Detox – kako razstrupiti in prečistiti telo

Piše: dr. Petra Bracht

Dr. med. Petra Bracht

Detox – kako razstrupiti in prečistiti telo

Da bi se znebili »odvečnih bremen«, na trg ne prihajajo le diete za izgubo teže, ampak tudi nove »razstrupljevalne kure«. Poleg vitke postave obljubljajo tudi boljše počutje. V nasprotju z dietami za hujšanje se razstrupljevalne kure – to so lahko postne kure, kure s sokovi ali čiščenje črevesja – osredotočajo na razstrupljanje telesa. S posebnim načrtom prehrane in z manj kislotvornimi živili, kot je recimo alkalna dieta, naj bi se telo znebilo škodljivih snovi. Pogosto priporočajo še razna prehranska dopolnila, ki naj bi podpirala organizem pri razstrupljanju. Pravijo, da se nakopičeni toksini in onesnaževalci bolje izločijo s pomočjo teh snovi.

Znanstvenih dokazov o njihovi učinkovitosti ni.

Kljub temu se sumljivo dobro prodajajo izdelki, ki oglašujejo »razstrupljanje«, »detox« ali podobno.

Toda kaj je trend razstrupljanja? In ali morate res aktivno razstrupljati svoje telo?

Ta članek odgovarja na ta vprašanja in vam pove:

 • kaj pomeni izraz »razstrupljanje« in ali razstrupljevalna zdravila držijo obljubljeno,
 • kateri toksini in onesnaževala sploh lahko obremenjujejo vaše telo,
 • koliko denarja se zasluži z dragimi kurami razstrupljanja
 • in s katerimi ukrepi se lahko »razstrupitve« lotite stroškovno učinkoviteje, uspešneje in zares zdravo.

1. Razstrupljanje – kaj to sploh je?

Na kratko

 • Detox izhaja iz angleškega izraza »detoxification« in pomeni predvsem nadzorovano, medicinsko opustitev življenjsko nevarnih količin alkohola, mamil ali strupov.
 • Sodobni izraz detox se uporablja predvsem za prehranske ukrepe v industriji razstrupljanja. Čiščenje telesa in odstranjevanje nakopičenih toksinov s pomočjo zeliščnih čajev in praškov je primarni cilj razstrupljevalnih kur. Telo ima lastne organe za razstrupljanje, kot so jetra, ledvica, koža in limfa, ki organizem dnevno osvobajajo škodljivih snovi.

V drugem poglavju si lahko natančno preberete, katere škodljive snovi so mišljene. Izraz »detox« kot okrajšava za angleški izraz »detoxification« pomeni razstrupljanje in v ožjem pomenu pomeni medicinski poseg, katerega namen je osvoboditi telo škodljivih, pogosto življenjsko nevarnih količin alkohola, mamil ali strupov. Bolniki običajno opravijo to razstrupljanje na klinikah ali v bolnišnicah, kjer so deležni strokovne oskrbe zdravnikov. V tem smislu lahko razstrupljanje enačimo z odtegnitvijo (↑1)

Vendar pa je namen tega članka ponuditi širše in sodobno razumevanje »razstrupljanja«.

1.1. Novo razumevanje razstrupljanja

Novo razumevanje razstrupljanja se je uveljavilo v zdravstveno ozaveščeni javnosti 21. stoletja. Nanaša se na aktivno čiščenje in razstrupljanje toksinov, ki naj bi se nalagali v človeškem organizmu in ga tako dolgoročno obremenjevali.

Kot toksini so osumljeni:

 • težke kovine (živo srebro, svinec in kadmij),
 • kemikalije (iz industrije),
 • pesticidi (iz kmetijskega sektorja)
 • in drugi okoljski toksini, kot je BPA (bisfenol-A) v plastiki in POPs (obstojna organska onesnaževala) v industrijskih kemikalijah (↑2)

Naturopati in ljubitelji razstrupljanja domnevajo, da se z vsakodnevnim prehranjevanjem in nezdravim načinom življenja tovrstni toksini kopičijo v tkivu, natančneje v maščobnem tkivu in vezivu, in prihaja do tako imenovanega »žlindranja«. Posledice so vnetne reakcije in resne bolezni, kot so možganska kap, bolezni srca in ožilja, nevrološke motnje (npr. Parkinsonova in Alzheimerjeva bolezen) ter oslabljen imunski sistem na splošno. Strupene usedline v industriji razstrupljanja imenujejo tudi tako imenovane »žlindre«.

1.2. Ali žlindra res obstaja?

Izraz “žlindra” izvira iz metalurškega procesa taljenja rude v plavžih. Posledično se je proces razstrupljanja nekoč nanašal izključno na čiščenje plavžev. Danes alternativni zdravniki presnovne produkte, ki so se nabrali v telesu, razumejo kot odpadne produkte, saj ostanejo po presnovi v telesu in naj bi se kopičili v tkivu. Vendar nihče ne ve, kako so takšni odpadki videti v telesu in kako se obnašajo. Prav tako ni dokazov o tem, v kakšni obliki so, ko jih telo izloči. Doslej znanstveniki v nobeni študiji ali preiskavi niso mogli dokumentirati takšne žlindre v kakršni koli obliki. Ob trenutnem znanju in védenju je torej treba trditi, da žlindre ni! (↑3)

1.3. Naši lastni organi za razstrupljanje

Predstavniki razstrupljevalnih kur trdijo, da z vsakodnevno hrano in okoljem (elektrosmog, drobni prah) vsrkamo toliko toksinov in onesnaževal, da jih telo ne more več popolnoma izločiti. Organizem je preprosto preobremenjen s stalnim stresom, zato nujno potrebuje podporo v obliki razstrupljevalnih kur.

V resnici pa naše telo škodljive snovi, kot so prosti radikali,  že samo redno odstranjuje na različne načine – če mu pri tem pomagamo! Naši lastni organi za razstrupljanje so: koža, pljuča, črevesje, jetra in ledvice in delajo za nas ves čas s polno paro in skrbijo, da se čim hitreje znebimo presnovnih odpadkov, kot so kisline. Glede na kemično sestavo in metabolizem toksinov se vaše telo samo odloči, kako se bo očistilo neželenih snovi (↑4)

 • Koža kot naš največji organ predstavlja oviro pred škodljivimi vplivi okolja. To so lahko bakterije, virusi, težke kovine ali druge kemične snovi, kot so pesticidi. Toksine izloča skozi pore navzven, zlasti s potenjem.

Naš nasvet je torej: vsak dan se gibljite, da boste spodbudili krvni obtok in se veliko potili. Na ta način lahko še povečate izločanje kemičnih snovi.

Nekatere snovi pa vendarle lahko premagajo tudi kožno bariero. Znano je, da se zlasti aluminijeve soli v deodorantih absorbirajo skozi kožo. Ker so lahko hormonsko aktivni (aluminij je t.i. kovinski estrogen), obstaja sum, da povečujejo tveganje za nastanek raka dojke (↑5).  Zato je bolje igrati na varno karto in uporabljati deodorante brez aluminijevih soli.

Naši lastni organi za razstrupljanje

 • Jetra veljajo za naš glavni filter. Proizvajajo določene beljakovine, imenovane metalotioneini (ki jih najdemo tudi v ledvicah), ki ne le presnavljajo hranila, ampak lahko tudi nevtralizirajo in vežejo škodljive kovine, kot so svinec, kadmij in živo srebro. Le tako jih lahko telo nato izloči. Encimi, ki nastajajo v jetrih, uravnavajo tudi presnovo (metabolizem) zdravil, da se tudi ta razgradijo.
 • Ledvice delujejo z izjemno učinkovitostjo. Filtrirajo kri in z urinom izločajo sečnino, ki jo uporabljajo za izpiranje strupenih snovi.
 • Črevesje ni odgovorno samo za absorpcijo hranil, temveč tudi za izločanje presnovnih produktov z blatom. Tako imenovane Peyerjeve bezgavke v tankem črevesu se borijo proti parazitom in drugim tujim snovem, preden se hranila iz debelega črevesa absorbirajo v kri. Zdrava črevesna flora je še posebej pomembna in zanjo lahko s pravilno prehrano veliko naredite sami.
 • Dihalni organi, kot so nos in pljuča, odbijajo umazanijo tako, da jo filtrirajo iz zraka. Trdni delci (prah, saje, kovinski delci in kemikalije) in drugi delci se na primer ujamejo v nosne dlačice. Če pa snovi vendarle pridejo v pljuča, se s sluzjo izločijo iz dihalnih poti. Saj poznate tisti občutek, ko se morate odkašljati ali imate občutek “cmoka v grlu”. Takrat se bo vaše telo morda želelo nečesa znebiti.                                                                                                                                                                                                                               Bolj kritično pa je pri prašnih ali »vdihljivih delcih« (prašni delci – Wikipedija https://sl.wikipedia.org/wiki/Pra%C5%A1ni_delci), katerih delci so veliki do 2,5 mikrometra in dosežejo pljuča. Če se tam zataknejo in kopičijo, se lahko razvije kronično vnetje in celo rak. Da bi zmanjšali takšen stres, se je najbolje ukvarjati s športom v naravi, stran od prometnih cest ali pristaniških območij. Na teh območjih so namreč izmerjene najvišje ravni finega prahu v zraku (↑6)
 • Limfni sistem velja za filtrirni sistem brez para. Tako hranila kot odpadne snovi se prenašajo skozi limfo (vodena do svetlo rumena tekočina). Če se limfni tok ustavi, se ustavi tudi izmenjava snovi.
 • Imunski sistem tvori mrežo celic in molekul. Tujke prepozna in se lahko nanje neposredno odzove s tvorbo protiteles ter jih po potrebi odstrani.

Kot lahko vidite, vaše telo dobro in zanesljivo dela za vas, ko je zdravo. Kopičenje toksinov ali “žlindre” je težko zaznati, ker se nenehno izločajo.

2. Kaj obremenjuje naše telo

Na kratko

 • Dnevno smo izpostavljeni različnim vrstam stresa, od katerih sprva ne čutimo neposrednih fizičnih posledic.
 • Aditivi za živila, kot so arome, sladila, barvila in konzervansi, se nahajajo predvsem v industrijsko predelani hrani. Da bi se izognili okoljskim toksinom, kot so pesticidi, dioksini ali mehčala v plastiki, kot so BPA (bisfenol A) in ftalati, se je smiselno zanesti na naravno hrano, ki ni pakirana in je neobdelana. V 3. poglavju boste izvedeli, kako vam lahko kura s sokovi ali smutiji pomaga preprečiti uživanje strupenih snovi.

Dandanes smo skoraj neizogibno obkroženi s strupenimi snovmi. Ne glede na to, ali smo doma, v službi ali v mestu – hrup in onesnažen zrak sta le dva izmed vsakodnevnih stresov. Sprva pa od njih ne čutimo neposrednih učinkov.

 • Drugače pa je, če se dlje časa prehranjujete nezdravo. Če ne zaužijete dovolj pravih hranil, uživate preveč živalskih beljakovin in maščob, uživate rafiniran sladkor in pogosto uživate industrijsko predelano hrano, se relativno hitro počutite slabše. Zredite se, počutite se mlahavo, morda vas boli glava ali imate nezdravo polt.
 • Mimogrede, ko jeste preveč predelane hrane, se v telesu kopičijo toksini. Lastni čistilni sistem telesa prej ali slej doseže mejo preobremenitve. Strupene snovi užijete neposredno s hrano ali pa nastanejo v okviru različnih presnovnih procesov, če se naberejo med prebavo. Toda o katerih onesnaževalcih govorimo?

2.1. Škodljivi dodatki v hrani

Naša prehrana vedno vsebuje določene ostanke tujkov, na absorpcijo katerih skorajda ne moremo vplivati, četudi smo prepričani, da jemo še posebej »čisto« – v tem primeru to pomeni uživanje ekološko pridelane in čim bolj naravne hrane.

Pesticidom in predvsem dodatkom v hrani pa se najlažje izognemo, kadar uživamo nepredelana živila  rastlinskega izvora. Zlasti pakirana hrana vsebuje dodatke, ki so običajno namenjeni nadgradnji poceni surovin.

Poleg tega, da arome, sladila, barvila in konzervansi naredijo ta živila okusna, jih tudi dlje ohranijo. Na voljo je cela vrsta aditivov (skupaj 320), ki jih posamično lahko dodajajo v neomejenih količinah. Veljajo za neškodljive.

Vendar pa večina izdelkov vsebuje več različnih aditivov (običajno deklariranih kot številke E, kjer še manj vidimo, za katero snov gre).

Vpliv aditivov drug na drugega je že v dobri meri raziskan in vemo, da predstavlja tveganje za naše zdravje.

Škodljivi dodatki v hrani

2.2 Okoljski toksini

V naše telo pogosto pridejo toksini iz okolja, kot so pesticidi in nitrati v tleh.

 • iz zraka (zaradi prašnih delcev),
 • voda (alkilfenoli, na primer površinsko aktivne snovi v detergentih)
 • hrana (dioksini)
 • in preko kozmetičnih izdelkov (mikroplastika, mineralna olja).

V nekaterih študijah so znanstveniki preučevali nevrotoksične in hormonske učinke tovrstnih okoljskih toksinov na organizem. Dolgoročne posledice je bilo doslej težko oceniti. Znane pa so snovi, ki motijo ​​​​človeško hormonsko ravnovesje in lahko tako sprožijo kompleksne mehanizme. V tem kontekstu je treba omeniti zlasti bisfenol A (BPA) in ftalate. Sumijo, da vplivajo na spolne hormone, ščitnične hormone in presnovne spremembe (↑7)

Ker je veliko teh strupenih snovi zelo stabilnih in »odpornih na običajne biološke, kemične ali fotolitske razgradne poti«, jih telo posebej dolgo skladišči v človeškem in živalskem maščobnem tkivu (8)

Znanstveniki doslej še niso dovolj raziskali, kako okoljski toksini delujejo dolgoročno, kot so raziskali poživila alkohol, droge in cigarete. Pri poživilih se namreč zelo hitro odkrije preobremenitev organov. Za bolnike z odvisnostjo je zato najbolje poskrbeti na klinikah, kjer je odvajanje nadzorovano in poteka ob podpori.

2.3. So organi za razstrupljanje res preobremenjeni?

Omenili smo že, če je vaše telo zdravo, se raznovrstno gibljete in tudi sicer živite zdrav način življenja, vaši “vgrajeni” organi za razstrupljanje marsikaj uredijo sami. Vaš organizem lahko prenese veliko in se prilagodi različnim situacijam – vendar le za določen čas. Kako dolgo lahko to traja, je individualno in odvisno od različnih dejavnikov.

Naše telo deluje kot tako zapleten sistem, da ga znanstveniki še vedno niso v celoti raziskali na vseh ravneh. Kako naš način življenja vpliva na razvoj bolezni, je neverjetno vznemirljivo, a v mnogih pogledih še vedno neznano.

Težko pa je ugotoviti, ali so telesni znaki, ki se pojavljajo, posledica usedlin strupenih snovi in ​​izrazite preobremenjenosti organov ali ne.

Organ, ki »tiho trpi«, so vaša jetra. Če so preobremenjena, se lahko razvije zamaščenost jeter, ne da bi mi opazili. V akutnih primerih ima to lahko resne posledice za vaše zdravje. Ker vaša jetra ne povzročajo bolečine, veste zelo malo o njihovem stanju. Zdravnik lahko postavi diagnozo le na podlagi specifičnih simptomov in krvne slike. Na splošno velja, da se morate vsekakor posvetovati z zdravnikom, če imate zdravstvene simptome dlje časa ali če se pojavljajo novi simptomi. Takrat je smiselno opraviti preiskavo krvi in ​​ugotoviti prehransko stanje vašega telesa. Le tako lahko odkrijemo ali izključimo pomanjkanje vitaminov, mineralov ali elementov v sledovih. Na ta način lahko od zdravnika dobite tudi informacije o obstoječih boleznih.

Če sumite na zastrupitev ali hudo izpostavljenost toksinom iz neposredne okolice ali zaradi uživanja določene hrane, se o tem posvetujte tudi z zdravnikom.

Kako lahko opazite kopičenje toksinov in onesnaževal v telesu?

Tudi sami imate priložnost bolje spoznati svoje telo, opazovati in interpretirati opozorilne signale ter premisliti o svojem načinu življenja. Dobra stvar: vaše telo vam namigne, ko mu nekaj nikakor ne ustreza.

Močna obremenitev ali prekomerna stimulacija telesa se pogosto kaže z najrazličnejšimi simptomi. Če lastni obrambni sistem našega telesa (imunski sistem) ne deluje več pravilno, se prvi znaki na primer:

 • utrujenost, brezvoljnost,
 • glavoboli in migrene,
 • težave s kožo,
 • povečanje telesne mase,
 • obilno potenje ali vročinski oblivi,
 • slab zadah,
 • oslabljeno vezivno tkivo,
 • mišični krči,
 • težave s krvnim obtokom ,
 • ali prebavo (zaprtje),
 • kronične bolečine v sklepih in mišicah,
 • motnje spanja,
 • alergije ,
 • kot tudi povečanje intolerance na hrano.

To si dobro zapomnite.

Če se želite izogniti vnosu toksičnih snovi, kemičnih strupov ali drugih toksinov, priporočamo naravno, rastlinsko prehrano. Le tako lahko nadzorujete, katere sestavine končajo v vaši hrani in s tem na krožniku. Ekološko pridelani izdelki imajo prednost, da vsebujejo malo ali nič ostankov fitofarmacevtskih sredstev (pesticidov). Hkrati pa vam ponujajo bogastvo sekundarnih rastlinskih snovi. Rastline jih tvorijo, da se zaščitijo pred škodljivimi zunanjimi vplivi, kot je UV svetloba.

Če pesticidi prevzamejo to zaščitno funkcijo, rastlina preneha z lastno proizvodnjo, tako da je koncentracija sekundarnih rastlinskih snovi v konvencionalno vzgojenih rastlinah bistveno prenizka.

Četudi antioksidanti (sekundarne rastlinske snovi) ne veljajo za ključno hranilo, le-ti nudijo številne zdravstvene koristi, ki jih znanstveniki že dolgo preučujejo. Nase vežejo nase proste radikale in nudijo učinkovito podporo pri številnih boleznih (9)

Takšne preventivne in zdravilne učinke naj bi imeli tudi nekateri čaji za razstrupljanje. Kako delujejo in kaj si mislimo o njih, si lahko preberete v naslednjem poglavju.

3. Razstrupljanje je posel: čaji, praški in čistilni sokovi za razstrupljanje

Na kratko

 • Izraz »detox« ni jasno definiran in njegov »učinek« ni znanstveno dokazan. Zvezno sodišče v Nemčiji ni brez razloga prepovedalo uporabe izraza v povezavi z zdravjem.
 • Učinek izdelkov ni bil znanstveno raziskan. Mnogi med njimi lahko ob dolgotrajnem jemanju povzročijo celo zdravstvene težave. Sem spadajo odvajalne sestavine, ki lahko porušijo ravnovesje elektrolitov.

Kure s sokovi ali postenje s smutiji? Za kratek čas in za začetek trajnejše spremembe prehrane je zelo priporočljivo. Doma pripravljeni smutiji ponujajo številne prednosti pred čistilnimi kurami s sokovi. Poleg načrta zdrave prehrane obstajajo tudi drugi ukrepi za podporo razstrupljanju. Spoznali boste v 4. poglavju.

Razstrupljanje je posel

Ker izraz »detox« ni zakonsko zaščiten, ga proizvajalci radi uporabljajo na svojih izdelkih. Posebej primeren je za različne razstrupljevalne kure z zeliščnimi čaji, sokovi ali praški. Kapsule z visokimi odmerki rastlinskih sestavin, kot so klorela (sladkovodna alga), pegasti badelj, kopriva, artičoka, šparglji in česen (kot sredstvo za razstrupljanje jeter), so bili prav tako pogosto med izdelki za razstrupljanje. Ker pa njihov učinek ni bil znanstveno dokazan in so zato obljube zdravja nedopustne, je nemško zvezno sodišče odločilo, da se izraz “detox” ne sme uporabljati na izdelkih v tem kontekstu (↑10). (Ta razsodba ne velja za Slovenijo, kjer se izraz detox uporablja za celo vrsto izdelkov in vprašljivih postopkov  – op.prev.)

Ponudniki razstrupljevalnih kur to prepoved zaobidejo z besednimi igrami, kot so “d-tox”, “free-tox” ali “minus tox”.

3.1.Razstrupljevalni čaji in praški – so samo dragi ali imajo tudi »čudodelne« učinke?

Kaj so sploh ti »čarobni« zeliščni čaji in za kaj so praški in prehransk i dodatki dobri?

Posel z razstrupljevalnimi čaji in raznimi prehranskimi dopolnili za razstrupljanje in prečiščevanje še vedno cveti. Čeprav navedbe o zdravilnih učinkih pri nas (v Nemčiji) niso zakonsko dovoljene in predvsem niso znanstveno preverjene, nam razstrupljevalna industrija sporoča, da je treba nujno uporabljati te izdelke in čim hitreje odstraniti tudi najmanjše kopičenje tujkov v našem telesu.

In, ko nekaj deluje tako preprosto kot pitje čaja, jemanje kapsul ali mešanje praška v vodi, da se znebite prvih znakov domnevne zastrupitve, kot so glavoboli, utrujenost in zgaga, za večino ljudi nobena cena ni previsoka.

Če bi se dejansko tako enostavno znebili »umazanije našega okolja« za nekaj evrov, zdravstvenih težav v naši družbi verjetno ne bi bilo ali pa jih skoraj ne bi bilo. Realnost pa je precej drugačna.

Zeliščni čaji: pametno pakirani in drago trženi

Saj si lahko predstavljate, da čaji za razstrupljanje, ki jih promovirajo proizvajalci in kupujejo številni potrošniki, ne vsebujejo nobenih čudežnih sestavin. Pogosto so sestavljeni iz »navadnih« zelišč.

Zdravilne lastnosti koprive, regrata, pegastega badlja, mate-ja, komarčka, poprove mete, korenine sladkega korena, janeža in kumine so znane že stoletja. Toda ta zelišča stanejo le delček tistega, kar industrija oglašuje kot drage izdelke za razstrupljanje.

Poleg tega imajo lahko različne kombinacije odvajalnih snovi v čajih za razstrupljanje – umetnih ali čistih zeliščnih – ob dolgotrajni uporabi zdravstvene posledice. Dehidracijske snovi vodijo dolgoročno v motnje delovanja ledvic, saj zaradi povečane izgube tekočine izločate tudi veliko elektrolitov. To lahko povzroči motnje v vaših celicah in celotnem organizmu.

Odmerek naredi strup, velja tudi tu – čeprav se dejansko želite razstrupiti!

Namesto kupovanja dragih čajev za razstrupljanje si raje pripravite svojo mešanico zeliščnih čajev in spreminjajte kombinacije zelišč. Tako boste izkoristili vse zdravilne učinke in okuse, obenem pa se boste izognili tudi morebitnim prevelikim odmerkom.

Pravzaprav morate biti previdni tudi pri jemanju zdravil z zeliščnimi izdelki. Lahko pride do medsebojnega delovanja ali pa lahko določena zelišča okrepijo ali oslabijo učinek zdravil. Najbolje je, da se o tem pozanimate pri družinskem zdravniku.

Praški in prehranska dopolnila
Praški in prehranska dopolnila

Uporabniki radi uporabljajo praške, kot je grenka oziroma Epsomova sol, kot del nekaterih razstrupljevalnih kur, na primer osnovnega posta ali terapevtskega posta.

Pri osnovnem postu gre za razkisanje telesa, za kar morajo »postitelji« svojo prehrano spremeniti v čisto alkalno. Če je telo zakisano, se je torej nabralo preveč kislin in alkalna živila lahko pomagajo pri ponovni vzpostavitvi kislinsko-bazičnega ravnovesja organizma. Presnova in organi lahko optimalno delujejo le v tem ravnovesju.

Preden »postitelji« začnejo s svojim režimom razstrupljanja, običajno začnejo s »prostim dnevom«. To naj bi ne le fizično, ampak tudi psihično ustvarilo razlikovanje od prejšnjih, precej nezdravih prehranjevalnih navad in olajšalo postenje.

 • Pred razstrupljevalnimi kurami se najprej uporabi Epsomova sol za prečiščevanje in čiščenje prebavnega trakta. V teh dneh se osebe vzdržijo trdne hrane in pijejo le tekočino (vodo in zeliščni čaj).
 • Bazični praški naj bi nato poskrbeli za alkalno okolje, zlasti v prebavnem traktu, in tudi za boj proti »žlindranju«.

Tudi če to kratek čas res deluje, pa želodec v daljšem časovnem obdobju proizvede veliko želodčne kisline, da nadomesti bazičnost. Takšen presežek draži in v najslabšem primeru uniči sluznico želodca in črevesja ter povzroči naselitev napačnih bakterij. Porušena črevesna flora lahko nato povzroči še več zdravstvenih težav.

Medtem ko se med alkalnim postom izogibamo živilom, ki tvorijo kisline (živalski proizvodi, bela moka, sladkor in predelani izdelki na splošno), uživanje naravnih alkalnih živil, kot so zelenjava, sadje, polnozrnati izdelki, stročnice in oreščki, zagotavlja boljše počutje in zdravje na dolgi rok. V nasprotju z osnovnimi praški živila rastlinskega izvora podpirajo vašo črevesno floro in zagotavljajo optimalno raznolikost črevesnih bakterij.

Prehranska dopolnila z vitamini, minerali in elementi v sledovih niso potrebna le zaradi nezdrave prehrane. Njihovo jemanje je koristno, kadar se diagnosticira, da imamo nekaterih snovi premalo (ne na pamet!), ko obstajajo kronične bolezni ali manjka vnos nekaterih vitaminov. Tudi prst je že tako izčrpana, da imajo same rastline manj hranil, zato bolnikom na splošno priporočamo uživanje kakovostnih prehranskih dopolnil, s katerimi si zagotovimo osnovno oskrbo z najpomembnejšimi mikrohranili.

(Zdravi ljudje naj prehranskih dopolnil ne jemljejo kar na pamet. Če sumijo na pomanjkanje katerega od mineralov, naj predhodno opravijo test vitaminov in mineralov.)

3.2. Čiščenje s sokom in post s smutijem: učinkovito ali neuporabno?

V nekaterih primerih lahko kratkotrajno postenje v obliki soka ali smutija ponudi dober začetek za spremembo prehrane. Pomaga vam, da se znebite hrane, ki lahko povzroča odvisnost in dodatkov, kot so sladkor, sladila in sol, ter se vrnete k bolj naravnim okusom. Ker v tem času uživate samo svežo in naravno hrano (sadje in zelenjavo) in pijete veliko tekočine, razbremenite svoj organizem.

 • Čiščenje s sokovi je precej drago, če jih naročite na dom pri določenih spletnih prodajalcih. Pri pakiranju v plastenke pogosto ne veste, katere snovi so v plastiki plastenk. Zato je najbolje, da se vnaprej pozanimate, ali bi lahko bil v plastenkah sokov BPA (bisfenol A) ali drugi hormonsko aktivni mehčalci. Način pridelave in stopnja svežine sokov imata pomembno vlogo zlasti glede vsebnosti vitaminov in mineralov. Vprašajte se torej tudi, kako so bili sokovi shranjeni do odpreme in ali so res sveži.

Če želite poskusiti čiščenje s sokovi, si vzemite nekaj časa za pripravo lastnih sokov. S sokovnikom lahko vsak dan sestavite svoje sveže sokove in poljubno spreminjate sestavine. Priporočamo sokove z dobrim razmerjem sadja, zelenjave in zelišč ali temne listnate zelenjave. Lahko tudi bolj slano z regratom, koprivo, špinačo in limoninim sokom. Preobremenjenim jetrom koristijo predvsem naravne grenčine iz divjih zelišč. Glede na vašo fizično konstitucijo, ali jemljete določena zdravila ali če imate kakšno bolezen (npr. sladkorno bolezen), se pred začetkom čiščenja s sokovi posvetujte s svojim zdravnikom.

 • Tako imenovani smuti post (smoothie) vam ponuja celo več prednosti, kot čiščenje s sokovi. Smutiji, sploh če jih pripravite sami, vsebujejo bistveno več vitaminov in mineralov, ki so bioaktivno dostopni vašemu telesu. Skupaj z dodatnimi prehranskimi vlakninami (balastne rastlinske vlaknine, ki jih v stisnjenih sokovih ni!) jih vaše telo veliko bolje absorbira in presnavlja. Vlaknine tudi dlje časa ohranjajo sitost in skrbijo za zdravo črevesno floro. Prehranske vlaknine so znane po tem, da vežejo toksine iz hrane in jih s prebavo učinkovito izločajo.

Zelo pomembno: zajemajte svoj smuti z žlico in ga poskusite malo prežvečiti. To omogoča, da ogljikove hidrate predhodno prebavi amilaza (s pomočjo encimov v slini) v vaših ustih.

Smutiji torej ponujajo razumen način, da svojemu telesu privoščite pomembne faze sprostitve. Ni pa nujno, da to traja več dni. Tudi če s smutijem na začetku nadomestite le en obrok na dan, si že zagotovite hranilno bogato bazično osnovo in s tem obrokom izognete telesu škodljivi predelani hrani. Vitalne snovi in ​​vlaknine zagotavljajo dobro izločanje odpadnih snovi, ki nastajajo tudi v naravnih presnovnih procesih (↑11).

Da bi podprli proces razstrupljanja, se lahko pri izbiri sestavin zanesete tudi na rastlinske grenčine (regrat in kopriva) ter znatno povečate vsebnost antioksidantov z nekaterimi super živili, kot je acai (plodovi vrste palme) in drugo jagodičevje (borovnice, maline, robide).

Glavna prednost postenja s smutiji je zagotavljanje stalne ravni energije. Z dvema do tremi velikimi smutiji čez dan dobite dovolj energije, da izpeljete svoj športni program in ostanete zbrani in učinkoviti pri vsakdanjem delu. Veliko ljudi opazi tudi izboljšanje kakovosti spanja, lepšo polt in manj napadov volčje lakote.

Kot lahko vidite, lahko dobre rezultate dosežete s smutiji in včasih tudi s sokovi. Odvisno od tega, kaj je vaš cilj – izguba teže, zdravljenje bolezni ali odprava zakisanosti (hiperacidnost) – so ti preprosti režimi razstrupljanja lahko odličen začetek.

Nimate izkušenj s sokovi ali smutiji? Brez problema! Začnite počasi tako, da na primer za zajtrk namesto željice ali kosmičev poskusite smuti. Z majhnimi spremembami lahko naredite veliko razliko in se počasi približate načinu zdrave in uravnotežene prehrane.

Na ta način lahko povečate oskrbo z vitalnimi snovmi, obenem pa tudi zmanjšate vnos neželenih, strupenih snovi ali dodatkov v predelano hrano.

Post s smutijem

3.3. Kratkoročno ali dolgoročno ukrepanje? Izbira je vaša.

Za najboljše zdravje in dobro počutje se izplačajo dolgoročne naložbe. S tem mislimo predvsem na pametno odločanje in ne dajanje denarja v nepotrebne kure ali praške, katerih proizvajalci vam obetajo čudeže.

Posebej previden je treba biti pri obljubah, kot sta “shujšajte v 14 dneh” ali “ta obliž razstruplja”. Vse, kar naj bi delovalo čez noč, v večini primerov ne drži, pogosto je drago, komaj učinkovito in v najslabšem primeru lahko predstavlja tudi tveganje za zdravje.

 • Namesto tega si vzemite čas za nežno in potrpežljivo nego svojega telesa.
 • Uživajte v učenju o prehrani in svetovanju v knjigah, ki temeljijo na znanstvenih študijah in raziskavah.                                                       (Uspešnica Klartext Ernährung nemške nutricionistke dr. med Petre Bracht in priznanega prehranskega znanstvenika prof. dr. Clausa Leitzmanna vam ponuja lahko razumljiv pregled najnovejših znanstvenih dognanj na temo zdravja in prehrane. Med drugim boste izvedeli, kako rastlinska hrana pomaga ohranjati zdravje, preprečuje bolezni in jih celo zdravi. Ta knjiga ni prevedena v slovenski jezik, lahko pa znanstvene informacije najdete v prevedenih prispevkih dr. Petre Bracht na spletni strani Artrosana – op.prev.)
 • Poiščite strokovni nasvet pri zdravniku, ki mu zaupate.
 • Postopoma črtajte nezdrava živila iz vaše prehrane in vključite zdrava živila rastlinskega izvora v svojo dnevno prehrano.
 • Izogibajte se poživilom, kot so alkohol, cigarete (nikotin) in kava (kofein) ali znatno zmanjšajte porabo.
 • Vključite telesno vadbo v svoj vsakdan in s tem podprite lastno razstrupljanje telesa s spodbujanjem krvnega obtoka in limfnega sistema.
 • Pogosteje uporabljajte ekološko pridelana živila, ki so običajno brez pesticidov in drugih okoljskih toksinov.
 • Razširite kuhinjsko opremo in investirajte v blender, sokovnik, dobre kuhinjske nože (z njimi je rezanje sadja in zelenjave veliko bolj zabavno) in druge pripomočke, ki vam olajšajo pripravo hrane.

Vsi ti ukrepi vam zagotavljajo dolgoročno zdravo prehranjevanje, ustvarjalnost in preizkušanje številnih okusnih, predvsem pa zdravih receptov. Vsi radi jemo in prehrana je velik del našega družbenega in kulturnega življenja. Prehrana, ki nas predvsem ohranja zdrave in vitke, srečne in vitalne, je osnova za dolgo življenje. V zadnjem poglavju članka si lahko preberete, kako lahko to dosežete brez razstrupljevalnih zdravi

4. Razstrupljanje: kaj vam resnično pomaga

Na kratko

 • Medtem ko učinki izdelkov za razstrupljanje, ki se oglašujejo kot detox, niso znanstveno dokazani, pa je dokazano, da intervalni post sproži vaše mehanizme samozdravljenja. Zdravilne in razstrupljevalne učinke potrjujejo znanstveniki in ni vam treba kupovati dragih izdelkov.
 • Alkalna živila so rastlinska, naravna hrana in imajo čistilne lastnosti zaradi obilice vlaknin in mikrohranil (vitaminov, mineralov in elementov v sledovih).
 • Vsakodnevna vadba (dobra kombinacija vzdržljivosti in treninga z utežmi) požene vaš metabolizem in podpira lastno razstrupljanje telesa – na primer s potenjem skozi kožo.

Naj ponovimo: učinek raznih »detox« in razstrupljevalnih kur ni znanstveno dokazan. Zato se nam zdijo dolgoročni pozitivni učinki praškov, kapsul, klistirja, čiščenja črevesja in odvajanja z zeliščnimi čaji na vaše zdravje skrajno vprašljivi. Da ne bi ogrozili svojega zdravja ali po nepotrebnem obremenjevali svoje denarnice, vam želimo predstaviti metode, s katerimi boste veliko lažje in trajnostno poskrbeli, da boste zdravi, vitki in srečni. Sami boste opazili, da vaše telo deluje optimalno in da razstrupljevalna kura ni potrebna.

4.1. Z intervalnim postom se boste očistili in shujšali

Na žalost mnogi še vedno verjamejo, da se morajo mučiti z eno dieto za drugo. Ljudje so nagnjeni k ekstremnim spremembam v svojem življenjskem slogu, ker želijo rezultate čim prej. Očitno je, da taki ukrepi niso vzdržni. Še huje, pogosto vodijo celo v motene prehranjevalne navade, nenehno povzročajo slabo vest pri prehranjevanju in pustijo prizadetim več kilogramov na bokih kot prej.

Diete imajo poleg znanega jo-jo učinka tudi to pomanjkljivost, da telo obremenjujejo z neuravnoteženo prehrano. Te se običajno naredijo s poudarkom na enem ali največ dveh makrohranilih, na primer z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov (low carb). V teh primerih se uživa predvsem hrana, bogata z maščobami in beljakovinami.

Huda energijska omejitev zaradi kaloričnega primanjkljaja in morebitna podhranjenost zaradi pomanjkanja makro- in mikrohranil v kratkem času povzročita hudo izgubo teže – večinoma zaradi izgube vod), dolgoročno pa povzročita simptome pomanjkanja.

S tem so pogosto povezane težave, kot so zmanjšana zmogljivost, utrujenost in letargija. Koncentracija oseb na taki dieti, se zmanjša, namesto maščobe pa se razgradijo mišice.

Kako lepo bi bilo, če bi lahko shujšali brez kaloričnega primanjkljaja, zgradili mišice in izgubili maščobo! Ob tem pa bi naredili nekaj dobrega za svoje zdravje in se ne bi odpovedali makrohranilom, to je ogljikovim hidratom, beljakovinam in maščobam. Toda, to je možno in zlahka vam uspe z intervalnim postom.

Prednosti intervalnega posta

Intervalni post (tudi prekinitveni ali delni post) poteka tako, da svoje prehransko okno zmanjšate recimo na 8 ur. To pomeni, da vse dnevne obroke pojeste v roku 8 ur, ostalih 16 ur pa ne zaužijete ničesar razen vode. 12 ur po zaužitju zadnjega grižljaja se namreč zaključi presnova dnevnih vnosov hrane in sedaj se lahko sproži naravni popravljalni in obnovitveni mehanizem telesa (avtofagija). Telo se dobesedno spremeni v gradbišče, kjer se poškodovane celice popravljajo ali reciklirajo.

Bolj natančno: kaj se dogaja pri postu?

1. Ketoza: presnova stradanja

Če s terapevtskim ali intervalnim postom dlje časa ne zaužijete nobene hrane, telo samodejno preklopi na t.i. presnovo stradanja. Ko so zaloge glikogena v mišicah in jetrih porabljene, mora telo črpati energijo iz maščobnih zalog v obliki glukoze. Za to uporablja maščobne kisline v jetrih, iz katerih proizvaja tako imenovana ketonska telesa. Ti ketoni se porazdelijo po krvnem obtoku in tako oskrbujejo možgane z energijo. Prednost tega alternativnega vira energije: ni agresivnih radikalov in zato skorajda ni poškodb celičnih sten, ki bi jih sicer povzročili prosti kisikovi radikali.

Z začetkom avtofagije se lahko vaše telo znebi onesnaževalcev in prepreči poškodbe celic.

 2. Avtofagija: samočiščenje telesa

Ko telo preklopi s presnove ogljikovih hidratov na presnovo maščob in proizvede ketone, se začne najpomembnejši del intervalnega postenja, to je samočiščenje telesa ali avtofagija, ki ga sproži odsotnost hrane. Ta čudoviti čistilni program začne delovati v telesu že po nekaj urah brez hrane. Pri ženskah se proces začne po 12 do 14 urah, pri moških pa po približno 14 do 16 urah posta. Intervalni post ponuja popolne pogoje za to. Med fazo posta lahko vaše telo odstrani ali reciklira nakopičene celične odpadke, pa tudi onesnaževala. Za to uporablja uporabljene beljakovinske molekule in s pomočjo encimov odstrani poškodovane celice.

Intervalni post je najboljša oblika razstrupljanja, ki ne povzroča nikakršnih dodatnih stroškov.  V telesu se sprožijo samozdravilni procesi, ki lahko blažijo vnetja ter zdravijo in preprečujejo bolezni. S pravilno prehrano in raznoliko vadbo lahko te procese optimalno podpirate.

Alkalna prehrana

4.2. Alkalna prehrana in raznolika vadba

Živila rastlinskega izvora z zdravilnimi lastnostmi

Najpomembnejša osnova za zdravo in vitko telo je prehrana. Uživanje pretežno rastlinske in naravne hrane je bazično-tvorno in tako v veliki meri preprečuje razvoj številnih bolezni. Medtem ko hrana živalskega izvora in visoko predelani industrijski izdelki vaš organizem spravljajo iz ravnovesja zaradi eksogenih hormonov, maščob in beljakovin, lahko z ekološko pridelano hrano občutno zmanjšate izpostavljenost pesticidom in toksičnim ostankom.

Prednosti rastlinske in torej alkalne prehrane so:

 • Živila rastlinskega izvora, kot so sadje, zelenjava, polnozrnate žitarice, stročnice in oreščki, delujejo bazično na vaše telo in s tem preprečujejo vnetja. Ta osnovna živila lahko dobro ublažijo nakopičene kisline in tako preprečijo hiperacidnost (zakisanost) (↑12)
 • Dokazano je, da lahko kronična vnetja zmanjšamo ali popolnoma pozdravimo s protivnetnimi živili. Znanstveniki so te uspehe lahko zaznavali zlasti v kombinaciji z intervalnim postom (↑13)
 • Živila rastlinskega izvora vsebujejo visok delež vode in vlaknin. To prispeva k zdravi prebavi, je učinkovito zoper zaprtje in olajša izmenjavo snovi v vaših celicah.
 • Tako visoko koncentracijo vitaminov, mineralov, elementov v sledeh in sekundarnih rastlinskih metabolitov lahko najdemo le v rastlinah. V enem tednu alkalnega posta boste lahko občutili polni potencial rastlinskih živil za spodbujanje zdravja.
 • Če je celoten nabor potreb po mikrohranilih zadostno pokrit, to podpre razstrupljevalne funkcije vašega metabolizma. Selen na primer pomaga pri razstrupljanju in kot sestavni del encimov nudi učinkovito zaščito pred oksidativnimi poškodbami (↑14).
Vzdržljivostni športi, s katerimi se preznojite

Da bi spodbudili čistilni sistem telesa, je poleg zgoraj opisanih ukrepov del zdravega življenjskega sloga zagotovo tudi vzdržljivostni šport po vaši izbiri. Zlasti za razstrupljanje lahko poživite svoj srčno-žilni sistem s tekom, kolesarjenjem, plavanjem in drugimi športi do 30 minut na dan. Na ta način ne spodbujate samo krvnega obtoka, ampak tudi vaš limfni sistem. Limfa je vodna tekočina v limfnih žilah, ki je odgovorna za transport hranil in toksinov. Če pospešujete njihovo kroženje, poskrbite tudi za dobro izmenjavo. Če se med športom tudi veliko potite, s potenjem skozi kožo izločate tudi najrazličnejše toksine.

Upoštevajte, da med vadbo izgubite veliko tekočine, zato morate veliko piti med in po vadbi, da še naprej zagotavljate oskrbo celic s hranili.

Fascijalna masaža in raztezne vaje

Z masažo fascije (valjanjem vezivnega tkiva) imate preprosto in učinkovito možnost posredne oskrbe s hranili.

Zaradi premikanja medceličnine v tkivu hranila bolje dosežejo cilj v vašem telesu.

 • fascijalna masaža z valji ne aktivira le regeneracije že sprijetega in neprehodnega tkiva (fascije), ampak tudi vaš krvni in limfni obtok. Če se premalo gibljete, vaše celice stradajo in v medceličnem prostoru se nabira vedno več odpadkov. S pomočjo valjanja fascije pospešite njihovo odstranitev.
 • To deluje tako dobro predvsem zato, ker valjanje fascije ponovno spodbudi medcelično tekočino. Pri tej metodi ciljne samomasaže z ustreznim Liebscher&Bracht valjem pred seboj porivate staro in izrabljeno tekočino. V njej vsebovani presnovni odpadki se lahko bolje odstranijo in na izpodrinjeno mesto priteče sveža, s hranili bogata medcelična tekočina. Fascija vpije novo tekočino, kar poveča preskrbo tkiva s hranili. Lepljivost oziroma židkost v fascialni mreži se raztopi.
 • S posebnimi razteznimi vajami raztezamo ožine v tkivih (sprijeto fascijo – neprehodna mesta), ki smo jih z leti razvili, obenem pa si tako pomagamo izravnati enostranske gibalne vzorce ter izboljšati oskrbo s hranilnimi snovmi vsake posamezne celice v telesu.

Saj poznate tisti občutek okorelosti po dolgem dnevu v pisarni? Z rednim izvajanjem Liebscher&Bracht vaj se boste poslovili od zaspanih mišic in tudi od skoraj vseh bolečinskih stanj. Samo pokukajte na naš brezplačni YouTube kanal (angleška sinhronizacija:  https://www.youtube.com/@Liebscher.Bracht_EN   in poiščite primerne vaje za vaše boleče dele telesa.

Zmanjšajte stres v vsakdanjem življenju

4.3. Trije stebri zdravega življenja

Tukaj predstavljeni ukrepi so na splošno namenjeni pomoči pri zdravem in uravnoteženem življenjskem slogu. Namesto kratkotrajnega razstrupljanja, za katerega boste najverjetneje plačali veliko denarja in dolgoročno izgubili zdravje, lahko svoje cilje vzdržno dosežete s postopno spremembo prehrane.

1.Poskrbite, da boste zaužili dovolj mikrohranil.

Tako boste podprli organizem pri vseh njegovih nalogah in vaš metabolizem bo lahko deloval s polno paro.

Če šele začenjate spreminjati svojo prehrano, je lahko koristno jemanje kakovostnih prehranskih dodatkov. Mimogrede, element v sledovih selen je še posebej pomemben za razstrupljanje. Če uživate hrano rastlinskega izvora, lahko svoje potrebe pokrijete na primer z dvema brazilskima oreščkoma na dan.

2. Če želite razstrupiti telo, boste z redno vadbo podprli presnovo in spodbudili krvni obtok. Vaše celice se bodo obnavljale veliko hitreje.

3. Zmanjšajte stres v vsakdanjem življenju tako, da si kadar le morete privoščite čas za počitek in napolnite baterije. Le tako boste lahko zmanjšali tudi oksidativni stres (proste kisikove radikale v celicah), ki je domnevno odgovoren za prezgodnje staranje celic.

Prevod: Mojca Zelenko

Povezava na prispevek: Mikrobiom – temelj imunskega sistema

Viri in študije:

 • ↑1 The dubious practice of Detox. Internal cleansing may empty your wallet, but is it good for your health? In: Harv womens health watch. 2008; 15(9):1-3.
 • ↑2 Klein A.V./ Kiat, H.: Detox diets for toxin elimination and weight management: A critical review of the evidence. In: J Hum Nutr. Diet, 2015, 28(6), S.675-86.
 • ↑3 https://www.verbraucherzentrale.de/wissen/lebensmittel/nahrungsergaenzungsmittel/detox-gesuender-durch-entgiftung-25381, letzter Zugriff am 05.06.2020 um 11:22 Uhr.
 • ↑4 Klein, A.V./ Kiat, H.: Detox diets for toxin elimination and weight management: A critical review of the evidence. In: J Hum Nutr. Diet, 2015, 28(6), S.675-86.
 • ↑5 Darbre, P.D. Aluminium and the human breast. In: Morphologie. 2016;100(329), S. 65-74. doi:10.1016/j.morpho.2016.02.001
 • ↑6 https://www.ndr.de/ratgeber/gesundheit/Feinstaub-Gefahr-fuer-Lunge-Herz-und- Gefaesse,feinstaub134.html, letzter Aufruf am 26.06.20 um 10:13 Uhr
 • ↑7,↑8 Popovici, R.M.: Endokrin wirkende Umweltfgifte. In: Gynäkologische Endokrinologie, 3/2015.
 • ↑9 Rui Hai Lui: Health-Promoting Components of Fruits and Vegetables in the diet. In: Adv Nutr, 2013, S.384-392.
 • ↑10 https://www.verbraucherzentrale.de/wissen/lebensmittel/nahrungsergaenzungsmittel/detox-gesuender-durch-entgiftung-25381, letzter Zugriff am 15.06.2020 um 15:07 Uhr.
 • ↑11 Bracht, P.: Intervallfasten. Für ein langes Leben – schlank und gesund. GU Verlag, 2018, S.13.
 • ↑12 Bracht, P./Leitzmann, C.: Klartext Ernährung. Die Antworten auf alle wichtigen Fragen, Wie Lebensmittel vorbeugen und heilen. Mosaik Verlag, 2020. S. 544.
 • ↑13 Kjeldsen-Kragh, J. et al.: Controlled trial of fasting and one-year vegetarian diet in rheumatoid arthritis. Lancet 1991;338:899-902.
 • ↑14 Bracht, P./Leitzmann, C.: Klartext Ernährung. Die Antworten auf alle wichtigen Fragen, Wie Lebensmittel vorbeugen und heilen. Mosaik Verlag, 2020. S. 557.