Česnovi cvetni poganjki – peski kot glavna jed

Mogoče si težko predstavljate, da je lahko česen glavna jed. Pa vendar je to možno in izvedeli boste, kako pripraviti odlično kosilo iz cvetnih poganjkov česna.

Seveda gre v tem primeru za sorto česna, ki daje dva pridelka in je avtohton v slovenski Istri: česnove poganjke oziroma cvetne nastavke in česen v strokih.

Sedaj v maju obirajo, pravzaprav pulijo cvetne nastavke iz česna, da se bo le-ta lahko odebelil. Te poganjke domačini imenujejo peski (izg. kot pes s polglasnikom) ali tudi paski. Peski so kulinarično izjemno zanimivi in na trgu dosegajo enako ceno, kot šparglji.

Aroma surovih peskov je precej blažja od česna v stroku; kuhani pa ostrino povsem izgubijo.

Uporabnost je izjemno široka. Lahko jih uporabljate na isti način kot česen: surove narežete na solate, lahko jih dodajate vsem vrstam juh. Lahko kuhate enolončnice s peski, kot glavno sestavino in lahko jih vlagate v kis. Iz njih lahko delate namaze.

Peske lahko v kuhinji pripravljate na enak način, kot stročji fižol. Tu sta dve preprosti in veganski ideji iz praktično istih sestavin: ena topla in ena hladna.

Topli peski, zabeljeni s praženo čebulo

Česnovi poganjki - peski, topli

Sestavine

  • večja količina česnovih poganjkov – peskov
  • 1 rdeča čebula*
  • Sol, poper
  • Oljčno olje

Peskom odstranite cvetne nastavke (povsem svežim peskom ni treba, ker so cvetni nastavki še dovolj mehki). Nato jih narežete na 6 – 8 cm kose in date kuhat v slan krop. Ker so peski užitni tudi presni, naj vrejo največ 10 minut, le toliko, da se malo zmehčajo in izgubijo ostrino.

Medtem na nekaj olja prepražite čebulo in je rahlo posolite.

Peske odcedite, vendar nikakor ne zavrzite vode, v kateri so se kuhali. Uporabite jo za juhe ali omake ali jo enostavno spijete.

Odcejene peske servirajte v skledo ali na krožnike in zabelite s hladnim oljčnim oljem in prepraženo čebulo. Poleg pojejte še skledo katerekoli solate.

Hladni kuhani peski kot samostojen solatni krožnik

Hladni kuhani peski v solati

Sestavine

  • Ustrezna količina peskov,
  • 1 rdeča čebula
  • Oljčno ali bučno ali katerokoli visoko kakovostno olje
  • Peteršilj

Ohlajene kuhane peske (lahko so ostali od prejšnjega dne) zabelimo z izbranim oljem in začinimo s sesekljano čebulo ter potresemo s svežim peteršiljem. Peteršilj je dobrodošel sopotnik surovi čebuli zaradi dodane arome, obenem pa rahlo nevtralizira pekoč občutek v ustih; njegove koristnosti za zdravje pa na tem mestu ne bom posebej omenjala.

To je to. Preprosto, kajne? In zdravo in antiartrozno, pa še hitro pripravljeno.

*Rdeča čebula je na eni strani za barvni kontrast k svetlo zelenim poganjkom, na drugi strani pa ima tudi bolj izrazito aromo v primerjavi z belo čebulo.

Skuhala in napisala: Mojca Zelenko

Ajdova kaša z blitvo in čemažem