čičerike lahko naredite čudovit humus in seveda ne pozabite, da tudi čičerika vsebuje grenčine. Tukaj je moj osnovni recept. Sama uporabljam le sestavine iz ekološke pridelave.

Sestavine

1 manjši kozarec čičerike

4 žlice tahinija

2 stroka česna

4 žlice oljčnega olja

sok 2 limon

sol, poper

Postopek

Vse skupaj dajte v mešalnik in pretlačite v pire. Okus tega humusa lahko spremenite tako, da dodate na primer oster curry v prahu ali nekaj čilija v prahu. Prav tako pa lahko dodajate tudi surovo zelenjavo, kot so radič, koromač, paradižnik itd.

  1. Čokoladni mousse

Recept za najbolj zdrav in najboljši čokoladni mousse s čičerikino vodo

Sestavine

  • Aquafaba * – voda od kuhanja čičerike
  • 100 g 90% temne čokolade
  • 2 izravnani žlici sladkorja v prahu
  • nekaj ekstrakta vanilije
  • ščepec vinskega kamna
  • nekaj bio limonine lupinice (ni nujno potrebno)

Postopek

V vodni kopeli stopimo čokolado, dodamo presejan sladkor v prahu, vinski kamen v prahu, vanilijo in po želji limonino lupinico.

Čokoladno kremo postavite na stran, da se ohladi. Z mešalnikom pri visoki hitrosti stepite aquafabo – čičerikino vodo, dokler se ne spremeni v sneg.

Sedaj nežno vmešajte ohlajeno čokoladno kremo. Nalijte v posodice in pustite v hladilniku vsaj 4 ure. Ob serviranju po želji okrasite z nekaj naribane čokolade, lističem mete in jagodami.

*Aquafaba je voda, v kateri se je kuhala čičerika ali druge stročnice in se je zaradi svoje lastnosti, da se pri stepanju spremeni v neke vrste sneg, izkazala za zelo uporabno zlasti pri pripravi sladic. Izraz so uvedli leta 2014 v veganski kuhinji.

Najboljša aquafaba (za sladice) naj bi bila od kuhanja čičerike ali belega fižola.

Antiartrozni smuti