Por na buzaro

Za dobro stanje našega mikrobioma in zdrave sklepe lahko poskrbimo z jedjo, ki nam bo poleg zdravja priklicala še prijetne morske spomine.

Saj ne, da bi por ob Jadranu na veliko uporabljali, toda receptura je napravljena po vzoru jedi, ki jih Dalmatinci pripravljajo »na buzaro«.

Beseda buzara prihaja iz splitskega govornega območja in pomeni vrsto omake, katere sestavni del sta nepogrešljiva česen in peteršilj, žlica krušnih drobtin za zgoščanje in vino za okus in žlahtnost jedi.

V Dalmaciji na tak način pripravljajo škampe ali školjke, enkrat »na crveno«, drugič »na belo«. Razlika med njima je le v dodajanju paradižnika: kadar dodajo paradižnik, takrat je to »na crveno« – rdeče.

Mi bomo namesto školjk uporabili por, ki je na naših vrtovih na voljo vse leto. Recept bi po dalmatinskem vzoru lahko poimenovali recimo: »Por v buzari na belo«.

Gre pa za por v omaki, h kateri se odlično prileže polenta.

Sestavine za 1 osebo:

  • 1 večji por
  • 1 rdeča čebula
  • 3-4 stroki česna
  • 1 žlica krušnih drobtin
  • ½ dl suhega belega vina; namesto vina lahko uporabite tudi balzamični kis
  • voda za dolivanje
  • šopek peteršilja,
  • Oljčno olje,
  • Sol, poper
  • Koruzni zdrob za polento

Polenta

Najprej skuhamo polento, jo pokrijemo s pokrovko in pustimo počivati v topli kuhinji vsaj pol ure oziroma toliko časa, da pripravimo por v omaki. Tako bomo polento lažje zvrnili na krožnik, če želimo obliko hlebca in jo bomo mogli razrezati na lepe kose. Če ne, pa lahko polento iz lonca zajemamo tudi z žlico in naložimo na krožnik.

Por v omaki

Por po dolgem prerežemo. Če je zelo debel, vzdolžno prerežemo še enkrat. Narežemo ga na približno 2 cm koščke.

Na oljčnem olju popražimo sesekljano čebulo, da postane steklasta, ne pa rjava. Nanjo dodamo najprej zelene dele pora, pomešamo in dolijemo malo vode in pokrijemo, da se duši. Čez minuto ali dve dodamo še bele dele pora, ki so bolj nežni.

Por mora ostati ves čas vlažen, da se ne izsuši ali prižge, zato po potrebi in po malem dolivamo vodo.

Ko se že malo zmehča, morda po 10 minutah, dodamo še sesekljan česen, drobtine in vino ali balzamični kis.

Premešamo in po potrebi dodamo še malo vode, da se drobtine napnejo in začne nastajati rahlo kremasta omaka. Sedaj lahko posolimo in popramo. Kuhljamo še kako minuto, da izpari alkohol iz vina in odstavimo z ognja.

Skupen čas kuhanja porove omake naj ne presega 20 minut.

Por na buzaro

Ob serviranju jed izdatno potresemo s svežim peteršiljem in po polenti lahko polijemo še malo deviškega oljčnega olja.

Polento zvrnemo iz lonca na pladenj. Če ne gre takoj, potem z nožem zarežemo po obodu in hlebček tako odlepimo od lonca.

Odrežemo kos polente in jo skupaj s porom v omaki serviramo. Vse skupaj potresemo s svežim peteršiljem in po polenti polijemo še malo dobrega oljčnega olja.

Ali vidite, kako malo je potrebno, da iz običajnega pora naredimo žlahtno jed?

Avtorica: Mojca Zelenko

Antiartrozni smuti