Piše: dr.med. Petra Bracht

Ste se kdaj vprašali, zakaj kadilci običajno nimajo težav s prekomerno telesno težo? In zakaj mnogi ljudje nočejo prenehati kaditi, čeprav je to ena najslabših stvari, ki jih moški ali ženska lahko počneta svojemu telesu?

Bojijo se pridobiti na teži, potem ko prenehajo kaditi. Dejansko se lahko zgodi, da po prenehanju s kajenjem pridobijo v povprečju šest do deset kilogramov v kratkem času. Toda, kako pride do tega?

Kaj je tisto, kar stori nikotin v vašem telesu?

Nikotin zavira apetit, sočasno pa stimulira presnovo z encimom AMPK (Adenozin Monofosfat-aktivirana Protein Kinaza – regulator maščobe), ki aktivira presnovo in povzroča izgorevanje maščob.

Raziskovalci verjamejo, da je ta encim eno najpomembnejših biokemičnih odkritij v zadnjih nekaj desetletjih, saj encim AMPK povzroči preklop iz shranjevanja maščob na kurjenje le-teh.

Poleg tega ta encim aktivira procese pomlajevanja in regeneracije, še posebej, kadar smo v fazi stradanja, na primer med vsakodnevnim intervalnim postom ali z vadbo.

Naj povzamem: kadar gre za tvorbo encima AMPK, ima nikotin dve različni funkciji v telesu, prevsem v možganih. Po eni strani nikotin poveča proizvodnjo AMPK v telesu, torej kurjenje maščob, po drugi strani pa hkrati zmanjša signal lakote, ki se sproža v možganih. Ta dvojni učinek pojasnjuje, zakaj se kadilci redko soočajo s preveliko telesno težo.

Ali bi morali sedaj začeti kaditi, da bi imeli koristi od učinkov nikotina?

Nikakor ne! Za kajenje z vidika zdravja velja absoluten Ne!

Zelenjava z nikotinom

Zaupala vam bom skrivnost hujšanja, s katero boste lahko brez kajenja uporabljali prednosti nikotina. Poleg tobaka obstajajo tudi druge rastline, ki vsebujejo nikotin. Na primer paprika, jajčevci, paradižnik, krompir, čili, goji jagode in rdeča paprika. Vsa ta zelenjava vsebuje nikotin v zadostnih količinah, da sproži te učinke.

S svojim nikotinom povečajo proizvodnjo encima AMPK v telesu, to je izgorevanje maščob. Po drugi strani pa tudi zmanjšajo signal lakote, ki nastaja v možganih.

Redno uživanje navedenih rastlin vam bo v telesu omogočilo izkoristiti enak mehanizem, ki ga sproži kajenje. Je pa količina nikotina precej manjša in fizična odvisnost ostaja v »zdravem okvirju«. In, če bomo postali malo odvisni od zdravih rastlin … to nas pa ne bo ravno motilo, kajne?!

Ali je možno shujšati z “light” izdelki?