Kako lahko prehrana pomaga pri osteoporozi

Prispevek: dr. Petra Bracht

Dr. med. Petra Bracht

Osteoporoza je motnja presnove v kosteh in pogosta starostna bolezen, pri čemer je treba povedati, da jo imajo dandanes vse mlajši ljudje, kar je posledica dejstva, da se ne prehranjujejo dobro ali se premalo gibljejo.

Ta bolezen se prepoznava po gostoti kosti. Kosti postajajo vse tanjše in porozne ter tako vse bolj dovzetne za zlome.

Približno 80 % prizadetih so ženske po menopavzi, pri čemer so najbolj prizadete severne Evropejke in kadilke.

Ali je osteoporozo res možno zaustaviti z mlečnimi izdelki in kombiniranimi preparati kalcija in D vitamina? Ne. Ravno nasprotno!

Mlečni izdelki (živalske beljakovine) zakisajo telo in s tem zmanjšajo sposobnost vezave vode kolagenskih vlaken v kosteh, zaradi česar postanejo kosti bolj krhke.

Tudi uporaba zdravil zoper osteoporozo, kot so na primer bisfosfonati, ki naj bi onemogočali celicam razgradnjo kosti, na dolgi rok uničujejo kostne celice in tako slabijo kosti.

Zdrave kosti vsebujejo 25% vode, od tega pa sta kar dve tretjini vode vezani na kolagen.

Premalo gibanja in preveč živalskih beljakovin

Pri osteoporozi se okrepijo posledice dveh škodljivih pojavov: na eni strani se ljudje premalo gibljejo, na drugi strani pa se večina ljudi prehranjuje pretežno z živalskimi beljakovinami, ki zakisajo celice.

Govorim o mlečnih izdelkih, mesu in mesnih izdelkih, ribah in tudi jajcih. Voda se zaradi tega povsod po telesu izloča (izsušuje) iz kolagena in seveda iz kolagena v kosteh, s tem pa se zmanjša prožnost kosti in njihova odpornost proti zlomom.

Zaradi tega škodljivega ravnanja (premalo gibanja in preveč živalskih beljakovin) se razgrajuje kostna substanca.

Ljudje, ki se hranijo pretežno rastlinsko, imajo manjšo izgubo kostne mase.

Rešitev

Pacienti z osteoporozo, ki se preusmerijo na rastlinsko prehrano in se začnejo veliko gibati, poleg tega pa redno kontrolirajo svojo vitaminsko sliko, se sončijo in po potrebi jemljejo še vitamin D, lahko po enem letu računajo z bistvenih izboljšanjem.

Po enem letu! In to povsem brez zdravil. Kajti ta zdravila (zdravila zoper osteoporozo) niso brez stranskih učinkov.

Ja, tako enostavno bi lahko bilo, če se ne bi včasih oglašal naš šibkejši notranji jaz in nas nagovarjal: »Ah, rajši vzamem tableto, da se mi ne bo treba gibati, itd«. Toda, moramo ga premagati in ga spremeniti v močnega prijatelja, ki nas bo podprl in nam pomagal pri našem prizadevanju za boljše zdravje.

Priporočila pri osteoporozi

  • temeljni prehranski ukrepi: manj živil živalskega izvora, pač pa veliko zelenjave in sadja
  • veliko sveže hrane, čim več uživanja presne zelenjave in sadja
  • uživanje sojinih izdelkov
  • zelene vrste zelenjave kot so ohrovt in brokoli ter
  • oreški in semena
  • kontrola stanja vitamina D in po potrebi dodajanje vitamina D
  • v nobenem primeru ne uživajte kombiniranih preparatov z vitaminom D in kalcijem!
  • Vsestransko gibanje.

Pacienti z osteoporozo, ki se preusmerijo na rastlinsko prehrano in se začnejo veliko gibati, poleg tega pa redno kontrolirajo svojo vitaminsko sliko, se sončijo in po potrebi redno jemljejo še vitamin D, lahko po enem letu računajo z bistvenih izboljšanjem.

 

Viri:

Appleby PN, Key TJA (2019): Letter: veganism, vegetarianism, bone mineral density, and fracture risk: a systematic review and meta-analysis. Nutr Rev. 77(6), 451.

Ho-Pham LT, Nguyen PLT, Le TTT et al. (2009): Veganism, bone mineral density, and body composition: a study in Buddhist nuns. Osteoporos Int 20 (12), 2087–2093.

Iguacel I, Miguel-Berges ML, Gómez-Bruton A et al. (2019): Veganism, vegetarianism, bone mineral density, and fracture risk: a systematic review and meta-analysis. Nutr Rev 77(1):1- 18.

Veronese N, Reginster JY (2019): The effects of calorie restriction, intermittent fasting and vegetarian diets on bone health. Aging Clin Exp Res 31(6), 753-758.

Prevod video posnetka in priprava prispevka: Mojca Zelenko