Rak: Ali se lahko zaščitimo pred to boleznijo?

Dr. med. Petra Bracht

Dr. Petra Bracht

Danes bom govorila o bolezni, ki je na drugem mestu med vzroki, zaradi katerih ljudje umrejo in sicer o raku. Toda, govorila bom tudi o tem, kaj lahko sami storite, da se pred njim zaščitite. In tudi, kaj lahko storite, če ste za rakom že zboleli, saj teh ukrepov ni tako malo, kot nekateri verjamejo.

Pri raku gre za nenadzorovano množenje celic. Ta zločesta nova tvorba se invazivno bohoti v zdravo tkivo, kjer ustvarja nova selišča, ki jih imenujemo metastaze, in ga uničuje.

Rak: ali se lahko zaš.čitimo

Doslej so odkrili že 300 različnih vrst raka. Rak se lahko razvije iz različnih tipov celic in se pojavi na različnih mestih in organih v telesu. Rak najpogosteje prizadene: dojke, prostato, debelo črevo, pljuča, kožo in maternični vrat.

Kljub neštetim in desetletja trajajočim raziskavam podprtimi z ogromnimi finančnimi vložki, da bi znanstveniki odkrili vzroke in najbolj učinkovito zdravljenje, pa za rakom zboleva vse več ljudi.

Rak v Nemčiji zaseda visoko drugo mesto med vzroki za umrljivost. Seveda pa nam je mnogo vzrokov tudi že poznanih in te si bomo sedaj ogledali.

K znanim vzrokom absolutno šteje genetska predispozicija, ki pa po mojem mnenju sama po sebi nima tako velike vloge, kot jo ima tradicionalni družinski življenjski profil. K temu sodijo: pomanjkanje gibanja, duševni vzroki, onesnaženo okolje in seveda prehrana.

Rakaste celice v telesu nastajajo konstantno. Z njimi imamo neprestano opravka. Toda dobro delujoč imunski sistem jih lahko prepoznava in ovira njihovo rast. Pravzaprav jih takoj prepozna, fagociti jih uničijo in rakastih celic ni več. To je zelo pomembno sporočilo za to,  zakaj potrebujemo zdrav imunski sistem.

Zdrav imunski sistem in sekundarne rastlinske snovi

Tu je treba povedati, da so sekundarne rastlinske snovi sposobne te rakaste celice prepoznati in jih pripraviti do njihove celične smrti, torej uničiti. O teh sekundarnih rastlinskih snoveh sem govorila v svojih številnih video posnetkih. Sekundarne rastlinske snovi – kot že ime pove – se nahajajo le v rastlinah, ne pa v izdelkih živalskega izvora kot so meso, klobase, ribe, kakor tudi ne v jajcih ali mlečnih izdelkih.

Sekundarne rastlinske snovi

Ob tem naj dodam, da je Svetovna zdravstvena organizacija že leta 2015 označila rdeče meso, to je meso prašičev, govedi, ovac in koz, predvsem pa predelano meso v obliki klobas, šunke ali predelanih mesnin, kot rakotvorno. To seveda pomeni, da je treba tovrstna živila čim manj konzumirati.

Različne vrste raka se tako močno razlikujejo po genetski predispoziciji in življenjske navade ljudi so tako različne, da ne obstaja le ena učinkovita metoda za zdravljenje raka.

Toda, zaradi epigenetike, ki je odvisna od življenjskega sloga ljudi, še zlasti prehrane, lahko koristne gene vključimo, neugodne pa izključimo. To je doslej ena od najučinkovitejših možnosti, ki nas zaščiti pred rakastimi obolenji.

Polnovredna rastlinska hrana nudi zaščito pred najpogostejšimi vrstami raka, ki sem jih že prej naštela, torej pred rakom dojk, črevesja, prostate, pljuč, kožnim rakom in rakom materničnega vratu. Toda ta zaščita ni le preventivna, ampak učinkuje tudi v procesu zdravljenja.

 Prehranska priporočila pri zdravljenju raka in preventivni zaščiti pred njim

Jejte:

 • kolikor mogoče veliko jagodičja,
 • vse stročnice,
 • oreščke,
 • semena in polnozrnate izdelke,
 • sojo in izdelke iz soje,
 • sveža zelišča,
 • fermentirano zelenjavo,
 • kurkumo in poper,
 • brokoli in kapusnice,
 • malo ali bolje nobenega mesa,
 • nobenih klobas,
 • nobenih mlečnih izdelkov,
 • nobenih jajc in
 • nobenih rib.

Prevod: Mojca Zelenko

Povezava na Petrin video: https://www.youtube.com/watch?v=U9rkfSfTJMY

Viri k videu:

Key TJ, Appleby PN, Crowe FL et al. (2014): Cancer in British vegetarians: updated analyses of 4998 incident cancers in a cohort of 32,491 meat eaters, 8612 fish eaters, 18,298 vegetarians, and 2246 vegans. Am J 100 (Suppl 1), 378S-385S.

WCRF/AICR (World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research) (2007-2019): Food, nutrition and the prevention of cancer: a global perspective. AICR, Washington DC.

WHO (Weltgesundheitsorganisation) (2018): Red meat and processed meat. IARC Monographs on the evaluation of carcinogenic risks to humans. Volume 114.

Wu K, Spiegelman D, Hou T et al. (2016): Associations between unprocessed red and processed meat, poultry, seafood and egg intake and the risk of prostate cancer: A pooled analysis of 15 prospective cohort studies. Int J Cancer 138 (10), 2368-2382.

Na prispevek: Zdravilne lastnosti grozdja