Kako pospešiti presnovo

Piše: Petra Bracht, dr. med.

Postenje

Pospešena presnova bo pomnožila učinkovitost postenja

Večkrat sem že pisala o presnovnih učinkih, ki se pojavijo po 12 urah intervalnega posta 1*. Predvsem gre za popravljalne mehanizme, ki odstranjujejo po telesu doložene odpadke, reciklirajo, popravljajo celice vse do njihove genetske osnove in delujejo na degenerirane in rakave celice tako, da le-te postanejo neškodljive.

Postenje je lahko včasih tako učinkovito, da pozdravi bolezen in regenerira telo.

Ljudje smo že genetsko tako programirani, da telo čas v obdobju pomanjkanje hrane kar najbolje izkoristi.

Zaradi tega so naturopati in religije programirali postna obdobja kar v letni koledar. V času lakote se je moralo dnevno življenje nadaljevati. Ni bilo možno počivati ali vzeti dopusta. To pomeni, da je bilo treba opraviti nujne stvari in morda celo oditi na daljše potovanje.

Pomembno je vedeti, da naše telo aktivira presnovo, torej odstranjevanje odpadkov in dobavo svežih hranilnih snovi in gradnikov, skoraj izključno s krčenjem in sproščanjem mišic. Vsled tega je polna telesna aktivnost ravno v času posta genetsko predvidena in zaradi tega tudi neobhodno potrebna.

Sodobni postni pohodi in spremljevalni programi upoštevajo ta kontekst.

Vadba

Pogosto sem že pisala o učinkih specialno razvitih Liebscher & Bracht vaj. Cilj te vadbe je raztopiti oziroma razrahljati zožitve v mišicah in fasciji, ki so zaradi sodobnega načina življenja nastajale tekom let in desetletij skoraj pri vseh ljudeh. Zaradi neuporabe vseh genetsko predvidenih sklepnih kotov so se te ožine večale in v pravem pomenu besede postale neprehodne.

Na teh mestih se fascija dobesedno spolsti in mišice postanejo trajno zakrčene.

Rezultat tega je vse bolj omejena gibljivost in nastajanje bolečin. Presnova se v teh območjih drastično zaustavi. Odpadki mašijo tkiva in hranila tudi pri intervalnem postu težko dosežejo celice.

Šele, ko združite post s posebnimi vadbenimi tehnikami za raztapljanje oziroma rahljanje teh ožin in za prečrpavanje krvi skozi kapilarni sistem, lahko začnejo v celoti potekati zdravilni procesi, ki jih sproži telo.

Za ta namen smo razvili 14-dnevni vadbeni program z dvanajstimi vajami, ki je prikazan v moji knjigi Intervalni post 2*.

Takoj sedaj pa lahko poskusite eno izmed vaj:

Lezite na trebuh in v tem položaju pokrčite desno nogo in jo s pomočjo rok ali brisače povlecite  čimbolj k zadnjici. Sedaj napnite nogo v nasprotno smer, kakor da bi jo želeli iztegniti, a tega v resnici ne storite. Napnete le mišice za izteg, noga pa ostane v istem položaju. To nasprotno napenjanje zadržite nekaj sekund, nato popustite in ponovno povlecite nogo še malo bolj k zadnjici. To napravite po 20 krat. Nato isto ponovite še z levo nogo. Pozor: izvedbo, hitrost in število ponovitev prilagodite svojim zmožnostim.

To je bila le ena izmed vaj za raztezanje ožin v telesu.

Kako pospešiti presnovo

Ena izmed vaj iz progama za rahljanje ali topljenje “ožin” v telesu.

Po štiri vaje iz programa na dan bodo poskrbele za to, da se bo učinek intervalnega posta pomnožil v vsakem kotičku vašega telesa.

1* Intervalni post (tudi prekinitveni ali delni post) poteka tako, da svoje prehransko okno zmanjšate na 8 ur. To pomeni, da vse dnevne obroke pojeste v roku 8 ur, ostalih 16 ur pa ne zaužijete ničesar razen vode. Po 12 urah brez hrane se v telesu sproži naravni popravljalni in obnovitveni mehanizem. Intervalni post ni mišljen kot začasen, ampak naj bi postal način življenja.

2* Knjiga Intervalni post je prevedena v slovenščino in se jo dobi pri Mladinski knjigi.

10 minutna jutranja rutina za boljšo gibljivost