Solatna skleda s kosmiči in oreščki

Sestavine za 4 porcije

  • ½ rdeče pese
  • 3-4 JŽ rdečega vinskega kisa
  • 4 JŽ orehovega olja
  • 2 JŽ hruškovega gostega soka
  • Sol, sveže zmlet poper
  • 2 celi hruški
  • Sok ½ limone
  • 100 g motovilca ali druge nežne solate
  • 3-4 JŽ repičnega olja

Za posip

  • 100 g mešanice oreščkov ( na primer: orehi, lešniki, mandlji, indijski oreščki)
  • 100 g celih ovsenih kosmičev
  • 30 g brezovega sladkorja

Priprava

  1. Rdečo peso zrežite ali nastrgajte na rezance. V skledi premešajte skupaj z vinskim kisom in z roko malo stisnite. Nato dodajte gosti hruškov sok ter začinite s soljo in poprom, premešajte in pustite počivati kakih 10 minut.
  2. Medtem na grobo narežite ali zdrobite oreščke. Skupaj z ovsenimi kosmiči jih v ponvi brez maščobe in med stalnim mešanjem zlatorumeno popecite. Ohladite.
  3. V ločeno skledo hruško narežite na tanke rezine in jo takoj pokapajte z limoninim sokom, da ne porjavi. Operite motovilec in ga osušite.
  4. Motovilec/solato rahlo začinite z repičnim olje, soljo in poprom. Zatem pa skupaj s hruško in marinirano rdečo peso premešajte v večji skledi. Obilno posujte s popraženimi oreščki in kosmiči.

 

Recept je iz knjige Essen gegen Arthrose (Prehrana zoper artrozo) avtorjev Lafer / Liebscher / Bracht

Leča z rižem