Prehlad – 8 stvari, ki bi jih nujno morali vedeti

Dr. med. Petra Bracht

Petra Bracht, dr. med.

8 stvari, ki bi jih morali nujno vedeti pri prehladu

Sedaj je tisti čas, ko ljudje pogosto zbolevajo za prehladom. Po kakih dveh letih premora je pred kratkim ujel tudi mene. Začelo se je s praskanjem v grlu in občutkom telesne šibkosti. Temperatura se je rahlo zvišala in bila sem popolnoma brez volje za kakršnokoli dejavnost.

Gotovo ste že slišali, da prehlad 3 dni prihaja, 3 dni ostaja in 3 dni odhaja.

In tako se s prehladom dogaja večini med nami.

In sedaj 8 stvari, ki bi jih morali nujno vedeti pri prehladu.

1. Zdravila

Seveda mnogi poskušajo poiskati bližnjico tako, da začnejo jemati razna »protiprehladna« zdravila.

Toda, pozor! Ta zdravila ne ozdravijo ničesar, le simptome zatirajo. Zato ne jemljite zdravil, kajti lahko se vam zgodi, da boste zaradi njih hitreje, kot bi vam bilo ljubo, ponovno prehlajeni.

Zdaj ste se gotovo vprašali, zakaj?

Zelo enostavno: zato, ker niste poslušali svojega notranjega zdravnika. Jemanje zdravil je le zatrlo simptome, vzrokov ni pozdravilo, oslabilo pa je vaš imunski sistem.

2.Poslušajte svoje telo

Zato poslušajte svoje telo, kajti imunski sistem, ki dan za dnem čisto po tihem uničuje bolezenske klice, sedaj potrebuje vašo pomoč in podporo. Zaradi tega občutite ta prehladna obolenja in zato je prehlad tudi nekaj pozitivnega. Telo si jemlje to, kar potrebuje, namreč vas, saj vaš notranji zdravnik sedaj tega ne zmore čisto sam.

In, če ga sedaj natančno poslušate in delate to, kar vam dobro dene, boste razumeli, kaj vaš notranji zdravnik oziroma vaša telesna inteligenca pričakuje od vas.

3. Mir in spanje

Omogočite si dovolj miru. Vaš notranji zdravnik prav sedaj potrebuje mir, ker bi se rad osredotočil na proces okrevanja. To je tudi razlog, zakaj toliko več spimo, kadar smo bolni.

Meni se je zgodilo, da sem drugi dan prehlada spala skoraj 14 ur v enem kosu. Saj to za vas gotovo ni nič novega, kajne?

Zato, dobro se naspite!

4. Prehranjevanje

Ob prehladu se zmanjša tudi tek. Še vedno pa velja zmotno prepričanju, da moramo zaradi prehlada jesti, da bi se okrepili. To je napačno! Ob prehladu jesti, da bi spet postali krepki in zdravi?

Je ravno nasprotno. Zmanjšanje teka je način postenja, ki ga sedaj potrebuje telo za zdravljenje. Zato ne trošite energije za prebavne procese. Ta mora biti telesu sedaj na voljo za zdravljenjee. Vprašajte se, ali ste zares lačni. Zato ob prehladu jejte malo. Ko boste ozdraveli, se bo tek sam od sebe vrnil.

5. Ukvarjanje s športom

V času prehlada se ne ukvarjajte z nobenim športom. Ne junačite se in ne mislite, da vam bo šport sedaj koristil, ker je pač sam po sebi koristen. Vprašajte se, ali imam sedaj res voljo za nek trening moči ali za sprehod?  Odgovor je zelo enostaven in ga poznate: ne! Sedaj si želite le sprostitve.

6. Savna

Kaj pa savna? Je koristna ob prehladu? Ne!

Savna je zdrava, kadar smo zdravi. Savnanje sodi med stimulativne terapije. Kadar smo zdravi, nam pomaga trenirati naš imunski sistem. Ko smo oslabljeni, pa telo potrebuje vso moč, da bi spet postalo zdravo in krepko.

7. Delo

Ste mogoče med tistimi, ki mislite, da se bo brez vas v podjetju vse ustavilo? Če ste pritrdili, potem vsaj v dneh prehlada to misel odložite. Kajti, to je povsem napačno stališče. Nenazadnje lahko okužite še kolege, saj imajo morda tudi oni ravno v teh dneh oslabljen imunski sistem. Lahko bodo hitreje zboleli, kot bi se to običajno zgodilo v poletnem času.

Poleg tega seveda ne boste tako učinkoviti. Ravno nasprotno. Z veliko verjetnostjo boste napravili več napak, kot bi jih sicer. Vaši možgani so sedaj zaradi potreb telesnega procesa zdravljenja nastavljeni na stanje mirovanja.

8. Dovolite si biti bolni

Najlepše bi bilo, če bi v času prehlada lahko neka bližnja in vam ljuba oseba malo poskrbela za vas.

Sama sem to vedno prakticirala pri najinih sinovih. Resnično sta smela biti bolna. Nikoli nista dobila tablet zato, da bi lahko šla čim prej v šolo. Bilo je pravzaprav darilo: najina otroka sta spadala med tiste šolarje, ki so zaradi bolezni najmanjkrat izostali od pouka.

Ja, to je naš notranji zdravnik, ta neverjetna telesna inteligenca, ki ima za nalogo, da nas optimalno ozdravi – če mu to dovolimo.

Obdelava video posnetka za prispevek: Mojca Zelenko

Povezava na video: https://www.youtube.com/watch?v=3ArgONRwnxs

Prispevek: Super živilo – kapusnice