Enolončnica iz koromača, krompirja in boba

Kako iz koromača, krompirja in boba skuhati preprosto in nadvse okusno enolončnico in z njo zadovoljiti različne okuse družinskih članov pri enem obroku?

To se zdi hud izziv, vendar pa je stvar precej preprosta.

S spodnjimi predlogi pridejo na svoj račun družinski člani z različnimi okusi in potrebami. Kdor želi manj kalorično, a še vedno nasitno in polnovredno jed, se bo zadovoljil s prvima dvema različicama, ki sta povsem brez maščob.

Kdor pa rad dodaja maščobe, ker se boji, da bi bil sicer lačen, pa si bo glede na preference izbral eno od zadnjih dveh variant.

In za kuharja ali kuharico bo priprava enostavna.

Enolončnica iz koromača, boba in krompirja

 

Sestavine za 2 osebi

  • 1 glava koromača
  • 1 skodelica boba (uporabila sem zamrznjenega)
  • 3 srednje veliki krompirji
  • 1 korenček
  • 2 stroka česna
  • peteršilj ali drobnjak
  • sol

Za različice:

  • domača zelenjavna jušna kocka ali mešanica svežih ali suhih zelišč po izbiri (luštrek, zelena, korenček, por …)
  • čebula, strok česna, oljčno olje
  • rastlinska ali kisla smetana

Postopek

Osnovna različica

V vrelo vodo damo kuhat bob. Nato dodamo na manjše kose narezan koromač, krompir in korenček.  Stisnemo še 2 stroka česna, posolimo in na zmerni temperaturi kuhamo približno 40 minut.

Že ta osnova je odličnega okusa, saj se osnovne sestavine lepo skladajo med seboj. Ob serviranju potresemo s sesekljanim peteršiljem ali drobnjakom.

Če pa želimo krepkejši okus, potem so tu naslednje tri možnosti.

  1. različica

V lonec k zelenjavi dodamo še domačo zelenjavno kocko in s tem jed dodatno obogatimo z okusom in  s sekundarnimi rastlinskimi metaboliti. Preden postrežemo, potresemo s sesekljanim peteršiljem ali drobnjakom. (slika zgoraj)

 

  1. različica

Enolončnica s čebulno polivko

Za drugo različico lahko skuhamo zelenjavo brez jušne kocke. Pač pa si pripravimo čebulno polivko.  Prepražimo čebulo na oljčnem olju. Ko je za naš okus dovolj pražena, ji dodamo stisnjen česen in malo posolimo. Tako dobimo zelo aromatično čebulno polivko, s katero okrepimo okus jedi.

Čebulno polivko dodamo na enolončnico šele ob serviranju.

 

  1. Različica

Enolončnica z rastlinsko smetano

Ob serviranju namesto čebulne polivke dodamo na vrh enolončnice 1-2 žlici rastlinske ali kisle smetane.

Seveda pa lahko jušno kocko uporabite pri vseh različicah. V tem primeru bo okus jedi z dodajanjem maščob res konkretno krepak.

 

Recept: Leča z rižem