Živila, ki blažijo bolečine in vnetja
Živila, ki blažijo bolečine in vnetja in podpirajo izgradnjo hrustanca
Živila, ki blažijo bolečine in vnetja, ne naredijo čudežev kar sama po sebi in že po nekaj zaužitjih. Način prehranjevanja je treba urediti v temeljih in prilagoditi tako, da ne le začnemo uživati »dobra« živila, temveč tudi začnemo opuščati tista »slaba«.
Tukaj je seznam živil, ki blažijo bolečine in vnetja in podpirajo izgradnjo hrustanca.
- Vsa zelenjava, predvsem pa: čebula, česen, redkvice, brokoli, redkev, hren, kumare, bučke, šparglji, špinača, por, rdeča pesa, fižol, sladki krompir, krompir z lupino in vse kapusnice.
- Vse vrste kalčkov, še zlasti brokoli
- Vse vrste solatnic, še zlasti grenke sorte
- Vse vrste sadja, še posebej mango, papaja, ananas, breskve, modro grozdje, višnje, slive, jabolka, limone
- Jagodičje, še posebej jagode, maline, borovnice, robidnice
- Začimbe, še zlasti kurkuma *1, ingver, cimet, čili
- Zelišča, najbolje sveža ali pozimi zamrznjena: rožmarin, žajbelj, bazilika, peteršilj, origano, drobnjak, timijan, luštrek, koriander, koper
- Vse vrste divjih zelišč
- Vse vrste oreškov, predvsem indijski oreški, orehi, lešniki, arašidi, mandlji
- Vse vrste gob, še posebej jurčki
- Vse vrste semen, predvsem sončnična, lanena, konopljina, sezam, mak
- Žitarice, predvsem ovseni kosmiči, pira, pražito enozrnica, rjavo proso. Pozor: izogibajte se pšenici in rži.
- Rastlinski izvlečki, še posebej šipkov čaj, repuš, borovo lubje, vrbovo lubje, preslica, koprive
- Kakav (čokolada s 100 odstotnim deležem kakava), gorčica, hren
- Živalska živila – ribe kot so slaniki in rusli – le v primeru, če se nimate namena odreči živalskim živilom.
*1 Kurkumo je najbolj učinkovita, če jo segrevamo v maščobi in dodamo črni poper.
Katera živila je dobro opuščati?
Kar zadeva nastajanje vnetnih procesov v telesu, lahko s prstom pokažemo na arahidonsko kislino*, kot enega glavnih dejavnikov za sprožanje vnetij. Arahidonska kislina se nahaja v izdelkih živalskega izvora, zlasti v mesu in živalskih maščobah. Rastline je ne vsebujejo.
Arahidonska kislina se nahaja v mleku in mlečnih izdelkih, jajcih in govejem mesu. Daleč največ pa je vsebujejo: svinjsko in puranje meso, losos, jetrne klobase in tuna; prednjačita pa kokošje in piščančje meso ter svinjska mast.
Kdor ima že pogoste in hude bolečine, bo moral ukrepati bolj radikalno; kdor bolečin (še) ne čuti, pa ima nekoliko več časa za opuščanje pretiranega uživanja mesa in živil živalskega izvora.
Ljudje z artrozo in artritisom se morajo izogibati vseh živil, ki vsebujejo arahidonsko kislino.
Ob spremembi prehrane je torej potrebno zmanjšati uživanje živil živalskega izvora.
Poleg tega beljakovine živalskega izvora potrebujejo za svojo lastno presnovo ogromno vode. Posledično uživanje živalskih beljakovin izsušuje fascijo (vezivno tkivo). Izsušena fascija pa postaja vse manj prožna in vse manj sposobna slediti raztezanju mišic.
Tako si lahko že v dobri meri pojasnite okorelost in bolečine v sklepih.
Ne smemo pa pozabiti na še enega sovražnika našega vezivnega tkiva. To je rafinirani sladkor, ki se nahaja v industrijskih slaščicah in sladkih pijačah, predvsem pa v skoraj vseh industrijskih prehranskih izdelkih, pa najsi gre za slane ali sladke pripravke. Kjer piše, da živilo ne vsebuje sladkorja, je skoraj gotovo, da vsebuje še bolj in drugače škodljiva umetna sladila.
Rafinirani sladkor fascijo dobesedno karamelizira, da postane krhka in tako bolj dovzetna za poškodbe.
Torej, jejmo pretežno rastline in to v čimbolj izvorni obliki.
* Arahidonska kislina = omega-6 maščobna kislina s kemijsko formulo C20H32O2
Recept: Antiartrozna juha
Viri:
Klartext Ernährung: Dr.med. Petra Bracht in Prof.dr. Claus Leitzmann
Premagajmo bolečine in artrozo – Dr. Feil (o arahidonski kislini)
Leave A Comment