Leča z rižem
Za ta recept rižote z lečo lahko uporabiš ostanke kuhanega riža in kuhane leče. V tem primeru bo jed gotova že v 15 do 20 minutah.
Sestavine za 2 osebi
- 1 skodelica kuhane leče
- 1 skodelica kuhanega riža
- 1 oranžni korenček
- 1 večji por
- 1 rdečo čebulo
- 1 čili ali feferon
- 2-3 stroke česna
- manjši šopek peteršilja
- 1 dl suhega belega vina
- oljčno olje
- kurkuma
- sol
Postopek
- Na olju prepražiš čili, sesekljano čebulo in nastrgan korenček.
- Ko čebula postekleni, dodaš stisnjen česen in še toliko popražiš, da česen zadiši. Ne dovoli, da porjavi, ker potem greni. Sedaj zaliješ z vinom in dušiš 2-3 minute, ravno toliko, da alkohol izhlapi.
- In sedaj se odločiš glede čilija. Če ne želiš nanj naleteti med jedjo, ga odstraniš.
- Dodaš na kvadratke narezan por, izdatno potreseš s kurkumo in po potrebi doliješ malo vode. Por dušiš spet kake 3-4 minute, potem pa dodaš še lečo in riž. Po potrebi jed dosoliš, premešaš in potreseš s sesekljanim peteršiljem. Dušiš še toliko časa, da se segrejeta tudi leča in riž.
In jed je pripravljena za serviranje.
Varianta s surovo lečo in rižem
Začneš enako, a v 4. koraku dodaš v ponev skupaj s porom še lečo in riž ter zaliješ z ustrezno količino vode. Koliko vode? Hja, najbolje, da jo dodajaš sproti. Zatem kuhljaš oziroma dušiš toliko časa, da sta leča in riž kuhana.
Namesto vina je možno uporabiti tudi bel balzamični kis (v mnogo manjši količini, seveda), a ima jed zaradi tega drugačen okus.
Leave A Comment