4 ideje za pripravo kapusnic

  1. Rženi kruhki z namazom iz brokolija

Recept iz knjige Abnehmen garantiert (Hujšanje zagotovljeno) avtorice dr. Petre Bracht.

Za 2 osebi, priprava 30 minut

  • 100 g svežega brokolija
  • 30 g indijskih oreškov
  • 1 šalotka
  • 1 jedilno žlico oljčnega olja
  • 25 g vodne kreše (lahko jo nadomestite z motovilcem ali rukolo)
  • Morska sol, poper
  • ½ čajne žličke nastrgane bio limonine lupine
  • 8 češnjevih paradižnikov (rumenih in rdečih)
Brokolijev namaz

Sestavine popražimo na oljčnem olju in dušimo z nekaj vode.

  1. Brokoli razdelite na cvetove. Pecelj olupite in ga zrežite na koščke. Sesekljajte šalotko in indijske oreške. Vse skupaj dajte v ponev na segreto olje in na srednjem ognju popecite približno 3 minute. Dodajte 50 ml vode in pokrito dušite še nadaljnjih 5 minut. Nato mešanico ohladite.
  2. Medtem očistite vodno krešo (motovilec ali rukolo). Vse, razen nekaj listov za dekoracijo, grobo nasekljajte. Nato z mešalnikom zmeljite ohlajeno mešanico z brokolijem, vmešajte še krešo in začinite s soljo, poprom in nastrgano limonino lupino.
  3. Ustrezno narežite rženi kruh ali žemlje (najboljši bi bil polnozrnati rženi kruh iz droži) in premažite z namazom. Češnjeve paradižnike narežite in porazdelite po kruhkih ter potresite s krešo.

Recept sem preizkusila in namaz je slasten. Vodno krešo lahko kupite kot mikrozelenje ali pa si jo na okenski polici vzgojite sami. Sama sem na vrtu pobrala penušo (1).

Za boljšo mazavost bom prihodnjič uporabila večjo čebulo. Tokrat sem na koncu primešala še 3 žlice domačega oljčnega olja.

 

Brokoliev namaz s polento

Ker mi je nekaj namaza ostalo, sem ga naslednji dan za zajtrk dala na popečeno polento (3). Okusno!

  1. Koleraba s kvinojo

(avtorica recepta Nicole Just iz knjige Klartext Abnehmen avtorjev dr.med. Petre Bracht in prof.dr. Clausa Leitzmanna)

Sestavine za 2 osebi

  • 120 g pisane ali rdeče kvinoje
  • 500 g kolerabe
  • 300 g korenja
  • 400 ml zelenjavne jušne osnove
  • 1 lovorov list
  • 3 JŽ indijskih oreškov (za boljšo teksturo omake je oreške dobro vsaj delno zmleti)
  • ½ manjše bio limone
  • 2 noževi konici sveže nastrgane muškatnega oreška
  • Sol, črni poper
  • 1 šopek kopra
  • 2 JŽ semen granatnega jabolka
4 ideje za pripravo kapusnic

Ajdova kaša namesto kvinoje in penuša namesto kopra – izjemno okusen rezultat

  1. Kvinojo operite v vroči vodi, odcedite in jo nato v dvojni količini vode pokrito kuhajte 15 minut. Nato odcedite odvečno vodo in jo zadržite na toplem do serviranja.
  2. Zelenjavo narežite na cca 1 cm velike koščke. Nato jo skupaj z zelenjavno jušno osnovo, lovorovim listom in ščepcem soli dajte v lonec, da zavre. 10 minut kuhajte pokrito pri srednji temperaturi, toliko, da bo zelenjava kuhana, a še čvrsta.
  3. Odstranite lovorjev list in vmešajte indijske oreške. Kuhajte nepokrito še eno minuto oziroma toliko, da bo zelenjava postala rahlo kremasta. Oprano in osušeno limono nastrgajte, nato iztisnite sok in oboje dodajte zelenjavi. Nastrgajte še muškatni orešek in začinite še s soljo in poprom.
  4. Koper fino narežite in vmešajte med zelenjavo. Kvinojo razdelite na dva krožnika, nanjo dajte zelenjavo ter dekorirajte s semeni granatnega jabolka.

Sama sem tokrat namesto kvinoje uporabila ajdovo kašo, namesto kopra, ker ga nisem imela, pa penušo. Seveda obe sestavini močno vplivata na spremembo okusa, a naj povem, da je tudi ta različica slastna.

Tudi koleraba spada v širšo družino križnic, kamor sodi zelje in druge kapusnice.

Dva recepta, ki ju sama že dolga leta vključujem v svoj jedilnik.

  1. Zeljna solata z jabolkom in sončničnimi semeni

4 ideje za pripravo kapusnic

Ta solata je zaradi dodanih semen izdaten samostojen obrok.

Sestavine za 1 osebo:

  • 1/2 manjše glave koničastega zelja (to zelje je nežne teksture in blagega okusa)
  • 1 jabolko
  • 1 manjša koničasta rdeča paprika
  • 1/2 manjše rdeča čebula
  • 2  žlici sončničnih semen; lahko tudi bučna ali oboja
  • Sol, poper,
  • 1/2 čž kumine (2) v zrnu ali sveže zmlete
  • Oljčno ali bučno olje po izbiri
  • Jabolčni kis

Zelje fino narežemo, ga posolimo, z roko premešamo in stisnemo za boljšo sočnost.  Na zelje potem kar z lupino vred nastrgamo dobro umito jabolko. Pa tudi jabolčne peške naj končajo v solati. Rdečo papriko narežemo na tanke rezance in čebulo drobno sesekljamo.Vse skupaj premešamo, po potrebi dosolimo in začinimo s poprom, olje in kisom. Posujemo s semeni in osvežilna in hranilno bogata solata je pripravljena.

  1. Glavnati ohrovt s krompirjem

Samostojen obrok v kombinaciji s svežo solato

Sestavine za 2 osebi

  • 1 manjša glava ohrovta (50 dag)
  • 4 manjše krompirje
  • 1 velika rdeča čebula
  • oljčno olje
  • 5 – 6 strokov česna
  • 1 – 2 čž kumine v zrnu
  • Sol, poper,
  • ½ l vode
  • Sojina omaka
  1. Rdečo čebulo grobo nasekljajte in jo popražite na oljčnem olju. Nato dodajte na poljubno obliko narezan ohrovt in kumino. Zalijte z vodo, pokrijte lonec in na srednjem ognju dušite kakih 15 minut. Po potrebi premešajte in dodajajte vodo.
  2. Medtem olupite in na kose narežite krompir. Dodajte ga ohrovtu, dolijte še malo vode in pokrito dušite pol ure. V tem času se bosta ohrovt in krompir ravno prav zmehčala.
  3. Olupite česen, ga s plosko stranjo noža stisnite ter grobo narežite in tik pred koncem dodajte v jed. Solite in popoprajte. Premešajte in pustite še kaki dve minuti, da se česen poveže z jedjo. Nato grobo pretlačite in servirajte.
  4. Na mizi pa si jed po želji kulinarično obogatite z žlico sojine omake.
Navadna penuša

Penuša je aromatičen in slasten plevel z vrta

(1) Dlakava penuša: Mnogi jo poznate kot vrtni plevel, a je nadvse okusna, rahlo pikantna rastlina. Prav sedaj je obilno pognala na vrtu.

(2) Navadna kumina je sredstvo proti napihnjenosti in spodbuja izločanje želodčnih sokov, kar omogoča boljšo prebavo.

(3) Popečena polenta: kadar skuham polento, jo vedno v dvojni količini. Tako jo naslednji dan narežem in popečem v ponvi na oljčnem olju ter uporabim v raznih kombinacijah predvsem namesto kruha.

4 ideje za pripravo kapusnic

Recept: antiartrozni smuti
Super živilo – kapusnice

Mojca Zelenko