Ali še pijete živalsko mleko?

Uživanje mleka in mlečnih izdelkov je že dolgo tema prehranskih raziskav. Znanstveniki razpravljajo o povezavi med uživanjem mleka in razvojem različnih vrst raka, predvsem raka dojke.

Vas še vedno preseneča dejstvo, da je kravje mleko lahko škodljivo za vaše zdravje? Preberite prispevek o najnovejših rezultatih raziskav.

Piše dr. med. Petra Bracht

Kdor dvomi, da bi lahko živalsko mleko bilo za nas ljudi nezdravo, naj bo pozoren na ime prof. Haralda zur Hausena. Znani nemški virolog in raziskovalec ter dobitnik Nobelove nagrade za medicino leta 2008 namreč meni, da obstaja povezava med uživanjem mlečnih izdelkov ali govedine in pojavom raka dojk, raka debelega črevesa ter multiple skleroze. Trenutne študije potrjujejo njegovo domnevo.

DNK patogeni in faktorji govejega mleka in mesa

Nove ugotovitve prihajajo iz Centra za raziskave raka v Heidelbergu. Znanstveniki domnevajo, da se lahko ljudje ob uživanju mlečnih izdelkov in govedine okužijo z določenimi patogeni. To so na novo odkriti DNK patogeni, ki jih najdemo tako v krvi krav kot v njihovem mleku. Imenujejo se BMMF (Bovine meat and milk factors) – faktorji govejega mesa in mleka. Raziskovalna skupina z Univerze v Heidelbergu je zelo natančno identificirala te BMMF pri ljudeh, ki trpijo za rakom in multiplo sklerozo.

Toda, preteklo bo še nekaj časa, preden bodo te prve ugotovitve povezave med BMMF in razvojem raka ali multiple skleroze postali konkretni. V medicini je vedno tako: od prve domneve do zanesljivega znanstvenega dokaza lahko mine več let.

Obstajajo še druge sestavine kravjega mleka, ki so lahko nevarne za človeka, to je mikroRNA. Njihova naloga je izklopiti specifične gene, ki zavirajo in normalizirajo rast celic.

Ta učinek mleka, ki spodbuja rast, je zaželen za dojenčke med dojenjem. Toda obdobje prehrane z materinim mlekom je omejeno na kratko časovno obdobje – tako pri kravah kot pri ljudeh.

Zdaj velja, da je treba mikroRNA zaradi nenehne stimulacije rasti obravnavati kot pomemben kriterij pri razvoju raka, saj ravno tam rast celic uide izpod nadzora.

Tako BMMF kot mikroRNA se z uživanjem mleka in mesa prenašata na ljudi iz najmanjših nanodelcev, tako imenovanih eksosomov.

Dolgo časa so domnevali, da se ti delci uničijo med tehnično obdelavo, kot je pasterizacija mleka. A tudi ta domneva se je izkazala za napačno. Poleg že opisanih učinkov spodbujajo živalski mlečni izdelki pri človeku povečano aktivacijo rastnega hormona IGF-1. To pomeni, da se rast celic še poveča.

To so le nekatere najnovejše ugotovitve raziskav.

Minimizirati porabo živalskih mlečnih izdelkov

Priznati moram, da se mi zdi vznemirljivo, ko se tudi tukaj – tako kot na mnogih drugih področjih medicinskih raziskav – naturopatsko znanje, ki sem ga pridobila iz dolgoletnih izkušenj, vse bolj potrjuje. Moja prehranska priporočila – pred mlekom opozarjam že 30 let – so podprta z najnovejšimi raziskavami, ki so vse bolj natančne.

Kadar moji pacienti minimizirajo porabo živalskih mlečnih izdelkov in preidejo predvsem na rastlinsko hrano, lahko pri njih opazim okrevanje, ki ga s postopki konvencionalne medicine ni možno doseči.

Povezave:
Blog Ivan Soče: Kravje mleko (je dobro za teličke)
Petra Bracht: Ali res moramo zboleti zaradi civilizacijskih bolezni?