Najbolj zdrava dieta na svetu

Dr. med. Petra Bracht

Dr. Petra Bracht

Danes bom govorila o tem, katera dieta je po mojem mnenju najbolj zdrava dieta na svetu.

Spet je pomlad, čas ko bi se radi pokazali vitki. Mediji so vsako leto ob tem času polni tematike o hujšanju, predvsem obljubljajo izdelke za takojšno izgubo kilogramov in v veliki meri je poudarek na beljakovinah v praških.

Seveda je slišati mamljivo, da si lahko iz praška pripravimo hiter obrok, ki nam pomaga še shujšati. Toda videz je varljiv, saj se kilogrami po zaključku diete prav tako hitro vrnejo, kot so izginili.

Seveda se tudi nihče ne želi na dolgi rok prehranjevati z umetno hrano. Praški vsebujejo sintetično pridobljene najnujnejše kalorije poleg tega pa še umetne vitalne snovi.

Večina ljudi kmalu intuitivno začuti, da jim nekaj manjka. In imajo prav. Zdravilne moči od tovrstnih izdelkov ne moremo pričakovati. Ravno nasprotno!

Pravi pomen besede dieta, kot jo uporabljamo danes, se je namreč poponoma izgubil. Stari Grki so pod besedo »díaita« razumeli prehrano, ki je prilagojena življenjskim potrebam, kar pomeni, da naj človek trajno uživa prehransko polnovredna živila s ciljem, da bo zdrav.

Biofotoni v živilih

Da smo ljudje lahko zdravi le, če je v telesu vse urejeno po nekem redu, je že leta 1922 opisal Nobelov nagrajenec Erwin Schroedinger (1887 – 1961), ki je bil prvi prejemnik Nobelove nagrade za fiziko.

Bil je prvi, ki je procese v atomih predstavil kot nihajoče valove. Zastopal je pogled, da svetlobni fotoni, ki jih sonce pošilja v hrano, vzpostavljajo v telesu bistven zdravilni red. Zanj je bila bolezen posledica kolapsa tega notranjega telesnega reda.

Leta 1975 je biofizik Fritz Albert Popp (1938 – 2018) to dokazal. Uspel je dokazati, da se biofotoni (svetloba) nahajajo v živih snoveh. Najšibkejšo svetlobo v hrani in rastlinah mu je namreč uspelo napraviti vidno. Toda ta je bila vidna le v primeru, ko so bile rastline presne/surove/žive.

Oba znanstvenika sta izhajala iz tega, da svetlobni valovi omogočajo táko komunikacijo med telesnimi celicami, ki služi vzpostavljanju notranjega telesnega reda.

Sedaj morda že slutiš, kaj bi utegnila biti najbolj zdrava dieta na svetu. To je dieta, ki jo lahko z majhnimi podaljški uporabljaš vse življenje. To je dieta, ki ti omogoča hitro, toda zdravo hujšanje.

To je dieta, ki ob sočasnem aktivnem gibanju, pa naj gre za kolesarjenje, hojo, tek, plavanje, raztezne vaje ali trening moči, lahko neverjetno hitro pripelje do sanjske postave.

In za to dieto je najbolje, da izkoristiš vse bogastvo rastlinskega sveta. To je živa hrana, ki nam nudi čisto svetlobo povsem brezplačno. Torej, jej vse presno: solato, zelenjavo, sadje, divja zelišča, oreščke, semena.

Za začetek poskusi jesti presno hrano vsaj en sam samcat teden.

Ne le, da bodo zaeli upadati kilogrami. Spremembe se bodo odražale tudi pri raznih motnjah, kot so nihanje razpoloženja, motnje spanja, nečista koža, prebavne težave, jutranje pomanjkanje energije. Ne le, da se bodo motnje zmanjšale, morda bodo celo povsem izginile.

Prav sedaj, ko postaja topleje, bo uživanje presne hrane bistveno lažje. In, če ti poleg tega uspe še zadnji obrok zaužiti najkasneje ob 18.uri, boš spoznal-a, kaj pomeni počutiti se živahen in lahek.

Občutek, da spiš kot svizec in se zjutraj zbujaš z medvedjo močjo.

Za začetek poskusi jesti presno hrano vsaj en sam samcat teden.

Prevod in priredba: Mojca Zelenko