Hren – trije recepti za okusne jedi

Mojca Zelenko Liebscher & Bracht

Mojca Zelenko

Na vse pretege radi hvalimo ingver in njegove zdravilne lastnosti ob tem pa pozabljamo, da nam pred nosom raste rastlina z istimi zdravilnimi lastnostmi kot veljajo za ingver.

Ta čudodelna rastlina je naš domači hren.

Tukaj bom le na kratko omenila nekaj koristi, ki jih lahko dobimo od hrena za naše zdravje.

Hren pomaga pri:

  • težavah z dihanjem in zamašenem nosu,
  • zniževanju previsokega krvnega tlaka,
  • boljši prebavi,
  • razstrupljanju telesa,
  • Znano je njegovo protibakterijsko delovanje

Marsikdo pozna hren le kot dodatek k velikonočni šunki. Da pa ne bo ostalo le pri tem, so tu trije recepti, kjer je hren enakovreden sestavni del jedilnika.

Če vam ostrina hrena ne prija, predlagam, da ga pred kuhanjem malo prezračite (pustite nekaj časa nastrganega in razgrnjenega na leseni deski. Seveda bo tudi s kuhanjem izgubil nekaj ostrine, a hkrati tudi vitamine in druge mineralne snovi, zato ne pretiravajte s predolgotrajnim kuhanjem in visoko temperaturo. Jedi le rahlo kuhljajte.

Kruhov ali žemljev hren

(na naslovnici)

Jed prihaja z naše Koroške. Korošci in drugi jed pripravljajo na več načinov, a večina s starim belim kruhom ali žemljami, zalitimi z govejo juho kot prilogo h govedini in praženemu krompirju.

Sledeči recept je sestavljen zgolj iz rastlin.

Sestavine

  • posušen star kruh, bel ali črn (seveda bi bilo najbolje uporabljati polnozrnatega),
  • korenina hrena oz. 1 -2 jedilni žlici nastrganega na osebo,
  • čista (precejena) zelenjavna juha ali zavretek iz domače ali kupljene zelenjavne jušne kocke,
  • žlica jabolčnega kisa, lahko tudi več po okusu

Postopek

Posušen kruh razdrobite na manjše kose. Dajte ga v lonec in prelijte z vročo juho. Počakajte, da se dobro prepoji. Po potrebi juho dolijte ali odlijte.

Ko se je kruh prepojil do željene teksture, vmešajte nastrgan hren in dodajte žlico kisa. Na blagem ognju kuhljajte kakih 15 minut.

Kruhovemu hrenu lahko dodate še poper in eksperimentirate z drugimi začimbami oziroma zelišči. Tudi gostota je odvisna od vaših želja: lahko je tekoča omaka za žlico, lahko pa gosta jed za vilice.

Kruhov hren lahko kombinirate tradicionalno s praženim krompirjem, preizkusite pa tudi naslednje kombinacije:

  • s kuhanimi stročnicami, recimo s kuhanim fižolom, lečo ali čičeriko.
  • z dušenim ohrovtov ali rdečim zeljem,
  • s čežano oziroma jabolčno omako,
  • kot samostojna jed s skledo sveže solate.

Krompirjev pire s hrenom

 Sestavine:

  • krompir,
  • nastrgana korenina hrena 1 – 2 JŽ na osebo,
  • sol,
  • poper,
  • muškatni orešek,

Skuhajte krompir v kosih za pire. Odlijte odvečno vodo v lonček. V krompir vmešajte nastrgan hren, sol, muškatni orešek ter dobro pretlačite. Za redčenje dolivajte vodo od kuhanja. Če pa želite maščobe, dodajte rastlinsko smetano ali malo oljčnega olja.

Rdeča pesa s hrenom

Rdeča pesa s hrenom kot solata

Rdeča pesa s hrenom

Sestavine

  • 0,5 kg rdeče pese,
  • 3 JŽ nastrganega hrena,
  • pol skodelice jabolčnega kisa,
  • nekaj vode po potrebi,
  • JŽ kumine (lahko je tudi mleta),
  • JŽ sladkorja.

Priprava

Skuhajte peso in jo narežite na trakove, kockice ali tanke rezine. Potresite s kumino. Z nekaj vode zavrite sladkor, sol in kis in z marinado prelijte peso. Premešajte in shranite za nekaj ur na hladno, da se okusi prepojijo. Pred serviranjem pa posujte s sveže nastrganim hrenom in premešajte.

Lahko pa odprete tudi kozarec vložene rdeče pese, servirate v skledo in posujete s sveže nastrganim hrenom.

Sama rada dodajam sveže nastrgan hren vsem vrstam solat. Prija mi tudi na testeninah s paradižnikovo omako in na popečeni polenti.

Popečena polenta s hrenom

Popečena polenta s hrenom z listi čemaža

Ideje za pripravo kapusnic