Zdravilne lastnosti grozdja

Dr. Petra Bracht

Dr. med. Petra Bracht

Grozdje je super živilo, s katerim poskrbimo za svoje zdravje. V našem okolju je pri roki prav sedaj, torej pred in v začetku jeseni in je idealno sredstvo za pripravo imunskega sistema na jesenske deževne dni ter vse daljše noči.

Hipokrat je rekel: »Hrana naj bo zdravilo in zdravilo hrana.«

In prav o tem bom danes govorila.

Že v Antiki in pri starih Egipčanih je bila navada, da se je grozdje prinašalo v goste kot posebej dragoceno darilo, lahko v obliki  vina za moške ali sadje za ženske. Že takrat so vedeli, da ima grozdje izjemno visoko vrednost za zdravje.

Vitamini in balastne snovi

Grozdje namreč vsebuje skoraj vse vitamine, ki jih človek potrebuje, še zlasti velike količine vseh vitaminov skupine B. Grozdje ščiti in krepi naše živčevje, kar je v prihajajočih kratkih dnevih in dolgih nočeh zelo pomembno. Dodatno pa krepi naše možganske sposobnosti.

Poleg tega vsebuje vitamin C, ki izdatno podpira imunski sitem. Imunski sistem bo imel prav v prihajajočih tednih in mesecih ogromno dela.

Tu je še sekundarna rastlinska snov beta karoten, ki je predhodna faza vitamina A in skrbi za zdravo kožo in sluznico in igra osrednjo vlogo pri dobrem vidu.

Poleg tega vsebuje grozdje še veliko mineralnih snovi kot so magnezij, kalij in elementov v sledovih, ki so tudi zelo pomembni pri preprečevanju osteoporoze.

Velika vsebnost balastnih snovi v lupini je koristna za dobro delovanje črevesja in s tem za dobro iztrebljanje. Balastne snovi vežejo nase strupene odpadke in jih pomagajo odstraniti iz telesa.

Polifenoli

Še zlasti v rdečem grozdju so velike količine polifenolov, med njimi antioksidant resveratrol, ki ščiti že grozdje pred glivičnimi okužbami.

Pozor: v človeškem organizmu polifenoli zavirajo vnetne procese in regulirajo presnovo holesterola. Gotovo ste že kdaj slišali, da se resveratrol nahaja tudi v rdečem vinu. Mogoče človeški organizem to učinkovino v rdečem vinu nekoliko bolje sprejme, toda ob tem ne smemo pozabiti na škodljivo delovanje alkohola, ki zastruplja celice. Zaradi tega namesto vina priporočam pitje grozdnega soka.

Obstaja še ena rastlinska sekundarna snov, ki se nahaja v grozdju in ščiti organizem pred vdorom veliko prostih radikalov, ki dandanes zaradi agresivnih snovi iz okolja zastrupljajo telo in dodatno obremenjujejo presnovo odpadkov. To je kvercetin. Poročajo, da ta sekundarna rastlinska snov deluje zoper raka. To sekundarno rastlinsko orožje tudi spodbuja pretočne lastnosti krvi.

Poleg tega se antibakterijski tanini nahajajo le v rdečem sadju. Zaradi tega raje posegam po rdečem sadju ali ga vsaj pogosto vključujem.

V grozdju, zlasti rdečem, se nahaja množica koristnih in našemu organizmu nujno potrebnih snovi:

  • velika količina vitaminov skupine B (ščiti in krepi živčevje in možganske sposobnosti),
  • vitamin C (izdatno podpira imunski sistem),
  • magnezij, kalij in elementi v sledovih (preprečevanje osteoporoze)
  • balastne snovi (razstrupljanje in dobro delovanje črevesja)
  • beta karoten – predhodna faza vitamina A ( za zdravo kožo in sluznico),
  • polifenoli – antioksidanti (zavirajo vnetne procese in regulirajo presnovo holesterola, med njimi zlasti resveratrol predvsem v rdečem grozdju),
  • kvercetin ščiti pred vdorom prostih radikalov
  • tanini v rdečem sadju ščitijo pred bakterijami.

Okrevanje organizma

Grozdje je prava zdravilna kura za okrevanje našega telesa, saj namreč učinkovito razstruplja od jeter do ledvic.

Če želite storiti nekaj dobrega zase, potem enostavno zamenjajte vaš prvi obrok dneva z obrokom sezonskega grozdja.

Bi želeli še malo shujšati?

Če pa želite še malo shujšati, potem si privoščite kratko grozdno in obenem postno kuro, ki naj bo sestavljena le iz grozdja.

Za prvi obrok si pripravite grozdni smuti. Razredčite ga z vodo,  in prosim, jejte ta smuti z žlico. Dobro »prežvečite«, da se ustvari slina. Tako boste aktivirali prebavne encime v ustih, ki bodo obrok pred-prebavili.

Potem se naslednjih 7 ur postite, nakar počasi in z užitkom pojejte recimo 350 g grozdja – 1 velik grozd. 

Nasvet pri nakupu grozdja

Prav sedaj lahko kupujete sveže domače grozdje. Pojdite k stojnicam, ki ponujajo lastne pridelke in po možnosti biološko pridelane in preverjene.

Pozimi so dober nadomestek tudi rozine, ki vsebujejo velike količine magnezija in kalija in so idealno živilo za človeške možgane. To je koristno za šolarje, toda tudi za starejše, za voznike, za ljudi, ki so tik pred izpiti in nujno potrebujejo zdrav sladkor v sadju.

Sedaj mi preostane le še, da  priporočim: Uživajte v svojem zdravilu kot je že pred 2000 leti priporočal Hipokrat.

Prevod in priredba videoposnetka Mojca Zelenko

Grenčine v hrani so za zdravje