Koleraba s krompirjem
To je star recept po izvoru z Dolenjske. Moja tašča je to jed poznala pod imenom kropec. Enostavno skuhaš na kose narezan krompir in kolerabo ter na koncu zabeliš z ocvirki. Poješ z žlico skupaj z vodo oziroma juho, v kateri se je kuhalo.
Ta recept za samostojen obrok sem obogatila z dodajanjem drugih korenovk, ocvirke pa zamenjala s praženo čebulo. Tako sem odstranila nepotrebno preobremenitev z živalsko maščobo, jed pa je postala polnovredna, a pri tem ohranila karakter izvirnega recepta.
Sestavine za 2 osebi
- 1 koleraba
- 1 enako velik krompir
- 1 korenček
- 1 del peteršiljeve korenine
- 1 čebula, po možnosti rdeča
- 1 strok česna
- Peteršilj
- maščoba za praženje čebule
- sol, poper po želji
Priprava
Na kose narezano kolerabo, krompir, korenček in peteršiljevo korenino daš kuhat v toliko vode, da ravno pokrije zelenjavo. Posoliš.
Medtem na oljčnem olju prepražiš čebulo. Tik pred zaključkom dodaš še stisnjen česen in malo posoliš. Sesekljaš peteršilj.
Ko je zelenjava kuhana, jo serviraš na krožnike in zabeliš s praženo čebulo ter potreseš s svežim peteršiljem.
Če pa želiš nekaj kulinarično bolj sofisticiranega, potem pa enostavno vzameš palični mešalnik in zelenjavo zmiksaš. Po potrebi dodaš še vodo in tako ustvariš okusno kremno juho.
Okrasiš z bučnimi semeni in peteršiljem.
Iz preprostega (a polnovrednega) samostojnega obroka za dve osebi smo dobili elegantno predjed za štiri osebe.
Leave A Comment