Zakisanost telesa nas stara

Dr. med. Petra Bracht

Dr. Petra Bracht

Danes bom govorila o glavnem vzroku staranja – o zakisanosti telesa.

Zdravo telo se nahaja v kislinsko – bazičnem ravnovesju. Da ostanemo zdravi, mora biti pH vrednost posameznega telesnega dela dolgoročno v tem ravnovesju.

Kri s svojim blažilnim sistemom telo vedno drži na tanki meji med pH 7,4 in plus – minus 0,05.

Če se ta meja v telesu preseže ali pH vrednost pade pod njo, to ogrozi življenje.

Telo s svojimi prefinjenimi mehanizmi vzdržuje to funkcionalno mejo tudi v vseh drugih telesnih tekočinah.

Nastajanje kislin v telesu je normalen proces

 Nastajanje kislin v telesu je povsem normalno. Pri zgorevanju oz. pri t.i. oksidaciji se v celice nenehno sprošča energija, CO2 in voda. Ta se potem v obliki ogljikove kisline transportira v pljuča, kjer se izloči. Zaradi celičnega metabolizma pa se ustvarja, na primer, tudi sečna kislina, ki se izloča v ledvicah.

Seveda pa s hrano vnašamo v telo dodatne kisline.

Že pri uživanju pretežno bazične hrane nastaja v telesu več kislin kot baz. Toda pri vnašanju kisle hrane nastaja še mnogo, mnogo več kislin. Zaradi tega se je smiselno prehranjevati z bazično (alkalno) hrano.

Kislinsko – bazično ravnovesje je nastavljeno tako, da je skozi evolucijo zelo dolgo časa ostajalo normalno.

Rušenje ravnovesja s sodobnim načinom prehrane

Večina sodobnih sprememb v prehrani pa to ravnovesje ruši, saj ta hrana učinkuje ekstremno kislo.

Drastično se je namreč povečalo uživanje živalskih beljakovin kot so mesni in mlečni izdelki, jajca, ribe in dodatki v hrani.

Alkohol, tobak in industrijska predelava živil v kombinaciji s kemičnimi snovmi, ki jih naše telo ne prepozna ter strupi iz okolja in praktično vsa alopatska zdravila učinkujejo ekstremno kislo. In ne pozabimo na stres. Vse to so stvari, zaradi katerih postane telo zakisano.

Vsi ti faktorji, ki sem jih naštela, so v seštevku nekajkrat večji kot je genetsko predvidena sposobnost telesa, da te kisle odpadke izloči.

Večina sodobnih sprememb v prehrani ruši kislinsko – bazično ravnovesje: živalske beljakovine, alkohol, tobak, industrijsko predelana hrana, alopatska zdravila in stres.

Kaj se zgodi, ko je zakisanost prevelika?

Če zakisanje postane preveliko, se v telesu na mestih, na katerih se previsoka zakisanost najprej odrazi, pojavi možnost, da kapilarni sistem vse snovi približa temu mestu, od koder pa te snovi dosežejo celice. In tja se sedaj odlagajo tudi vsi odpadki.

Za normalno presnovo je izjemno pomembno, da je limfa tekoča in prepustna.

Če pa njena pH vrednost začne naraščati, obstaja nevarnost, da se bodo beljakovine v njej začele zmanjševati, vsled česar bo limfa postala gostejša, židka  in seveda neprepustna.

Naše telo je genij

Da bi preprečilo življenjsko ogrožanje (smrt) zaradi zakisanosti, se telo poslužuje trika.

Ta trik se zgodi tako,  da naš sistem poveže kisline z minerali in jih enostavno odloži. Za to si običajno poišče maščobno tkivo in tudi sklepe. Tako zmanjša življenjsko ogroženost.

Naše telo genij, kajne?

Toda slej ko prej in z desetletji pridejo na vrsto za odlaganje odpadkov tudi druga in življenjsko pomembnejša mesta, saj so tista manj pomembna že nasičena. Z odlaganjem odpadkov na življenjsko pomembna mesta postaja funkcionalnost telesa vse bolj omejena.

Večina civilizacijskih bolezni kot so visok krvni pritisk, starostni diabetes, protin, prav tako pa tudi težje bolezni kot avtoimunske bolezni in rakava obolenja, se v veliki meri da pojasniti kot problem odlaganja odpadkov.

Kaj storiti?

Osredotočiti se je treba na živila, ki ustvarjajo bazično/alkalno stanje. V resnici je to čisto preprosto, kajti večina sadja, zelenjave, solat in zelišč ustvarja alkalno/bazično stanje v telesu. Tudi z dodatnim uživanjem bazičnih mineralov ali dodajanjem alkalnih snovi vodi za kopanje boste omogočili, da bo telo lahko izločilo kislo žlindro.

Najenostavnejša oblika, da razkisaš svoje telo, pa je nekaj čisto drugega.

Gre za dihanje. Športne aktivnosti je treba izvajati na svežem zraku in nič ni važno, ob kakšnem vremenu.

Kadar vežbaš doma, pa odpri okno.

Povezava na video posnetek

Prevod in priredba video posnetka: Mojca Zelenko

Dodatek

Dihanje

Kako zelo je dihanje pomembno za zdravje in življenjsko energijo, lahko izveste na spletni strani https://www.dihalnica.si/. Dr. Milan Hosta prireja tudi delavnice (pravilnega) dihanja.

O zakisanosti telesa

Tistim, ki bi se v to tematiko radi bolj poglobili, predlagam v branje knjigo z naslovom Alkalizirajte ali umrite, katere avtor je Dr. Theodor A. Baroody in je v slovenskem prevodu izšla pri Založbi Sitis.

V njej je med drugim naveden tudi obširen seznam živil s pH vrednostmi. Izvedeli pa boste tudi, da so živila, ki so sicer kisla, a nevtralizirajo kislost ali celo ustvarjajo bazičnost.

Na spodnji povezavi boste poleg dveh bazičnih receptov za vzorec našli tudi nekaj pH vrednosti posameznih živil.

Artrosana - Zakisanost telesa nas star

Dva recepta za bazične jedi