Kako se hrustanec obnavlja

Tudi prekomerno obrabljeni hrustanec se lahko regenerira

Ja, prav ste prebrali. Tudi prekomerno izrabljeni hrustanec se lahko obnovi, kadar mu omogočimo ustrezne pogoje za to. Trditev, ki je sicer v nasprotju z še vedno uveljavljenim splošnim mnenjem, četudi zanjo že dolgo obstajajo tudi znanstveni dokazi.

Pri Artrosani poznamo dva vira, ki potrjujeta in dokazujeta zgornjo trditev.

Prvi je rezultat več kot trideset-letnih izkušenj tandema Liebscher&Bracht, ki je s svojimi raziskavami pri zdravljenju obolelih sklepov in bolečin razvil metodo, ki omogoča ponovno regeneracijo že obrabljenega hrustanca brez operacij in zdravil.

Drugi pa je rezultat pilotne študije nizozemske univerze – torej tudi uradno znanstveno podprt dokaz.

Najprej si natančneje oglejmo rezultate te raziskave.

Kaj so odkrili  Nizozemci?

Leta 2011 je skupina znanstvenikov univerze v Utrechtu pod vodstvom dr. Mastbergna za svojo pilotno študijo izbrala skupino 20 pacientov, mlajših od 60 let, ki so vsi imeli obrabljen hrustanec kolena v 4. stadiju, obenem pa hude bolečine. To je pomenilo, da so imeli v kolenskem sklepu le še po nekaj ostankov hrustanca.

Napravili so poseben operativni poseg. V nogo so jim vstavili dve palici in ju z vijaki pritrdili v stegnenico in golenico – glej sliko. S tem so razmaknili sklepno špranjo ali zev kolena na 0,5 cm.

Nizozemska raziskava

Kako se hrustanec obnavlja

Spreminjanje strukture tkiva pri artrozi kolena z uporabo distrakcije sklepov.
Univerza Utrecht, enoletna pilotna študija ekipe pod vodstvom dr. Mastbergen SC, Anali revmatoloških bolezni 2011

Pacienti so lahko s tem okvirjem spet hodili ali tekli. In tudi bolečine v kolenu so takoj izginile. Okvirje so nosili 8 tednov. V tem času so raziskovalci opazili, da je hrustanec že začel ponovno prekrivati notranjost sklepa.

Po enem letu so rezultate poskusa predstavili na kongresu ortopedov. Takrat jih kolegi sploh niso vzeli resno; celo norčevali so se iz skupine raziskovalcev.

Po končanem poskusu so sodelujoči v študiji nadaljevali s svojim dotedanjim običajnim življenjem.

Čez 5 let so jim ponovno izmerili debelino hrustanca v kolenskem sklepu. Izkazalo se je, da na novo zrasli hrustanec pri njih še vedno obstaja, le da se je spet nekoliko stanjšal.  Sedaj je tudi ostala stroka začela rezultate jemati bolj resno in ponekod že izvajajo posamezne raziskave v smer samo-regeneracije hrustanca.

Ali se lahko hrustanec obnovi tudi brez tovrstnih operacij?

Odgovor je: DA.

V žarišču raziskave je bilo vprašanje, ali je možno, da se že degenerirani hrustanec lahko spet začne obnavljati. In ponovno rast že poškodovanega hrustanca je ta raziskava v popolnosti dokazala.

Omeniti je potrebno, da v tej študiji pacienti niso, niti v času raziskave niti kasneje, spreminjali svojega siceršnjega življenjskega sloga. Hrustanec je začel rasti zgolj na osnovi dejstva, da so razširili sklepno špranjo. Bolečina je izginila in ljudje so ponovno zaživeli (kolikor je bilo navzlic okvirju mogoče) svoje običajno življenje.

Operacij v slogu te raziskave zaenkrat ne razvijajo in ne izvajajo. Kajti, vedeti je treba, da tovrstni okvir prinaša s seboj tudi neprijetne stranske učinke, kot na primer vnetje na mestu vijakov, s katerimi se pritrdi na kost. Po drugi strani pa najbrž tudi ne bi bilo preveč privlačno hoditi okoli s takim okvirjem na nogi.

Ta raziskava je pokazala še na eno pomembno stvar: ko so pacientom sneli okvirje in so ti nadaljevali svoje dotedanje običajno življenje, se je novozrasli hrustanec sčasoma spet pričel obrabljati preko mere. Udeleženci raziskave so namreč po poskusu nadaljevali svoje življenje na isti in prav tisti način, ki jih je pripeljal v artrozo.

Točen odgovor na vprašanje “Ali se lahko hrustanec obnovi brez tovrstnih operacij” je torej DA, a mu moramo omogočiti ustrezne pogoje za rast. Kajti, ko so pacientom odstranili okvirje, ki so držali sklepno špranjo razprto, se je ta postopoma spet začela vračati v položaj pred poskusom; spet je postajala ožja in hrustanci so se postopoma spet začeli mehansko drgniti med seboj.

Kateri so ustrezni pogoji za ponovno regeneracijo hrustanca?

V prispevku  Kako deluje zdrav sklep  so opisani pogoji, v katerih deluje sklep, da ne pride do prekomerne obrabe. Tukaj pa na kratko v osnovnih črtah:

  1. uporaba različnih kotov sklepa, da se bo lahko hrustanec spet izmenično stiskal in sproščal po vsej svoji površini, se tako hranil in mazal sklep.
  2. prožno mišično in vezivno (fascijalno) tkivo, ki ne bo več zatezalo okoli sklepa in ga vleklo skupaj, da bo tako dovolj prostora za sklepno tekočino s hranili in se hrustanci ne bodo mehansko drgnili drug ob drugega.
  3. Normalna presnova – odvajanje celičnih odpadkov in toksinov ter razpoložljivost ustreznih hranil v telesu.

Kako to doseči, pa nas uči metoda Liebscher & Bracht.

Nadvse osrečujoča je namreč možnost, da se ni treba podvreči operativnim posegom, kakor so jih v svoji študiji opravili na univerzi v Utrechtu, temveč lahko isti rezultat dosežemo po naravni metodi in celo oziroma predvsem mi sami. Lahko dosežemo ponovno rast že obrabljenega hrustanca in lahko se trajno rešimo bolečin.

Z metodo Liebscher&Bracht se lahko artroza ozdravi v več kot 90% primerov. To trditev podpirajo statistični podatki, ki jih pri Liebscher&Bracht skrbno beležijo pri zdravljenju pacientov.

Če uničenje še ni doseglo skrajne mere, se lahko sklep regenerira v 6 do 18 mesecih. Pogoji za to so redna vadba, fascijalna masaža in optimirana prehrana.

Kaj dosežemo z metodo L&B konkretno po točkah:

  1. Z L&B usmerjenimi razteznimi vajami bomo uporabljali prav tiste sklepne kote, ki smo jih doslej zanemarjali.
  2. Sočasno bomo z vajami raztezali tudi skrajšano mišično in vezivno tkivo. Pri tem ima enako pomembno nalogo fascijalna masaža, ki tkiva z valjanjem mehča, obenem pa
  3. (p)oživlja zastalo presnovo v globinah na težko dostopnih mestih in pomaga odvajati presnovne odpadke in toksine iz telesa.

Kako se lotiti samozdravljenja pri obolelih sklepih, je izčrpno pojasnjeno in prikazano v knjigi Laž o artrozi TU.

Prehrana zoper bolečine in artrozo