Dva recepta za bazične jedi

V oklepaju so pH vrednosti posameznega živila.

Mešana zelenjavna solata

Sestavine:

  • listi zelene solate (6,0)
  • listi špinače (6,0)
  • korenje (6,0)
  • zelena paprika (5,5)
  • mlada čebula ( 5,0)
  • artičoke (5,0)
  • redkvice (5,0)
  • brokoli (5,5)
  • paradižnik (4,5)
  • sončnična semena (3,0)
  • kalčki lucerne (6,0)
  • peteršilj (7,0)
  • solatni preliv (4,5)

Sestavine ustrezno natrgajte, narežite, sesekljajte in nastrgajte ter s prelivom premešajte.

Povprečna pH vrednost: 5,5.

 

Pita

Sestavine za 6 oseb

  • testo za pito iz pšenične (lahko polnozrnate) moke, premera 25 cm
  • 125 g zelenjave, npr. Špinače (6,0)
  • dušen brokoli (6,0)
  • 50 g sojinega sira cheddar (4,5) ali
  • 125 g švicarskega sira (3,5)
  • 1 skodelica sojinega mleka
  • 3 jajca (2,5)
  • čebula (4)
  • gobe (4,5)
  • paradižnik (4,5)
  • poper (7,0)
  • zmešana zelišča (bazilika, timijan, drobnjak itd (5,5)
  • maslo (4,0)
  • morska sol (5,0)

Začimbe in vsa zelišča s peteršiljem vmešajte v maslo in dodajte še sol in poper.

Nato zmešajte 3 jajca s sojinim mlekom.

Na testo naložite najprej polovico sira, dodajte zelenjavo in na vrh preostali sir. Prelijte z jajčno mešanico ter pecite 35 – 40 minut pri 190˚  C.

Povprečna pH vrednost jedi: 4,5.

***************************

Nekaj pH vrednosti s seznama živil:

Nevtralna pH vrednost je 4,0.

Sadje in zelenjava, ki ustvarja bazičnost

  • Melone 7,0 – 7,5
  • Jagodičje 6,0
  • Jabolka 5,5 – 6,00
  • Peteršilj 7,00
  • Blitva 6,0
  • Buče 5,0 – 6,0
  • Korenje 6,0

Živila, ki ustvarjajo kislost

  • Meso v povprečju 1,0 – 1,5
  • Siri v povprečju 2,5 – 3,5
  • Rafinirani sladkor 1,0

Kuhanje, zamrzovanje ali konzerviranje s sladkorjem in kemikalijami močno znižuje bazične vrednosti zelenjave.

Vir: Alkalizirajte ali umrite Dr. Theodor Baroody (Založba Sitis)