Pečen koromač s kurkuminim rižem

Sestavine za 2 osebi

  • 1 velik ali 2 manjša koromača
  • 1 rdeča paprika*
  • 2-3 stroke česna
  • Oljčno olje
  • 1 ČŽ sojine omake**
  • 1 skodelica riža
  • 1,5 – 2 skodelici vode ali zelenjavne jušne osnove, odvisno od vrste riža
  • 1 JŽ kurkume
  • ½ ČŽ popra
  • Nekaj vejic svežega peteršilja

Postopek

Najprej riž

Najprej v ponvi na oljčnem olju rahlo prepraži kurkumo in poper. Dodaj suh riž in še tega malo popraži. Nato zalij z vodo ali jušno osnovo, posoli, premešaj in na srednji temperaturi kuhljaj 15 – 20 minut, da povre večina vode. Nato odstavi z ognja, da riž počiva in se do konca napne.

Sedaj se loti priprave koromača.

Papriko nareži na tanke rezine in jo popeci. S široko stranjo noža stisni česen ob desko in ga dodaj v ponev k papriki.

Na tanke in enakomerne rezine nareži koromač in ga dodaj popečeni papriki. Premešaj, pokrij in naj se duši približno 20 minut. Po potrebi dolij malo vode. Jed še posoli in po želji popopraj.

Ob serviranju potresi s sesekljanim peteršiljem.

Namig: Poskusi nastrgati na jed malo pomarančne (bio) lupine. Okus te lahko prijetno preseneti.

*Pečen ali dušen koromač je okusen že sam po sebi. Papriko sem dodala predvsem zaradi barvitosti. No, pa tudi nekaj svojega okusa doda.

** Sojina omaka doda jedi nekaj karakterja. Toda, varčno z njo, da ne prekrije nežnega okusa koromača

 

Zimska antiartrozna solata