Pašta fižol malo drugače
Pašta fižol ali fižol s testeninami, najraje s polžki, je običajno jed »na žlico«, torej enolončnica. Lahko pa to jed kulinarično le z nekaj prijemi povsem spremenimo in dobimo krožnik okusnih testenin s fižolom. In zraven pojemo še skledo sveže solate.
Sestavine za 1-2 osebi
- kuhan rjavi fižol
- drobne testenine/polžki
- čebula
- 1 -2 rdeči koničasti papriki
- korenček
- 1/2 cm rezino gomolja zelene
- 1 krompir
- 3-4 stroke česna
- 1, 5 dl suhega belega vina
- oljčno olje
- 1 čili ali feferon
- 1 čž paradižnikovega koncentrata po želji
- 1 čž mlete sladke paprike
- lovorov list
- peteršilj
- sol
- voda
- Na olju skupaj popražimo sesekljano čebulo in na drobno narezano rdečo papriko.
- Nato dodamo še na majhne kockice zrezano zeleno in korenček ter na krhlje narezan krompir.
- Premešamo in zalijemo z vinom. Ko alkohol v 2-3 minutah izpari, dodamo še kuhan fižol, testenine in lovorov list ter posipamo z mleto papriko in dodamo paradižnikov koncentrat.
- Zalijemo z ustrezno količino vode, posolimo in na blagem ognju kuhamo kakih 15 minut.
- Posebej pripravimo aromatizirano olje za preliv in sicer: v manjšo ponvico damo nekaj žlic olja in čili oziroma feferon. Počasi in previdno segrevamo. Medtem nasekljamo peteršiljeve peclje ter skupaj s stisnjemim česnom dodamo v olje. Segrevamo toliko časa, da česen zadiši, a ne sme porumeneti, kaj šele porjaveti. Odstavimo in shranimo za kasneje.
- Ko so testenine popile vodo in so kuhane, s kuhalnico zmečkamo tistih nekaj krhljev krompirja in dodamo preostanek peteršilja. Če se nam zdi jed presuha, dodamo še nekaj vode za sočnost.
- Ko serviramo, prelijemo s pripravljenim aromatiziranim oljem.
Ne branite se uporabiti še dodatne zelenjave oziroma dišavnic, recimo trenutno aktualnega čemaža ali regačice.
Seveda je lahko dobrodošel tudi listek luštreka ali žlička domače vegete.
Sama količine sestavin za to jed ne znam vedno dobro predvideti, zato mi običajno kar ostane. Ostanek zalijem še z nekaj vodo, da dobim juho in shranim do naslednjega dne, ko se testenine napijejo in potem dobim “klasičen pašta fižol”.
Leave A Comment