Ajdova kaša z blitvo in čemažem – antiartrozni recept

Ajdova kaša je ena izmed tistih čudovitih rastlin, ki spada med t.i. antiartrozna živila. Uporabnost ajde v kuhinji je široka, ajdova kaša pa je odlična osnova za mnoge okusne in prehransko koristne recepture.

Ajdove kaše tudi ni potrebno kuhati. Zadošča, da jo zjutraj date namakat v trojno količino vode, opoldne pa jo že lahko uporabite za pripravo jedi. S tem si tudi precej skrajšate čas kuhanja, obenem pa v kar največji meri ohranite vse pomembne vitamine in minerale tudi v ostali zelenjavi. Namreč, zelenjavo, kii je užitna tudi presna, lahko sedaj minimalno termično obdelujete (pražite, dušite), le nekaj minut.

Za občutljive na gluten: ajdova kaša ne vsebuje glutena.

Na vrtu ali v naravi lahko v tem času naberete sveže rastline, ki se med seboj lepo dopolnjujejo po okusu, obenem pa vam ponujajo obilico koristnih snovi za ohranjanje ali izboljšanje zdravja. V gozdu naberete čemaž, na vrtu pa rastejo še blitva ali špinača od jeseni, stoletna čebula in iz pozabljenih česnovih glavic v zemlji je sedaj že pognal česen v šopih. Očistite ga zemlje in uvelih listov ter uporabite vso rastlino.

Ne varčujte z rastlinami, uporabljate jih obilo in naj jih bo več kot kaše. Prednost namočene ajdove kaše je tudi ta, da se zrna ne bodo več napenjala in tako boste lažje dozirali želeno razmerje med kašo in ostalo zelenjavo.

Vse sestavine iz spodnjega recepta lahko uporabite tudi za presno solato, saj so vse vključno s kašo užitne že surove.

Za današnji antiartrozni in protibolečinski topli recept potrebujete približno 20 minut časa, zgolj eno ponev in naslednje

Sestavine:

 • namočena ajdova kaša (cca 4 ure),
 • čebula ali/in mlada čebula,
 • šop čemaža ali/in mladega česna,
 • blitva ali špinača,
 • rdeča paprika (dodala sem jo zaradi barvitosti; komur razhudniki ne ustrezajo, naj jo izpusti)
 • šopek peteršilja,
 • rastlinska maščoba (oljčno olje, kokosova mast ali druga kakovostna maščoba)
 • sol, poper,
 • namizni dodatki po izbiri: sveže oljčno olje, pikantno olje, mleta mešana semena …

Ajdova kaša - antiartrozni recept

Postopek

V ponvi na maščobi najprej popražite na tanko narezano rdečo papriko, da se malo zmehča. Nato dodajte še narezano mlado čebulo ali sesekljano čebulo. Ko ta postane steklasta, dodajte še čemaž in blitvo ter premešajte, dodajte nekaj žlic vode in pokrijte, da se zelenjava nekaj minut lepo duši. Najlepše se duši na srednje močnem ognju.

Sedaj dodajte še odcejeno ajdovo kašo, posolite in poprajte. Premešajte in pustite nekaj minut, da se celotna jed pregreje. Po potrebi dodajte še malo vode.

Ajdova kaša je pripravljena. Jed servirajte in jo posujte s sesekljanim peteršiljem.

Na mizi pa si lahko vsakdo po želji dodaja deviško oljčno olje, pikantne dodatke ali posip iz mletih  semen in tako zapelje jed v smer lastnega okusa.

Posip iz semen in oreškov

Semena in oreške je dobro predhodno namakati, da se razgradi naravna fitinska (tudi fitična) kislina, ki semenom preprečuje prehitro kaljenje, našim prebavilom pa ne dene dobro. Različna zrna potrebujejo različen čas namakanja. Toda najenostavneje bo, da jih namočite čez noč in zatem osušite na zraku ali v pečici do 50 stopinj Celzija.

Na voljo imate nešteto kombinacij v različnih razmerjih. Ena od njih je lahko naslednja:

 • 1/3 praženih (slanih) arašidov (teh se ne namaka),
 • 1/3 lanenih semen,
 • 1/3 sončničnih semen.

Vse skupaj dajte v mlinček za kavo in zmeljite. Nato jih naložite v steklen kozarec in z žličko potlačite, da bo med njimi čim manj zraka in shranite v hladilnik. Z mletjem se kakovost začne izgubljati, zato ne meljite velikih količin, ampak le toliko, da lahko semena porabite v nekaj dneh. Pokvarila se ne bodo niti pri daljšem shranjevanju, toda ohraniti želimo čim več koristnih snovi za naše celice.

Mleta semena in oreški so tudi odličen posip na testenine. Lahko vam uspe narediti kombinacijo, s katero boste pretentali celo zaprisežene ljubitelje parmezana.

Antiartrozni smuti