Dva recepta za bazične jedi
V oklepaju so pH vrednosti posameznega živila.
Mešana zelenjavna solata
Sestavine:
- listi zelene solate (6,0)
- listi špinače (6,0)
- korenje (6,0)
- zelena paprika (5,5)
- mlada čebula ( 5,0)
- artičoke (5,0)
- redkvice (5,0)
- brokoli (5,5)
- paradižnik (4,5)
- sončnična semena (3,0)
- kalčki lucerne (6,0)
- peteršilj (7,0)
- solatni preliv (4,5)
Sestavine ustrezno natrgajte, narežite, sesekljajte in nastrgajte ter s prelivom premešajte.
Povprečna pH vrednost: 5,5.
Pita
Sestavine za 6 oseb
- testo za pito iz pšenične (lahko polnozrnate) moke, premera 25 cm
- 125 g zelenjave, npr. Špinače (6,0)
- dušen brokoli (6,0)
- 50 g sojinega sira cheddar (4,5) ali
- 125 g švicarskega sira (3,5)
- 1 skodelica sojinega mleka
- 3 jajca (2,5)
- čebula (4)
- gobe (4,5)
- paradižnik (4,5)
- poper (7,0)
- zmešana zelišča (bazilika, timijan, drobnjak itd (5,5)
- maslo (4,0)
- morska sol (5,0)
Začimbe in vsa zelišča s peteršiljem vmešajte v maslo in dodajte še sol in poper.
Nato zmešajte 3 jajca s sojinim mlekom.
Na testo naložite najprej polovico sira, dodajte zelenjavo in na vrh preostali sir. Prelijte z jajčno mešanico ter pecite 35 – 40 minut pri 190˚ C.
Povprečna pH vrednost jedi: 4,5.
***************************
Nekaj pH vrednosti s seznama živil:
Nevtralna pH vrednost je 4,0.
Sadje in zelenjava, ki ustvarja bazičnost
- Melone 7,0 – 7,5
- Jagodičje 6,0
- Jabolka 5,5 – 6,00
- Peteršilj 7,00
- Blitva 6,0
- Buče 5,0 – 6,0
- Korenje 6,0
Živila, ki ustvarjajo kislost
- Meso v povprečju 1,0 – 1,5
- Siri v povprečju 2,5 – 3,5
- Rafinirani sladkor 1,0
Kuhanje, zamrzovanje ali konzerviranje s sladkorjem in kemikalijami močno znižuje bazične vrednosti zelenjave.
Vir: Alkalizirajte ali umrite Dr. Theodor Baroody (Založba Sitis)
Leave A Comment