Fascijalna masaža ali valjanje vezivnega tkiva

Svoje telo lahko pri procesu zdravljenja aktivno podpremo z dovolj gibanja na svežem zraku in ustrezno zdravo prehrano. Toda, poskrbeti je treba tudi za znižanje previsokih napetosti v tkivih in poživitev presnove.

Visokih napetosti v telesu se boste lahko znebili s posebno fascijalno masažo – masažo ali valjanjem vezivnega tkiva. Fascije namreč podpirajo naš imunski sistem s tako imenovanimi fagociti, ki se nahajajo v tkivu in lahko raztopijo vsiljivce.

Toksine in usedline boste odstranili s ciljanim valjanjem ter s spodbujanjem cirkulacije medceličnih tekočin. Sočasno pa boste zrahljali fascijo in jo oskrbeli z zadostno tekočino.

Fascijalna masaža stopal

V današnjem video posnetku vam Roland Liebscher-Bracht prikaže fascijalno masažo stopal ali valjanje. Prikazana sta dva primera masaže fascije podplata: eden z malo žogico, drugi z malim valjem. Namesto s prikazanima L&B patentiranima žogico in valjem si lahko pomagate s teniško žogico in okroglo pol litrsko plastenko napolnjeno z vodo in ovito s tekstilom proti drsenju.

Kako pravilno izvajati Liebscher&Bracht fascijalno masažo stopala

Glejte video posnetek in valjajte skupaj z Rolandom. Za boljše razumevanje si pomagajte s prevodom posnetka. Povezava do videa se nahaja pod prevodom.

Prevod posnetka:

»Pokazal vam bom valjanje podplata, tega tako zelo pomembnega dela telesa.

Začnemo z malo žogico. Postavimo jo na sredo podplata in poiščemo stabilen položaj. Lahko bi masirali tudi sede na stolu, vendar pa v tem primeru ne moremo izkoristiti teže telesa za res globinsko masažo.

Valjanje z žogico

 • Torej, žogico postavimo pod sredino podplata in začnemo počasi valjati tako, da delamo ob tem majhne krožne gibe oziroma majhne spirale.
 • Začnemo valjati območje med začetki sklepov prstov in do pete.
 • Ko naletimo na boleče mesto, se tam zadržimo dlje časa, da bi bolečina začela počasi popuščati. Pomembno je valjati POČASI in INTENZIVNO.
 • Kadar masirate obrobje območja, takrat greste lahko na kolena in si pri natančnejšem valjanju pomagate z roko. Sočasno na ta način dosežete večji pritisk tudi s pomočjo mišic zadnjice.
 • Da lažje valjate obe strani valjanega območja, zavzamete pozo nekoliko postrani. Valjanje nadaljujete v smeri prstov.
 • Z upogibanjem prstov na nogi lahko tudi lažje vodite podplat in žogico. S pomočjo roke ustvarite dodatni pritisk na področje prstnih sklepov.
 • Za zelo nežno valjanje pa sedete na tla in valjate žogico z rokami. Taka masaža ni tako učinkovita, je pa primerna za začetnike, ki so ekstremno občutljivi. Ta varianta pa vam omogoča, da lahko valjate tudi nogo ob strani.

Valjanje z malim valjem

 • Valj postavite pod prste in ga začnete z njimi počasi »objemati«. Uporabite vso težo telesa. Vsakič, ko ga s prsti »objamete«, se s podplatom pomaknete za košček naprej.
 • Trdoto valja lahko bolje izkoristite, če ga namesto na mehko podlago postavite na gola tla. Tako bolje razvaljate zatrdline oziroma sprijete fascije.
 • Ko pridete do sredine podplata, takrat se način valjanja malo spremeni.
 • Pozitivni učinek masiranja oziroma razliko lahko takoj opazite, če primerjate z drugo nogo, ki je še niste valjali.”  Konec prevoda
Fascijalna masaža stopala

S klikom na sliko do video posnetka z Rolandom

Stopala so eno od 26 območij na telesu, kjer izvajamo Liebscher&Bracht fascijalno masažo. Poleg te mehanske pomoči pa se moramo zavedati tudi vpliva prehrane, okolja in psiholoških dejavnikov, kot je stres, ki enako močno vplivajo na naše zdravje in lahko zaustavljajo procese zdravljenja, če so neprimerni.

Izčrpen in poglobljen vpogled v nastanek artroze in bolečin, predvsem pa v način odprave le-teh vam omogoča knjiga Laž o artrozi avtorjev Rolanda Liebsche-Brachta in dr.med. Petre Bracht. Ogled in nakup tukaj.