Zimska antiartrozna solata

Zimska antiartrozna solata iz gomoljev, jabolka in druge zelenjave, ki je na voljo prav v jesensko zimskem času, je nadvse enostavna za pripravo. Po vsebnosti hranilnih snovi, še zlasti, če ji dodamo pest semen in oreščkov, je to hranilno izjemno bogata in samostojna jed.

Zakaj pravim antiartrozna solata?

Zato, ker je ta sezonska solata iz presnih sestavin živa hrana. V njej se nahaja vse, kar naš imunski sistem potrebuje za dobro delovanje telesa. In, kar je koristno za vse telesne celice, dobro deluje tudi zoper artrozo. Če so sestavine iz ekološke pridelave*, potem si je kaj boljšega težko zamisliti.

Osnovne sestavine za 1-2 osebi

  • 1 gomolj kolerabe
  • 1 korenček
  • 1 večje jabolko
  • 1 cm kolobar gomolja zelene
  • 2 cm svežega ingverja ali 1 cm svežega hrena
  • oljčno ali bučno olje
  • limonin sok ali kis po izbiri
  • poper po želji
  • sol

Nadaljnje sestavine po želji in razpoložljivosti:

  • 1-2 pesti mlade ali novozelandske špinače
  • por
  • koromač
  • feferon
  • paprika
  • paradižnik
  • pest različnih semen in oreščkov

Priprava

Osnovne sestavine, to je kolerabo, korenček, zeleno in jabolko nastrgamo. Dodamo na drobno sesekljan ingver ali nastrgan hren in vse skupaj v skledi premešamo.

Po želji dodamo še ostale sestavine, ki jih imamo pri roki, premešamo in pustimo stati kake pol ure, da se okusi malo prepojijo.

Zatem začinimo z oljem in kisom po izbiri in solata je pripravljena.

Poigravajte se z okusi in dajte domišljiji prosto pot.

*Če sestavine niso iz ekološke pridelave, potem si lahko pomagate z raztopino sode bikarbone, v kateri namakate sadje in zelenjavo 15 minut.

Mnenja o učinkovitosti takega postopka so deljena, vendar pa ima soda alkalni pH in zaradi tega naj bi pesticidi razpadli na molekule, ki jih je lažje sprati. Pomagalo naj bi tudi  1 – urno namakanje v raztopini kisa za vlaganje in vode.

Če sadje in zelenjavo olupite, ste se sicer znebili pesticidov v olupku, a tisti v samem plodu ostanejo. Ste se pa z lupljenjem znebili tudi večine vitaminov, ki so shranjeni ravno v olupkih. Zlo ostane, samo, katero je manjše?

Ali veste, kaj so Evropejci jedli, preden so k nam prinesli krompir?

Koleraba, repa in korenje so bile glavne korenovke za preživetje. Repa in korenje sta se v kuhinji kar uspešno obdržala, medtem ko je koleraba odrinjena, saj mnogi ne vedo več, kako bi jo pripravili.

Vendar ima koleraba odlične lastnosti. Lahko jo dolgo skladiščimo tudi v hladilniku, torej jo imamo lahko vedno pri roki kot korenje ali jabolka.

Po okusu je dokaj nevtralna in jo je možno kombinirati z različno zelenjavo. V solatah pa se rada pomeša z jabolkom, hruško in granatnim jabolkom.