Zdravo odvajanje
Avtorica: Petra Bracht, dr.med.
Roko na srce: kako pogosto odvajate blato? Enkrat do večkrat na dan? Ali večkrat na teden? Ali morda le enkrat ali dvakrat na teden? Kako lahko ali težko je iztrebljanje in kakšna je konsistenca blata?
Vem, da to za večino od nas ni najlepša tema, pa vendar je ena najpomembnejših, kar zadeva naše splošno zdravje.
Vendar je največja prebavna težava v industrializiranih državah zaprtje, ki ga v strokovnih krogih imenujemo tudi obstipacija. Samo v Nemčiji je prizadetih približno 15 milijonov ljudi, seveda pa tu ni vključeno število neprijavljenih primerov. V resnici jih mora biti ogromno, saj se večina ljudi izogiba pogovorom o tej temi, ker jo pogosto dojemajo kot neprijetno.
Kdaj začnemo govoriti o zaprtju?
Zaprtje je neredno izločanje, ki ga povzroči pretrdo blato in je pogosto povezano s precejšnjim naporom in / ali bolečino in zaradi česar se ves čas počutite kot, da niste popolnoma izpraznjeni.
Običajna pogostost odvajanja bi bila nekaj ur po večjih obrokih, torej dva do trikrat na dan. Tako poteka predvsem pri otrocih, kadar se zdravo prehranjujejo in tudi veliko telovadijo.
Iztrebljanje enkrat dnevno je absolutna nuja.
Tudi če uradno priporočilo za iztrebljanje trikrat na teden še vedno velja za normalno, je to zame že znak motene prebave. Dolgoročno je to še posebej nevarno za vaše zdravje.
Zdrava in redna prebava je pomembna za naše splošno zdravje.
Zdaj je znano, da je razvoj bolezni povezan z oslabljeno prebavo in slabo črevesno floro ali slabim mikrobiomom – bakterijsko pestrostjo v črevesju. Če odpadnih snovi ne odstranimo v zadostni meri skozi črevesje in jih ne izločimo z blatom, lahko bakterije povzročijo škodo v organizmu.
Kadar so odhodi na stranišče redki in težavni, se kot prvi simptomi pojavijo napihnjenost, občutek prenapolnjenosti, hude bolečine v trebuhu in krči.
Odpraviti je treba vzroke za zaprtje
Ob slabi prehrani z veliko industrijsko pripravljenih izdelkov, s preveč maščobami in sladkorja ter predvsem zaradi vsakodnevne porabe živalskih proizvodov, kot so meso in salame ter mleko in mlečni izdelki (sir, jogurt itd.), je za mnoge ljudi zaprtost na dnevnem redu. Prehrana z malo vlakninami s komaj kaj svežega sadja in zelenjave ter malo tekočine povzroča v prebavilih pretres, ob tem pa ne zagotavlja zadostnega premikanja hrane proti rektumu.
Če se premalo gibljemo, veliko sedimo, pogosto prigrizujemo med obroki, imamo stresno vsakdanje življenje (tako v službi kot zasebno), se držimo pokonci z eno kavo za drugo namesto s pitjem vode, je slaba prebava neizogibna.
Toda tudi zdravila, kot so sredstva za lajšanje bolečin, zdravila za nižanje krvnega tlaka, pomirjevala, antidepresivi ali dodatki železa, pogosto povzročajo moteno odvajanje blata.
Nasveti za boljšo prebavo
Najboljši način za ponovno redno odvajanje blata je zdrava prehrana!
To predvsem pomeni dnevno uživanje veliko sveže hrane z visoko vsebnostjo vlaknin, kot so sadje, zelenjava (sadje in zelenjava v olupku in presno, kjer je le mogoče), stročnice, polnozrnata žita in oreški.
Kako se prebavlja rastlinska prehrana v primerjavi z živalsko?
Obrok rastlinske hrane se v debelem črevesu zadržuje le 6-8 ur, medtem ko živalska hrana potrebuje 25-30 ur! To pomeni, da je vso hrano rastlinskega izvora, ki ste jo pojedli čez dan, mogoče izločiti v samo nekaj urah. Živalska hrana pa ostane v telesu od dva do sedem dni.
Seveda je ob tem potrebno spiti zadostno količino vode (še vedno priporočam 2,5 litra vode na dan), da rastlinska vlakna nabreknejo in lahko tako resnično “očistijo” vaš prebavni trakt. Ta kombinacija vas torej očisti od znotraj. Najbolje je, da dan začnete zjutraj z enim ali dvema kozarcema mlačne vode. To neposredno spodbuja prebavo in »pospravlja« hrano prejšnjega dne.
Poleg tega seveda ne smemo zanemariti zadostnega gibanja. V vsakodnevno rutino vključite vsaj 30 do 45 minut telesnega gibanja. To je lahko dolg sprehod, a tudi manjše vzdržljivostne vaje, ki spodbujajo krvni obtok in delovanje limfnega sistema.
Dobra prebava se začne z žvečenjem.
Bolj ko se hrana temeljito žveči in prepoji s slino, boljša je prebava. Vedno si vzemite dovolj časa in se svojim obrokom posvetite. Jejte zavestno, namesto da samo nekaj mimogrede pogoltnete.
Če se boste teh nasvetov dosledno držali nekaj dni, boste že lahko opazili, da bodo naslednji obiski stranišča lažji. Tudi vaše splošno počutje bo bistveno boljše in počutili se boste lažji in bolj polni energije. Saj navsezadnje vašemu telesu ne bo več treba vse svoje energijo vlagati v prebavo.
Prevod: Mojca Zelenko
Dr. med. Petra Bracht je nemška zdravnica in naturopatinja z dolgoletno samostojno zdravniško prakso, ki se že več kot 30 let ukvarja z raziskovanjem vpliva prehrane na zdravje oziroma bolezni ljudi. Skupaj s prof. dr. Clausom Leitzmanom, priznanim nemškim biokemikom in prehranskim znanstvenikom, je soavtorica knjige o prehrani z naslovom »Klartext Ernährung« (»Brez ovinkov o prehrani« – slovenskega prevoda še ni). V slovenščino pa imamo prevedeno njeno delo z naslovom »Intervalni post« (izšla pri MK). Skupaj z možem Rolandom Liebscher-Brachtom pa sta soavtorja številnih knjig o zdravljenju artroze in odpravi bolečin po naravni poti. Njuno temeljno delo z naslovom Laž o artrozi lahko naročite tukaj.
Vitamin D krepi imunski sistem
Zdravilne lastnosti rožmarina
Leave A Comment