Avtorica dr. med. Petra Bracht    – prevod video posnetka, povezava na video je pod tekstom

Zaviralci želodčne kisline so največkrat predpisana in najpogosteje konzumirana zdravila širom sveta, ki pa so lahko celo življenjsko nevarna in sicer gre za zdravila za zaščito želodca oziroma zaviranje želodčne kisline ali po medicinsko: zaviralci protonske črpalke. Mimogrede, ti zaviralci se dobijo tudi  brez recepta v prosti prodaji.

Čim vam predpišejo jemanje zdravil za različne težave, vam sočasno predpišejo tudi tablete za zaviranje protonske črpalke. Torej, če nekdo mora jemati nekaj za srce, za krvni pritisk ali za presnovo maščob (lipidov), mu dodatno predpišejo še zdravilo za zaščito želodca in sicer, kot že ime pove, za zaščito želodca tako, da bodo zaviralo želodčno kislino. Večinoma jih predpišejo za trajno jemanje. Gre za učinkovine kot so pantoprazol, omeprazol in sedaj iz nove generacije esoprazol.

Iz tega je, seveda, razumeti, da ostala predpisana zdravila škodujejo želodcu, zaradi česar ga je treba sedaj pred njimi zaščititi. Kar pa je še potrebno vedeti, je to, da se ti zaviralci želodčne kisline jemljejo veliko predolga obdobja in v močno previsokih odmerkih. Kajti ti zaviralci imajo lahko resne posledice za paciente, zato bomo sedaj naredili kratek izlet na področje tablet za zaščito želodca. Ta »zaščita« se uporablja napačno in takoj boste izvedeli, zakaj.

Vloga zdravil za zaščito želodca

Okoliščine, v katerih so lahko tablete za zaščito želodca zelo nevarne

Vloga zdravil za zaščito želodca je v tem, da zavirajo delovanje protonske črpalke, ki je odgovorna za tvorbo želodčne kisline. To pa v resnici pomeni, da ta »zaščita« preprečuje pravo naloga želodca, namreč razdeljevanje beljakovin in razstavljanje drugih snovi iz hrane. S tem pa se prav tako prepreči, da bi želodčna kislina lahko uničila škodljive klice v želodcu.

Da bi lahko ta želodčna kislina preživela nepoškodovana, obstaja v želodcu zaščitna plast, to je tako imenovana želodčna sluznica. Ko je ta zaščitna plast poškodovana, lahko pride do najrazličnejših bolezenskih simptomov. Mogoče ste že sami kdaj imeli vnetje želodčne sluznice, ali ste o tem vsaj slišali. Vnetje želodčne sluznice namreč nastane, kadar želodčna kislina in zaščitna plast, torej želodčna sluznica nista več v ravnovesju. Kadar je to ravnovesje moteno, kot je tudi pri boleznih kot želodčna razjeda, ali pri okužbi z bakterijo helicobacter pylori, lahko privede do raka na želodcu.  Kratkoročna uporaba zaviralcev je v teh primerih sicer smiselna. Toda, vendarle se vedno zastavlja vprašanje, kakšna je bila dosedanja prehrana, da so se takšni simptomi in bolezen sploh lahko razvili?

Protonska črpalka

Protonska črpalka je beljakovinski transportni sistem. Zaviralci ali inhibitorji protonske črpalke zavirajo izločanje želodčnega soka z blokado le-te.

Z zaviralci zatremo simptom, ki nas želi opozoriti na pravi vzrok

Žal se zaviralci protonske črpalke ne predpisujejo le v primerih, ki sem jih omenila, pač pa tudi ob sočasnem jemanju protibolečinskih sredstev. In prav jemanje protibolečinskih sredstev pri mnogih pacientih vodi do vnetja želodčne sluznice, na primer pri pogostem jemanju sredstev kot sta Diklofenak ali Ibuprofen. To se sicer ne zgodi, če vzamemo sredstvo enkrat, pač pa po daljšem obdobju jemanja. Kajti protibolečinska sredstva imajo zelo slabo lastnost: preprečujejo tvorbo zaščitne plasti, to je želodčne sluznice. Potem z zaviralci želodčne kisline, ki jih sicer takoj radi vzamemo že pri enostavnem pekočem občutku v želodcu (zgagi), zatremo simptom, ki nas želi opozoriti na pravi vzrok, kar je po mojem mnenju popolnoma narobe.

Toda, če vendarle imate namen vzeti ta sredstva zato, ne glede na to, ker so vam jih predpisali ali ker ste jih pač kupili zaradi tega, ker vas peče zgaga, jih jemljite vsaj pravilno. To pa pomeni vedno od pol ure do ene ure pred jedjo. Toda zapomnite si: nikoli ne jemljite zaviralcev želodčne kisline dlje kot 8 tednov, četudi vam jih je predpisal zdravnik. Čeprav je to zdravilo, kot sem že v začetku omenila, v lekarnah moč dobiti tudi brez recepta, ga sami ne smete jemati dlje kot 2 tedna, kot pravi tudi uradno priporočilo. Prenehajte in poglejte, za kaj v resnici gre pri vaših želodčnih težavah.

Moje mnenje in moje osebno priporočilo se glasi malo drugače: roke stran od teh zdravil in raziščite vzroke vaših težav. Kajti nevarnosti zaradi dolgotrajnega jemanja lahko so zelo resno do življenjsko nevarne.

Stranski učinki zdravil za zaščito želodca

Zaviralci želodčne kisline so namreč osumljeni, da preprečujejo izgradnjo kosti in s tem soodgovorni za nastajanje osteoporoze. V najslabšem primeru ima za rezultat povečano število zlomov kosti.

Zaviralci želodčne kisline preprečujejo absorbcijo mikrohranil: kalcija, vitamina D3, magnezija in vitamina B12. Že samo za to bi lahko naredili še dodaten video. Seveda lahko tudi škodljive klice veliko lažje prispejo v telo, če nimamo več želodčne kisline, da bi te klice pravočasno ubila. Zaradi tega lahko salmonele, klostridije ali katerekoli drugi mikroorganmizmi, ki nam škodijo in izlivajo tudi strup, pripeljejo do vnetja črevesja in tako se lahko s patogenimi bolezenskimi klicami okužijo tudi drugi organi v telesu. Tako na primer tudi pljuča in pride do infekcije pljuč.

In, kako je pri demenci? Obstaja tveganje tudi za to? Tu postane zanimivo, saj so leta 2016 opravili obsežno študijo pri 70.000 pacientih, kjer so pri udeležencih, ki trajno jemljejo zaviralce želodčne kisline, opazili 44% povečanje tveganje, da bodo zboleli za demenco¹pod opombami povezava do te študije.

Zaviralci protonske črpalke

Zakaj so zdravila za zaščito želodca lahko življenjsko nevarna?

Na začetku sem omenila, da so lahko ta zdravila tudi življenjsko nevarna. To se dejansko lahko zgodi, saj obstaja povečano tveganje za kapi ob dolgotrajnem jemanju in seveda odvisno tudi od doziranja. Pozor: če to vemo, potem je seveda nadalje tudi nevarnost za srčne bolezni² – o tem govori študija na povezavi pod opombami.

Torej, vidite: ta zdravila brez recepta, te zaviralce kisline je treba jemati za vse kaj drugega, kot pa neškodljive. Zato vam še enkrat priporočam, kadar imate problem z želodcem, najprej raziščite, kaj bi lahko bilo vzrok. Svetujem, da na prvem mestu začnete to popravljati z res dobro in pravilno prehrano.

Zelo me bo veselilo, če boste te informacije delili med prijatelje. Dejansko je tako, da to zdravilo, ki ga širom sveta najpogosteje predpisujejo in se ga daleč največ tudi jemlje, ni neškodljivo, kot mnogi še vedno verjamejo predvsem za to, ker ga je tudi tako enostavno kupiti brez recepta.

Bodite pozorni na to, še zlasti tisti, ki jemljete veliko različnih zdravil in se morda niti ne zavedate, ko poleg vseh ostalih dobite tudi to zdravilo za zaščito želodca oziroma zaviralec protonske črpalke.

Ta prispevek je prevod video posnetka Petre Bracht – povezava do posnetka v nemščini pod Opombami. Prevedla in obdelala besedilo ter pripravila opombe Mojca Zelenko.

Povezava na prispevek Zdravila ropajo mikrohranila iz telesa

Opombe:

V registru zdravil spletnega portala Mediately (https://mediately.co/si) najdete:

– pod zaviralce protonske črpalke so navedena naslednja zdravila: Omeprazol, Pantoprazol, Lansoprazol, Rabeprazol, Esomeprazol, Dekalansonprazol, Deksrabeprazol, Vonoprazan, Lansoprazol kombinacije in Rabeprasol kombinacije.

– Protibolečinska sredstva, ki vsebuje Diklofenak v oblikah tablet, svečk in mazil: Naklofen, Voltaren, Olfen, DikloDuo, DikloJet, Itami, Dicuno, Naclof, DicloFlex, Neodolpasse.

Povezava na video posnetek dr. Petre Bracht v nemščini

¹ ² Študija v angleškem jeziku:

¹ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26882076/

² https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28397874/