Zdravilne lastnosti rožmarina

Avtorica: Petra Bracht, dr.med.

Rožmarin, tudi “morska rosa” imenovan, velja za zdravilno rastlino in je bil že v starih časih v sredozemski regiji izjemno cenjen. Posvečen je bil boginji Afroditi, ker je simboliziral lepoto in ljubezen. Rožmarin je trenutno bolj znan po svoji uporabi v sredozemski kuhinji kot pa po svoji zdravilnosti. To ne preseneča, saj njegova edinstvena aroma nudi kulinarično izkušnjo, ki ji ni para.

Rožmarin vsebuje tri vrste zdravilnih sestavin: eterična olja evkaliptol (cineol), alfa pinen in kafro, ki so odgovorne za značilno dišavo.

Grenke snovi rosmanol in karnozol ter bogata paleta sekundarnih rastlinskih snovi, zlasti flavonoidi luteolin in apigenin, dajejo rožmarinu posebno zdravilno moč.

Te sestavine delujejo tako učinkovito, da že z uporabo rožmarina v kulinariki aktiviramo funkcije jeter in žolčnika ter podpiramo prebavni proces. To pa še ni vse. Zdravilni učinki so izredno raznoliki. Zelišče krepi aktivnost in odpornost želodca, deluje protibakterijsko, spazmolitično (zoper krče) in spodbuja krvni obtok. Rožmarin aktivira tudi srce in možgane, zato se uporablja pri motnjah krvnega obtoka in nizkem krvnem tlaku. To bi lahko bil razlog, zakaj so si učenci v starem Rimu pred izpraševanjem na glavo nadeli rožmarinove vence. Upali so, da jim bo to pomagalo pri uspešno opravljenih izpitih.

Druga pomembna področja uporabe so še pri izčrpanosti, kronični utrujenosti in brezvoljnosti. Rožmarin pomirja živce in jih obenem krepi.

Različni načini uporabe rožmarina –  kako ga pripravite za vašo hišno lekarno

Pripravite si lastno lekarno z rožmarinom s čajem, vinom in oljem. Iglaste liste lahko nabirate vse leto. Toda, meseca marca malo pred cvetenjem so zdravilne učinkovine v rastlini najbolj koncentrirane.

Rožmarinovo olje

Suhe in čiste rožmarinove listke položite v steklenico iz belega stekla in jo napolnite s kakovostnim oljčnim oljem. Steklenico zatesnite in jo postavite na sončno okensko polico ter jo vsak dan pretresite. Po šestih tednih olje precedite in nalijte v temno steklenico. To olje uporabljate za vsakodnevno vtiranje v kožo. Kadar se zjutraj težko spravite v pogon, si po tuširanju v podplate vtrite rožmarinovo olje.

Rožmarinov čaj

Za pripravo čaja dodajte žličko rožmarinovih listkov na četrt litra vode in mešanico le na kratko zavrite, da se eterična olja ne izgubijo. Čaj pijte mlačen. Pitje treh do štirih skodelic na dan ne bo le spodbujalo spomina, ampak bo tudi pomagalo izgubiti odvečno težo, saj grenke snovi v rožmarinu zavirajo hrepenenje po hrani. Obenem pa zaradi izboljšane presnove bolje izgorevajo tudi maščobe.

Rožmarinovo vino

Ste že kdaj delali vino iz rožmarina?

Vino iz rožmarina pripravite tako, da spomladi natrgate rožmarinove vejice in jih dodate v steklenico suhega rdečega ali belega vina, odvisno od vašega okusa. Steklenico dobro zamašite in jo pustite stati  deset dni. Čez deset dni vino precedite in ga po želji  prelijte v temno steklenico. To “zdravilno gurmansko vino” krepi celoten krvni obtok in cirkulacijo. Vsak dan lahko v majhnih požirkih popijete kozarček.

Na zdravje za dobro počutje!

Prispevki:

Zaprtje – problem, o katerem nihče ne govori rad

Vitamin D krepi imunski sistem