Sataraš, peperonata, bećarski paprikaš

Sataraš, peperonata ali bećarski paprikaš – različna imena za tako rekoč isto jed iz paradižnika, paprike in čebule.

Zato najprej nekaj o imenu te jedi. Ime sataraš ima svoj izvor v Vojvodini in nima z Madžari nobene povezave razen, da ga kuhajo tudi oni in ga tako imenujejo.

Satara je namreč ime za sekiro, s katero so v Vojvodini sekali zelenjavo in meso. Ima pa ta jed še eno ime: bećarac ali bećarski paprikaš. Obe imeni imata svoj izvor v turškem jeziku. Bećari so v Podonavju rekli fantom, ki so poprijeli za vsakršno delo in so v Vojvodini pazili na zelenjavo na poljih.

Ime peperonata pa je na Primorsko in v Istro prišlo iz italijanskih logov. Papriki se po italijansko reče peperone.

Kako bi lahko to jed iz paradižnika, paprike, čebule in druge zelenjave imenovali po slovensko? Morda paradižnikov paprikaš?

Načini priprave

Kakorkoli: tudi načini priprave se nekoliko razlikujejo. Lahko narezane sestavine dušimo v kozici, lahko jih damo v pečico, lahko pa vsako zelenjavo posebej popečemo na žaru, nato razrežemo, zmešamo in začinimo ter jemo toplo ali hladno kot solato.

Ponekod dodajajo jajca ali smetano in jedo s kruhom. Kadar jedi dodajo riž, nastane džuveč. Primorci pa ga najraje jedo s polento.

Poleg omenjenih sestavin se lahko uporablja še druga zelenjava kot na primer jajčevci, kumare, bučke. Seveda pa ne smemo pozabiti na feferon, česen, peteršilj, baziliko in druga zelišča, ki jedi dodajo ali spreminjajo karakter.

Osebno jed pripravljam na dva načina: dušeno v ponvi in takrat jo imenujem sataraš. Ko pa zelenjavo posamično popečem na žaru in hladno narežem na grižljaje (tako se dajo lepo uporabiti tudi ostanki pečene zelenjave od piknika) ter začinim, pa jed imenujem peperonata. Zakaj? Hja, kar nekaj časa sem živela v slovenskem delu Istre in se me je beseda prijela. Pa tudi kombiniranje s polento.

Večinoma jed kombiniram s popečeno polento in se poigravam tudi z dodajanjem semen in oreškov za prehransko obogatitev.

Recept za sataraš s polento

Razmerja med količinami naj bodo po lastnem okusu ali razpoložljivosti v hladilniku ali na vrtu.

Sestavine

  • Paradižnik
  • Paprika
  • Čebula
  • Feferon ali čili (pikantnost po lastni izbiri)
  • Česen
  • Peteršilj
  • Oljčno olje, sol, poper.

Lahko uporabite tudi bučke, jajčevce, kumare, od zelišč pa baziliko, dobro misel oz. origano, drobnjak ali druga zelišča po navdihu.

Postopek

V ponvi na maščobi in srednji vročini kar skupaj prepražite narezano čebule in papriko, da dobita steklast videz. Zatem dodajte še paradižnik in vse skupaj dušite kakih 15 – 20 minut, da se paradižnik malo razpusti. Če postane presuho, dodajte malo vode. Solite tik pred serviranjem.

Zatem dodajte nasekljan ali stisnjen česen in še malo podušite, da dobite želeno konsistenco. Ob serviranju posujte s sesekljanim peteršiljem ali drobnjakom in po želji poprajte. Po vrhu pa lahko dodate še kakšno žlico hladno stiskanega oljčnega olja za aromo in kakovosten vir maščobe za vaše celice.

Postrežete lahko s popečeno polento.

Če želite, da bo jed bolj izdatna, pa jo posujte še s celimi ali zmletimi bučnimi, sončničnimi, lanenimi ali drugimi semeni. Jed bo tako še dodatno pridobila na prehranski vrednosti.

Skuhala in zapisala Mojca Zelenko

Kako lahko prehrana pomaga pri osteoporozi