Kolagen kot ubijalec gub – vroča tema

Dr. med. Petra Bracht

Dr. Petra Bracht

Kolagen je zadnje čase zelo vroča tema. Poleg tega, da naj bi izdelki s kolagenom pomagali učvrstiti sklepe, je nadvse zaželjen tudi kot ubijalec gub. Na trg dnevno prihajajo vedno novi in obetov polni izdelki s kolagenom.

Kaj je torej to domnevno čudežno sredstvo kolagen, ki odstranjuje gube?

Kolagen je beljakovina, tista beljakovina, ki je v telesu najbolj prisotna, saj predstavlja nekaj več kot 30%. Označen je kot strukturna beljakovina, saj se nahaja povsod tam, kjer so tkiva izpostavljena visokim obremenitvam: v kitah, vezeh, v sklepnih ovojnicah, hrustancu, fasciji, med mišicami, živci, organi, koži, nohtih in kosteh; prav tako v krvnih žilah, v očeh. Zdaj že razumete, da se kolagen nahaja povsod v telesu.

Kolagen iz živalskih odpadkov

Kaj pravzaprav pomeni kolagen oziroma, kakšen je izvor besede?

Beseda prihaja iz grščine in najboljši prevod zanjo je lepilo. Kolagen je najti le pri živalih in pri ljudeh. Pridobivajo ga iz prašičev, govedi in ovac zlasti iz kože, kosti in drugih odpadkov. Vsled tega je tudi kakovost zelo različna. Vedeti morate, da je ves kolagen, ki ga dobite na trgu, narejen iz živalskih tkiv.

V kozmetičnih izdelkih pa se že dobijo veganske različice, ki ga pridobivajo po biotehnološkem postopku iz koruze, soje in pšenice s pomočjo mikroorganizmov kot so bakterije in kvasovke.

Če bo ta različica kot prašek za uživanje kmalu na voljo, tega ne vem. Mogoče že obstaja, ampak o tem še nisem prepričana.

Toda, ob uživanju obstoječih izdelkov iz živalskih tkiv se postavlja vprašanje, ali res moramo uživati tega iz odpadkov živali.

Recimo tudi, da imate zadržke ob preizkušanju kolagena za odstranjevanje gub, ki je živalskega izvora.

Druga možnost za ustvarjanje kolagena – rastlinska prehrana

Za več kolagena obstaja še druga možnost in tu postane zanimivo. Razumeli ste, da je kolagen eden glavnih gradnikov našega telesa. Zaradi tega je samo po sebi razumljivo, da lahko mi te beljakovinske molekule ustvarjamo sami. Za to potrebujemo natančno tista hranila, ki jih naše telo uporablja za izgradnjo kolagena in ta hranila dobimo čisto preprosto iz rastlin. Potrebno je le vedeti, kako.

Kolagen sestavljajo tri aminokisline: glicin, lizin in prolin. K temu je treba dodati še ustrezne encime.

Glicin je aminokislina, ki se v velikih količinah nahaja v zrnju, v bučnih in v sončničnih semenih, oreških in soji.

Lizin najdemo v stročnicah: v leči, grahu, čičeriki, fižolu, soji, v tempehu in v zemeljskih oreških. Zemeljski oreški (arašidi) v resnici niso oreški, ampak spadajo med stročnice.

Prolin najdemo v zelenih špargljih in beluših (beljeni šparglji), v šampinjonih, prav tako pa tudi v čičeriki in arašidih. Poleg tega z ustreznimi encimi nastaja tudi še iz ene druge aminokisline, to je iz glutaminske kisline.

Telo ima na voljo ogromno možnosti za proizvodnjo gradnikov, iz katerih lahko ustvarja kolagen. Le vedeti moramo, kako.

Poleg aminokislin sodelujejo še druga mikrohranila

In tako pridemo do nadaljnjega mikrohranila, ki je sodelujoč faktor pri ustvarjanju določenih encimov. To je vitamin C. Jesti je treba veliko vitaminsko bogatih rastlin. Vitamin C se nahaja v papriki, v različnih citrusih, mangu, papaji, v jagodičju, jabolkih, hruškah in pozimi zlasti v kapusnicah. Seveda se nahaja tudi v vsej drugi zelenjavi in divjih zeliščih.

Da bi se kolagen dobro povezal, potrebuje še dva minerala oziroma t.i. elementa v sledovih, to sta cink in baker.

Pri pretežno rastlinski prehrani za baker sploh ni problema. Nahaja se v kakavu, sezamu, indijskih oreških, v temni čokoladi, se pravi v kakavovih zrnih, leči, v polnozrnatih žitih in drugje.

Dovolj cinka pa dobimo, če uživamo lanena in sezamova semena, mak, mandlje, indijske oreške, tofu, tempeh, chia semena, ter konopljina in lanena semena.

Vsa ta živila bi bilo potrebno vključiti v svojo prehrano. Zadnja tri semena: chia semena ter konopljina in lanena semena so dodatno zelo bogata z Omega 3 maščobnimi kislinami, ki so soodgovorne za dober kolagen.

Ima smisel zagnati telesno proizvodnjo lastnega kolagena in ob tem imeti dober občutek, kajne?

Tako natančno veste, kaj ste dali v telo in iz česa se je vaš kolagen ustvaril.

Prevod in obdelava za prispevek Mojca Zelenko

Super živilo – kapusnice

Sodelujoči pri ustvarjanju kolagena so:

  • aminokisline glicin, lizin, prolin,
  • glutaminska kislina,
  • vitamin C,
  • cink in baker,
  • Omega 3 maščobne kisline.

Vse ta hranila najdemo v zadostni meri v rastlinah.