Grozdna marmelada

Odkar sem izvedela, kaj vse koristnega se za moje zdravje in dobro počutje nahaja v grozdju, sem postala prava navdušenka nad tem sadjem.

In, še najbolj mi je k srcu priraslo kar grozdje na domačih brajdah, saj tega ljudje praviloma ne obdelujejo s kemičnimi pripravki. Rastlina pa zato razvija svoj naravni obrambni mehanizem in posledično vsebuje mnoge koristne snovi tudi za podporo čleveškemu imunskegmu sistemu.

Grozdje za zdravje

V grozdju, zlasti rdečem, se nahaja množica koristnih in našemu organizmu nujno potrebnih snovi:

  • velika količina vitaminov skupine B (ščiti in krepi živčevje in možganske sposobnosti),
  • vitamin C (izdatno podpira imunski sistem),
  • magnezij, kalij in elementi v sledovih (preprečevanje osteoporoze)
  • balastne snovi (razstrupljanje in dobro delovanje črevesja)
  • beta karoten – predhodna faza vitamina A ( za zdravo kožo in sluznico),
  • polifenoli – antioksidanti (zavirajo vnetne procese in regulirajo presnovo holesterola, med njimi zlasti resveratrol predvsem v rdečem grozdju),
  • kvercetin ščiti pred vdorom prostih radikalov
  • tanini v rdečem sadju ščitijo pred bakterijami.

Torej, imela sem priložnost natrgati grozdje na eni taki domači brajdi. Spomnila sem se, da smo nekoč doma ob trgatvah narezali nekaj grozdja z vejami vred in ga obesili v klet, da smo ga lahko jedli še dolgo po trgatvi.

To sem tokrat storila tudi sama. Toda glede na sodobne stanovanjske razmere sem ga lahko obesila le na balkon kar na vrv za sušenje perila – naslovna slika. Sedaj ga “trgam” sproti in po potrebi in v trenutku pisanja tega teksta visi na balkonu že dobra dva tedna. Sem in tja  pride v goste kaka osa ali čebela.

Računam, da ga bom obirala še kak mesec.

Za zimske mesece pa sem skuhala kar marmelado. Pri tem sem upoštevala, da je grozdje zrelo in dovolj sladko, zato ne bom dodajala sladkorja. Razmišljala sem o zgoščanju, vendar industrijskih pripravkov za ta namen nikoli ne uporabljam. Nekje sem dobila idejo o datljih in tako jih vsebuje tudi ta preprosti recept.

Recept

Sestavine: 5 litrov grozdnih jagod + 200 gramov izkoščičenih datljev.

Datlje sem malo narezala in jih skupaj z grozdjem dala kuhat. Po približno uri in pol sem s paličnim mešalnikom homogenizirala maso. Ja, zmlela sem jo z grozdnimi peškami vred, saj tudi te vsebujejo koristne snovi.

Nato sem maso porazdelila v manjše kozarce, jih zaprla in jih za trenutek obrnila na pokrovček, da se iztisne zrak. Pri sem tudi pokaže, če je morda kateri od kozarcev preslabo zaprt. Nato sem jih zložila v pečico pasterizirat. Temperaturo sem nastavila kar na 100%, saj gre za kuhan pripravek. Po 1 uri sem pečico ugasnila in pustila do naslednjega dne, da se kozarci počasi ohladijo.

Grozdje vitamini Artrosana Tako preprosto je.

 

Prihaja čas kislega zelja na naše jedilnike. In, ko smo že ravno pri grozdju: ta recept vsebuje tudi rozine.

Kislo zelje z jabolkom in semeni