Tri osvežilne poletne solate
Pred vami so tri osvežilne poletne solate, ki jih z lahkoto sestavite iz vaših železnih zalog v hladilniku. Glavna sestavina so različni gomolji, njim pa se pridružuje aktualna sveže zelenjava z vrta ali tržnice.
Solate poleg vitaminov in mineralov vsebujejo dovolj balastnih snovi in so zaradi tega zelo nasitne. Nobene potrebe po kruhu ali čem podobnem ne boste čutili. Vse tri so polnovreden samostojen obrok. Ja, in vse tri imajo skupno sestavino, to je gomolj zelene, ki ga pa za nekaj minut mariniramo v balzamičnem kisu.
Prosim, poigravajte se še z dodajanjem najrazličnejših drugih svežih dišavnic po okusu. Jaz sem navedla le najosnovnejše zato, da vas ne bi zbegalo, češ, nimam tega in onega pri roki …
Vse tri današnje solate so presne in imajo še to prednost, da brez škode vzdržijo tudi nekaj ur in ohranijo kakovost. Zato so prikladne tudi za malico v službi.
1. Presna solata s sladkim krompirjem, zeleno in indijskimi oreški
Sestavine za 1 osebo
- 1 cm kolobar gomoljne zelene
- 1 cm kolobar sladkega krompirja
- 1 list koničastega zelja
- 1 manjša mlada čebula
- nekaj centimetrski kos rdeče paprike
- 1/4 gomolja koromača
- 1 strok česna
- drobnjak
- pest indijskih oreškov
- beli balzamični kis
- oljčno olje
- sol, poper
Postopek
Zeleno nastrgaj in jo daj marinirat z nekaj žlicami belega vinskega kisa v ločeno skledico. Na tanko nareži list zelja in papriko, malo posoli in premešaj. Nato nastrgaj še sladki krompir, nareži mlado čebulo in stisni strok česna. Vse skupaj premešaj. Sedaj dodaj marinirano zeleno, premešaj ter posoli in popraj po okusu. Začini s hladno stiskanim oljčnim oljem (lahko uporabiš tudi bučno ali drugo hladno stiskano olje) in vse skupaj še enkrat premešaj. Na vse skupaj nasuj še zdrobljene ali narezane indijske oreške ter na drobno zrezan drobnjak.
2. Presna solata z jabolkom
Slika solate na naslovnici
- 1 jabolko
- 1 cm kolobar gomolja zelene
- 1 cm kolobar sladkega krompirja
- 2 vejici bele metlike* ali pest listov mlade špinače
- pest jagod rdečega ribeza (pozimi granatno jabolko)
- nekaj zelenih listov pora
- ½ cm nastrgane korenine svežega hrena ** /alternativno sveži ingver
- temni balzamični kis
- oljčno olje
- sol, poper
V skledo nastrgaj gomolj zelene in jo mariniraj z nekaj žlicami temnega balzamičnega kisa. Dodaj še nastrgamo dobro umito in neolupljeno jabolko in premešaj.
Zatem nastrgaj sladki krompir, dodaj na tanko narezan por in vse skupaj premešaj. Osmukaj še liste bele metlike in dodaj v skledo. Začini z oljem, soljo in poprom in vse skupaj premešaj. Nato po vrhu nastrgaj še nekaj svežega hrena.
Alternativa z mlado špinačo in svežim ingverjem doda solati nekoliko drugačen karakter, a je prav tako odlična izbira.
* Bela metlika je rastlina, ki zelo rada zraste med gojenimi rastlinami v vrtu.
Nekateri jo prav žaljivo imenujejo plevel😊. Sicer je pa prijetnega nežnega okusa, uporabna tako presna kot kuhana.
**Letos sem dobila pri branjevki zelo kakovostno korenino hrena in uspelo mi ga je zavitega v prehransko folijo v hladilniku ohraniti vse do sedaj, to je že 3 mesece. In dosedaj še ni izgubil svežine in čvrstosti.
3. Presna solata z melono
Sestavine
- 2 lista koničastega zelja
- ¼ melone
- 1 manjše jabolko
- 0,5 cm kolobar gomolja zelene
- 1 cm svežega ingverja
- Pest indijskih oreškov*
- Bel balzamični kis
- hladno stiskano oljčno olje
- sol, poper
* Zakaj dodajam indijske oreške in ne drugih? Po moje se z okusom sadja najlepše ujamejo. Toda, naj vas moje mnenje ne zadrži pri eksperimentiranju.
Postopek
Nastrgaj zeleno, jo prelij z nekaj žlicami balzamičnega kisa in premešaj. Dodaj na drobno zrezan ingver in na tanko narezana lista zelja, posoli ter premešaj.
Indijske oreške zdrobi ali zreži na manjše dele. Sedaj nastrgaj še jabolko ter skupaj z oreški vmešaj med ostale sestavine. Pusti počivati kakih 10 minut.
Potem dodaj na približno centimetrske koščke narezano melono ter začini z oljem. Vse skupaj premešaj in po potrebi dosoli in dodaj poper.
Na spodnji povezavi pa najdete še eno različico presne solate:
Leave A Comment