Super živilo – kapusnice

Najbolj poznane vrste kapusnic so: zelje, rdeče zelje, kitajsko zelje, cvetača, brstični ohrovt, brokoli, ohrovt in kodrasti ohrovt, ki je kralj med kapusnicami.
Dr. med. Petra Bracht

Dr. Petra Bracht

Danes bom govorila o super živilu, ki je nadvse aktualno v prihajajoči sezoni, torej jesen in zima. To super živilo so kapusnice.

Ta zimska zelenjava ne bi mogla biti boljša naravna lekarna, kot je prav v tem času. Kapusnice so zame prava senzacija, saj jih lahko poješ, kolikor želiš. Resnično te nasitijo, a kljub temu lahko še shujšaš.

Kapusnice namreč posrkajo iz prsti vsa zdrava hranila, ki se v prsti sploh nahajajo. Zaradi tega je vsebnost vitalnih snovi v kapusnicah bistveno višja od vseh ostalih vrst zelenjave.

Najbolj poznane vrste kapusnic so: zelje, rdeče zelje, kitajsko zelje, cvetača, brstični ohrovt, brokoli, ohrovt in kodrasti ohrovt, ki je kralj med kapusnicami.

Kapusnice – enormna vsebnost vitalnih snovi

Vsem kapusnicam je skupno to, da vsebujejo zelo visoko količino vitamina C. Običajno se pri kuhanju vitamin C uniči, a ne pri kapusnicah. Kapusnice vsebujejo namreč posebne encime, ki tvorijo edinstveno in tako biokemično povezavo, da ostane vitamin C celo po dolgem kuhanju neuničljiv.

Kapusnice vsebujejo namreč posebne encime, ki tvorijo edinstveno biokemično povezavo, tako, da se vitamin C niti po dolgem kuhanju ne uniči.

Toda, tudi vsebnost vitamina E je pri kapusnicah zelo visoka. Skupaj z vitaminom C nudita resnično antioksidativno zaščito.

Kapusnice imajo 6 x večjo vsebnost vitamina A in betakorotena, kakor recimo grah, in 40 x več kot zelena. Celotna paleta vitalnih snovi v kapusnicah krepi naš imunski sistem prav zdaj v teh hladnejših mesecih, ko primanjkuje sonca in drugih z življenjskimi snovmi bogatih sadežev.

Toda, to še ni vse. V kapusnicah se nahaja izjemna količina kalcija v taki kombinaciji vitalnih snovi, da krepi naše kosti in preprečuje osteoporozo.

Zahvaljujoč tej enkratni sestavi vitalnih snovi – saj drugače tega sploh ne moremo poimenovati – kapusnice znižujejo holesterol, poleg tega pa izjemno prispevajo tudi k zdravju črevesja in videti je, da močno znižujejo možnost za nastanek želodčnega in črevesnega raka.

Kodrolistni ohrovt kot super živilo

Kodrolistni ohrovt - enormna količina vitalnih snovi

Kodrolistni ohrovt

Zakaj govorimo o kodrolistnem ohrovtu kot o super živilu?

Kodrolistni ohrovt je super živilo zaradi enormnih dodatnih količin sekundarnih rastlinskih snovi, železa in beljakovin. Visok delež Omega 3 maščobnih kislin in vitamina K delujejo protivnetno in preprečujejo nastanek revmatičnih obolenj in pa rakavih obolenj.

Naj vam povem, kako si sama rada pripravljam kodrolistni ohrovt in kapusnice nasploh.

  1. Smuti, bogat z vitalnimi snovmi: kodrolistnisti ohrovt skupaj s sladkim sadjem je zelo dobrega okusa,
  2. Solate: liste kapusnic na tanko narežeš, dodaš limonin sok in oljčno olje ter zelišča po izbiri. Lahko pa narediš še okusnejšo solato z dodajanjem granatnega jabolka in drugih sestavin po izbiri (druga zelenjava, semena, oreščki)
  3. Prigrizek – ohrovtov čips: ohrovtove liste daš v pekač, malo pomažeš z oljčnim oljem in spečeš do hrustljavosti. Morda še malo posoliš in dobiš slasten prigrizek.
  4. Kuhano podobno kot špinača: prepražiš nekaj rdeče čebule, dodaš kapusnice in česen, po želji še sled sojine omake, malo muškatnega oreška. Kot prilogo pa droben krompir ali polnovreden riž. Tako imaš koncentrirano in slastno dozo zdravja na svojem krožniku.

Pravzaprav je vseeno, katero vrsto kapusnic uporabljaš. Z ne pretiranim kuhanjem ohraniš kar največ vitalnih snovi.

Zeljni obkladki

K vsemu temu bogastvu zdravja kapusnic naj dodam še to: pri bolečih sklepih si lahko pomagaš z zeljnimi obkladki.

Vzameš nekaj zeljnih listov in jih z valjarjem za testo toliko razvaljaš, da spustijo malo soka in z njimi enostavno oviješ boleče mesto. Kmalu lahko začutiš protivnetni in sprostitveni učinek popolnoma brez stranskih učinkov.

Upam, da ste sedaj razumeli, zakaj sem govorila o kapusnicah kot o super živilu in zakaj jih imam osebno tako rada.

Prevod video posnetka in priprava prispevka: Mojca Zelenko

4 ideje za pripravo kapusnic

Povezava na video posnetek: https://www.youtube.com/watch?v=IerKSd_nN1I

Povzetek:

Kapusnice vsebujejo:

  • visoka vsebnost vitamina C, ki se celo po daljšem kuhanju ne uniči,
  • Vitamin E
  • Vitamin A in betakaroten,
  • Izjemno veliko kalcija,
  • Visok delež Omega 3 maščobnih kislin,
  • Vitamin K